
För er som inte har fejsbok...

"Många undrar vad som hänt så jag startar här en ny tråd med varning för långt text.
Jag svarar här på en av kommentarerna från det tidigare inlägget från Tommy:
Då företagande kanske är något du inte ägnat dig åt kommer här en liten förenklad grundkurs:
Som företag köper man in varor till ett pris och lägger på en vinst så man kan betala dels varans inköpspris men det skall också täcka övriga kostnader som tex:
*Lokalhyra
*El
*Värme
*Vatten, avlopp och sophämtning
*Försäkringar
*Larm
*Verktyg, datorer etc
*Telefon
*Abonnemang
*Kurser
*Lön
*Toner till skrivare
*Skyltar och butiksinredning
*Mm,mm
Därutöver tillkommer skatt på vinsten.
Om ett företag inte kan uppnå en balans mellan vinst och utgifter uppstår ett fenomen som kallas insolvens, med detta menas att man har mer räkningar/fakturor än kapital att betala med. Man skall då enligt lag göra en kontrollberäkning. Om denna visar negativa siffror kan man ta beslut om att antingen ansöka om rekonstruktion eller konkurs.
Det som avgör vilket av dessa som är aktuellt är om det finns möjlighet att reglera skulderna inom skälig tid.
I detta fallet fanns ingen annan lösning än att ansöka om konkurs.
Anledningen till att företaget hamnade i denna sits förklaras här:
En kund med liknande namn som du (X) lämnade in en stämningsansökan mot företaget avseende en UTV som det enligt X var fabrikationsfel på.
UTV:n såldes efter att ha använts som demo hos företaget och utrustades med diverse tillbehör som vida översteg den offert X efterfrågade vid beställningen som efterhand ändrades löpande av X. Företaget köpte in och monterade tillbehören på UTV:n utan bekostnad från X. Företaget bjöd alltså på ca 1 veckas arbetstid plus den extrautrustning X ville ha.
När X hämtade ut UTV:n var han nöjd men redan nästa dag återkom han till butiken då det var ett upplevt fel på den. I detta fallet LED-rampen som lyste för långt från maskinens front. Härefter följer minst 11 besök hos företaget med alla möjliga "fel" oräkneliga telefonsamtal kvällar och helger.
Då X kom in för att reklamera UTV:n hade denna gått ca 300 mil i X ägo. Då erbjöd företaget sig att köpa in den till marknadspris, men X nekade detta bud och ville ha pengarna tillbaka.
Under tingsrättens förhör med X uppger han att han inte kunnat nyttja UTV:n som han tänkt sig. Detta till trots har han kört 300 mil i ett fordon som normalt rullar max 50 mil per år.
Tingsrätten dömer till X fördel och ålägger företaget att återbetala UTV:ns nypris såsom vid inköpstillfället minus ett nyttoavdrag för de 300 körda milen 'a 3600:-. Företaget som förlorande part döms utöver detta att betala X:s advokatkostnader samt skadestånd till X pga han inte kunnat nyttja UTV:n såsom han önskat.
När summan av detta lagts till företagets övriga utgifter uppstår insolvens och företaget hamnar på obestånd. Det är styrelsens plikt enligt lag att då ansöka om konkurs.
Summan av detta blir således att företaget försätts i konkurs. X får ställa sig i kön av geldenärer som delas upp i tre kategorier vara X hamnar i den sista.
Så vem kommer ut som vinnare i detta fall?
X får inte ut en krona och företaget försätts i konkurs."