Eftersom länken inte verkar funka så klipper jag ut en del av texten här: (Källa

eter Bistoletti, överläkare och docent vid Karolinska institutet)
Hollands lyckade experiment
Cannabis får säljas straffritt i ett begränsad antal, omkring 1200 * 1500 coffee-shops. Det finns stränga riktlinjer som gäller vid försäljning av cannabis i coffee-shops: 1) ingen reklam, 2) ingen försäljning av "hårda droger" 3) ingen försäljning till minderåriga, 4) ingen försäljning av större kvantiteter (fn 5 g). 5) ingen samtidig försäljning av alkohol. Om -coffeeshop-ägaren inte följer dessa riktlinjer kan hans affär bli stängd.
Om man vill dra slutsatser från Hollands exempel bör man ställer tre relevanta frågor: 1) Har cannabis konsumtionen ökat mera jämförd med andra länder? 2) Har missbruk av tunga droger ökat? (så kallad trappstegshypotesen) 3) Finns det påvisbara negativa medicinska eller sociala konsekvenser?
Följande vetenskaplig relativ väl funderade slutsatser kan dras från experimentet i Holland: 1) ingen omedelbar ökning av cannabisanvändningen, utan samma stigande trend under den senaste tioårsperioden, som i flertal andra Europeiska länder och i USA 2) fler använder cannabis i länder där användning bestraffas, till exempel USA, England 3) andelen av de som har en långvarig, hög konsumtion av cannabis ("missbrukare") har inte ökat 4) andelen missbrukare av tunga droger har inte ökat under den senaste tioårsperioden 5) medelåldern för missbrukare av tunga droger har ökat, vilket tyder på en minskad nyrekrytering 6) trenden för heroinmissbruk bland ungdomar är låg och fallande 7) fler använder kokain i USA (33%) jämförd med i Holland (22%) 8) Holland har lägre andel missbrukare av tunga droger per capita än Italien, Spanien, Schweiz, Frankrike och Storbritannien och betydlig mindre än USA 9) Holland har en tredjedel så hög dödlighet i drogöverdoser som Sverige
Vad är då sanningen om experimentet i Holland? Det krävs en förvrängning av fakta och verkligheten om man tar lagändringen i Holland som ett argument för fortsatt totalförbud av cannabisanvändning. Trots hårdföra "anti-haschkampanjer" i Sverige och övriga Europa, mot Holland och dess liberala lagstiftning, så är vi tacksamt medvetna om att ingen stor social katastrof har drabbat Holland. Tonåringar i Holland har i ett globalt perspektiv bland de högst poängen i internationella kunskapstester. Efter 22 år med liberal lagstiftning har man inte kunnat påvisa några medicinska eller sociala problem, som inte finns i andra länder som bestraffar cannabisanvändning, snarare tvärtom.
Liberaliseringstankarna sprider sig
Vi har över 30 års forskningskunskap om cannabis effekt på hjärnan, dess beroendeframkallande egenskaper och dess övriga medicinska och sociala konsekvenser. Det finns inga stora dolda faror kvar att upptäcka. Man vet idag att cannabis varken höjer prestationsförmågan, är knappast vanebildande eller leder ovillkorlig till användning av farligare droger. Medan ingen förnuftig person kan hävda att cannabis är en riskfri substans, finns det fler och fler forskare, polischefer, och politiker som förespråkar en liberalare lag-stift-ning. Politikerna i synnerhet i Sverige är dock fortfarande rädda för blotta tanken. De tror att de kan fortsätta i de gamla spåret och klumpa ihop cannabis med andra farligare droger. Kampen mot cannabis ses som ett moralisk korståg. Förmyndarstaten, moralpredikanter och puritaner styr opinionen. Journalistkåren stå enad bakom.
Men, politikerna kommer i sinom tid att tvingas till att straffbefria användning av cannabis. Förändringarna kommer att pressas fram. Inte av politiker och byråkrater utan av ett alltmer starkt allmänt stöd från en ny generation i Europa. I England visar opinionsmätningar att en majoritet av befolkningen önskar en lagändring. Tiden kommer att springa förbi politikerna om de vägrar att se sanningen i vitögat: Den nuvarande attityden och lagstiftning mot cannabisbruk är irrationellt och inte baserat på fakta och kunskap. Cannabis är ingen fara för samhället, däremot kan det vara farligt att fortsätta driva den under jorden.