Om vi tar dina siffror får jag det till att det tar 11 år att gå plus/minus noll på bara installationskostnaden. Kan det stämma? Så vad kostar det sen att faktiskt driva och senare städa upp och slutförvara bränslet? För installationskostnaden är ju bara en av kostnadsposterna för denna kraft-typen. Till detta bör ju nämnas att det kanske inte blir lika "billigt" att uppföra en sån i Sverige jämfört med Ryssland. Finlands nya KKV gick väl till slut på 8 miljarder Euro om jag inte minns fel? Då hade det ju mer eller mindre tagit 44 år att bara betala in installationskostnaden, med 0-ränta. Sen ska drifts- och avvecklings-kostnaderna läggas på. Vad uppgår de till? Eller är jag fel ute?
Sen i artikeln du skickade så kom de fram till att produktionskostnaderna för VKV installerat 2020 blir typ 36öre per kWh. Det är inklusive installation, drift, underhåll, avveckling.
Som jag visat tidigare går det även att installera separata system för nätstabilisering. Som inte nog med att det blir bevisat förträfflig stabilisering i nätet, bättre än vad traditionell svängmassa kan tillhandahålla. Den investeringen i sig räknar man hem på nolltid. Det finns en anledning till att t.ex Northvolt har orderstocken full för den överblickbara framtiden, och "tvingats" ansöka om att få öka den årliga produktionen innan fabriken ens är halvfärdig.
Återigen, vi behöver sluta diskutera om vi ska ha kärnkraft eller ej, för då har man automatiskt skygglappar på för olika faktiska lösningar och alternativ. Vi behöver titta på systemet i helhet. Hur kan vi få ett så robust system som möjligt, till lägst pris för konsumenten?