Biltemas olja?

En mig närstående person på landsbygden beställde hem en fyllning av "traktor-diesel" till farmartanken, bilen som kom hade annan logga än han hade beställt av, så han frågade.
Tydligen kör dom åt varandra, och hämtar på samma ställe.
Det är lite som att köpa 100% vinkraft-el, då borde det ju vara strömavbrott när det inte blåser, men lamporna lyser ändå? Det kan ju vara så att flera leverantörer är anslutna till samma tank....

Dom stod och pratade medans farnartanken fylldes, tankbilschauffören kommenterade torrt, "Jag ser flera dieselbilar på gården, men ingen traktor..."
 
Intressant.
Kan det bero på klimatzonerna norr till söder och att etanolen har svårare vid låga temperaturer?
Fast jag tror att skillnaden är att de häller i olika mycket aska i olika regioner :hihi
Det var rent logistiska skäl.
Och resultatet av undersökningen var att det var minst etanol i bränsle från just då i alla västkusten fall.
 
För många år sen var det någon svensk tidning som undersökte bensin på olika stationer för att se var man fick högst oktantal. Jag minns det som att det viktigaste var att tanka där det var hög omsättning på bränslet. Mindre mackar hade större del äldre bränsle där lättflyktiga delar hade dunstat.
Loggan var mindre viktig.

Jag tror det var Vi bilägare eller Teknikens värld som testade bensinkvalitet i olika öst-stater inklusive ryssland, deras slutsats var att på landsbygden i ryssland kunde man lika gärna tanka smutsigt diskvatten...

Förmodligen hade dom gigantiska lager med låg omsättning.

När jag lumpade så "lånades" det bränsle till en gammal volvo med planad topp som stod utanför grindarna, den spikade nåt så inihelvete på bränslet vi hade till startaggregaten, men vi hade även god tillgång till Avgas-flygbränsle då vi tankade kolvmotorplan, så den gick på en blandning av gammal avslagen soppa från bergrum och finbränsle.
Det var mycket bly i flygsoppan vilket jag tror att en B18 gillar...
 
Jag tror det var Vi bilägare eller Teknikens värld som testade bensinkvalitet i olika öst-stater inklusive ryssland, deras slutsats var att på landsbygden i ryssland kunde man lika gärna tanka smutsigt diskvatten...

Förmodligen hade dom gigantiska lager med låg omsättning.

När jag lumpade så "lånades" det bränsle till en gammal volvo med planad topp som stod utanför grindarna, den spikade nåt så inihelvete på bränslet vi hade till startaggregaten, men vi hade även god tillgång till Avgas-flygbränsle då vi tankade kolvmotorplan, så den gick på en blandning av gammal avslagen soppa från bergrum och finbränsle.
Det var mycket bly i flygsoppan vilket jag tror att en B18 gillar...
Måste ha varit länge sedan du lumpade. LL100 har funnits sedan dinosauriernas tid, nästan.
 
Mycket diskussion om olika oljor. Vi bör komma ihåg att mc-olja, oavsett tillverkare eller distributör, måste förutom viskositetsangivelsen hålla sig till två faktorer. 1) "MA2" för våtkoppling, och 2) notera "API S (L, M samt N) för moderna oljor, vilket står för tillsatser för värmetolerans osv. Uppfylls dessa så är det duglig mc-olja. Alla tveksamheter är vidskepelse och nervöst skrock som kommit via elaka anekdoter från 'troll'.

Jag har undersökt flera oljor nu från olika tillverkare, och en typisk mc-olja antänds vid 200 *C, ingen "bra olja" eller "sämre olja" skiljer sig här. Så länge oljan håller det den lovar på förpackningen så mår motorn bra. Är man sedan vidskeplig så skapar man sina demoner ändå.

Vi ska vrida och vända på det här lite till tycker jag. Och nu vill jag pigga upp ämnet med en parallel ur ett liknande perspektiv; vad vi brer mackorna med, och varför.

Häromdagen fick jag ett sms av min tjej, hon ville att jag skulle handla på vägen hem; ost, Hönökaka, och Lätta - "Lätta ... varför?" Jag har alltid hört dåliga saker om Lätta, själv använder jag Bregott. Fick tipps av en kollega att Becel är bäst, i alla fall nyttigast. Men jag tycker ju att Bregott smakar bäst, är det inte bäst då? Helst vill jag ha vanligt smör, då aningens upptinat så det går att bre lättare. Men i vardagsstressen nöjer jag mig med Bregott.

Vad ser vi i affären då? Lätta, Bregott, Becel, Flora, .. m fl. Vilket av dessa är bäst för mig och min macka? Och varför? .. och tillsatser, normalsaltat, osaltat, extrasaltat? Vad vet vi med säkerhet om allt 'smörj' där ute som företagen vill att vi ska köpa.

Vill bara säga att jag fick Hönökaka med ost och Lätta till frukost imorse. Det smakade gudomligt till kaffet, och jag mår inte sämre för att det var Lätta på istället för något annat.

Smörjmedel.jpg

* notera att dessa smörjmedel finns med olika smak och tillsatser. Fråga din doktor om vilken som är bäst för din motor .. eller jag menar din mage. Kom ihåg att fel smör kan påverka din motor .. eller jag menar din mage negativt, och på sikt förstöra din motor.. jag menar din mage.
 
Last edited:
Mycket diskussion om olika oljor. Vi bör komma ihåg att mc-olja, oavsett tillverkare eller distributör, måste förutom viskositetsangivelsen hålla sig till två faktorer. 1) "MA2" för våtkoppling, och 2) notera "API S (L, M samt N) för moderna oljor, vilket står för tillsatser för värmetolerans osv. Uppfylls dessa så är det duglig mc-olja. Alla tveksamheter är vidskepelse och nervöst skrock som kommit via elaka anekdoter från 'troll'.

Jag har undersökt flera oljor nu från olika tillverkare, och en typisk mc-olja antänds vid 200 *C, ingen "bra olja" eller "sämre olja" skiljer sig här. Så länge oljan håller det den lovar på förpackningen så mår motorn bra. Är man sedan vidskeplig så skapar man sina demoner ändå.

Vi ska vrida och vända på det här lite till tycker jag. Och nu vill jag pigga upp ämnet med en parallel ur ett liknande perspektiv; vad vi brer mackorna med, och varför.

Häromdagen fick jag ett sms av min tjej, hon ville att jag skulle handla på vägen hem; ost, Hönökaka, och Lätta - "Lätta ... varför?" Jag har alltid hört dåliga saker om Lätta, själv använder jag Bregott. Fick tipps av en kollega att Becel är bäst, i alla fall nyttigast. Men jag tycker ju att Bregott smakar bäst, är det inte bäst då? Helst vill jag ha vanligt smör, då aningens upptinat så det går att bre lättare. Men i vardagsstressen nöjer jag mig med Bregott.

Vad ser vi i affären då? Lätta, Bregott, Becel, Flora, .. m fl. Vilket av dessa är bäst för mig och min macka? Och varför? .. och tillsatser, normalsaltat, osaltat, extrasaltat? Vad vet vi med säkerhet om allt 'smörj' där ute som företagen vill att vi ska köpa.

Vill bara säga att jag fick Hönökaka med ost och Lätta till frukost imorse. Det smakade gudomligt till kaffet, och jag mår inte sämre för att det var Lätta på istället för något annat.

View attachment 522770

* notera att dessa smörjmedel finns med olika smak och tillsatser. Fråga din doktor om vilken som är bäst för din motor .. eller jag menar din mage. Kom ihåg att fel smör kan påverka din motor .. eller jag menar din mage negativt, och på sikt förstöra din motor.. jag menar din mage.
Min frus brors man har en kusin som jobbat på Arla i Carlshamn och fyllt smör i Lätta-paket.
 
Ett smör producerat som på gamla goda tiden från kärnmjölk är farligt att äta, man kommer att få problem med magen direkt.
Men om det produceras som idag så kommer magen självklart att må utmärkt.
Det beror på att man numera skriver fina innehållsdeklarationer på förpackningarna.
 
Ett smör producerat som på gamla goda tiden från kärnmjölk är farligt att äta, man kommer att få problem med magen direkt.
Men om det produceras som idag så kommer magen självklart att må utmärkt.
Det beror på att man numera skriver fina innehållsdeklarationer på förpackningarna.

Ibland gör jag smör av grädde, tillsätter lite salt och det blir svinbra
 
Det har ju på senaste tiden blivit vitalt på TickTack att man kan göra smör av grädde.

Jag vet bara inget land där det är ekonomiskt lönsamt om man inte har egna kor.

Men det blir oslagbart gott, speciellt om man ska göra eget kryddsmör till något grillat, eller egna vitlöksbröd.

Men ska man köpa en liter grädde, vispa, sila bort kärnmjölken, tvätta smörklumpen, salta/krydda och slutligen servera det så är det dyrare än allt köpt smör, inlusive "franskt smör med havssalt" köpt på 50g klump i delikatessdisken
 
Ibland gör jag smör av grädde, tillsätter lite salt och det blir svinbra
App app app…vilken typ av salt?
Du vet att bara vissa salter och tillsatser fungerar?
Ska smöret vara mjukt endast i rumstemperatur eller ska det vara bredbart när det är kallt också?
Hur tål det stekning?
Hur bra tål det upprepade upptiningar och nedkylningar?
Är det ens viktigt att det det klarar både stekning och smörgås?
 
Det har ju på senaste tiden blivit vitalt på TickTack att man kan göra smör av grädde.

Jag vet bara inget land där det är ekonomiskt lönsamt om man inte har egna kor.

Men det blir oslagbart gott, speciellt om man ska göra eget kryddsmör till något grillat, eller egna vitlöksbröd.

Men ska man köpa en liter grädde, vispa, sila bort kärnmjölken, tvätta smörklumpen, salta/krydda och slutligen servera det så är det dyrare än allt köpt smör, inlusive "franskt smör med havssalt" köpt på 50g klump i delikatessdisken

Jag har inte ticktack så hade ingen aning om det. Kul trend. Då kanske ungarna lär sig att det var bättre förr
 
Jag har inte ticktack så hade ingen aning om det. Kul trend. Då kanske ungarna lär sig att det var bättre förr

Jag har inte heller TokTock, men det korspostas en hel del till Instagram och andra media, det är så jag får del av vad som händer i ungdomarnas värld...

Annars är jag medvetet gubbig och kallar affärerna "Tempo" och "Epa" för att dom hette så på 70 talet. (nu är det gallerior, och jag har ingen aning om vad dom heter)

Jag brukar också prata om "Gamla bilprovningen" som troligen stängdes på 70 talet, det har i alla fall aldrig varit bilprovning där så länge jag kan minnas.

Jag funderar på att skaffa rutig keps och en pipa att ha när jag kör bil också....
 
Nyheter
Nordic Sport & Event sammanfattar 2025 års GGN

Pressrelease; Visby, 2025-1...

2026 års YAMAHA XSR900 GP

Yamahas Sport Heritage-seri...

Yamaha firar 70 år med klassiska Supersport-färger

Yamaha Motor firar sitt 70-...

Smarta garageprylar från IVON!

IVON motorcykellyft, 450 ki...

Med ny V-twin och monocoque-ram

Ducati presenterar nya Hype...

Slutstrid i MotoGP

MotoGP-säsongen börjar lida...

CFMOTO V4 SR-RR

CFMOTO presenterade sitt pr...

Honda V3R 900 E-Compressor

Honda V3R 900 E-Compressor ...

Indian Concept Girder – En framtidsvision?

Indian Concept Girder är en...

Yamaha R7 får stor uppgradering!

Yamaha R7 får en nängd uppg...

Back
Top