Viktminskning 2005

  • Thread starter Thread starter sandstream
  • Start date Start date
Pred

Du skriver mkt om långsamma kolhydrater, koffein, morgonpromenad osv
Det är bra men du fokuserar fel precis som Paulun gör när han skriver.
Det gör att nybörjare inom detta får fel uppfattning om vad som är viktigt
och mindre viktigt vid fettminskning. Man förleds att tro att bara man tar morgonpromenader med koffein och äter långsamma kolhydrater alltid förutom efter träning så kommer resultaten snabbt. Det stämmer ju bara om vissa andra mycket viktigare variabler uppfylls samtidigt.

Det som är mycket viktigare än typen av näring är hur mycket energi man äter jämfört med vad man förbrukar. Det är det absolut viktigaste och bör påpekas först. Man kan inte tappa fett av morgonpromenader och långsamma kolhydrater om man samtidigt äter så många långsamma kolhydrater att man ligger på kaloriplus. Däremot går det utmärkt att tappa fett om man äter snabba kolhydrater och ligger hemma i sängen på morgonen istället bara man äter så man ligger kaloriminus.

Du förstår säkert hur jag menar, fokuseringen ska bort från typen av näring man äter och mer flyttas till hur mycket näring man äter.

Näst viktigast är hur effektivt man tränar, först när man har koll på detta finns det någon egentlig mening med att bry sig om vad man äter för typ av livsmedel.

1. Ät mindre energi än du förbrukar
2. Skaffa bra kondition
3. Utöva någon typ av intensiv träning
4. Gymträna effektivt för att inte tappa muskler
5. Se över vilka typer av näring du äter och vid vilket tillfälle

Ungefär den prioriteringsordningen bör man sträva efter.
Allt ovan hänger ihop som en helhet, det är den som måste stämma om det ska fungera.
 
håller fullständigt med...har bara svarat utifrån frågeställarens ställda frågor...men jag hjälper ett par stycken här från forumet och då ger jag såklart komplett matschema med allt vad det innebär..där jag räknar ut kaloribehov och energibehov...sen får man ju testa sig fram hur mycket energi just den personen behöver per dag..men det ser man ju efter ett par veckor med matschemat. Givetvis måste energiförbrukningen överstiga energiintaget per dag för att viktminskning ska ske...annars händer det inte mycket i fettpåsen..... :tummenupp

Bra att veta!
Desto mer muskler/kondition..desto lättare att bränna fett !
Efter ett styrkepass så är fettförbränningen aktiv i 24 timmar.
 
Last edited:
pred skrev:
håller fullständigt med...har bara svarat utifrån frågeställarens ställda frågor...men jag hjälper ett par stycken här från forumet och då ger jag såklart komplett matschema med allt vad det innebär..där jag räknar ut kaloribehov och energibehov...sen får man ju testa sig fram hur mycket energi just den personen behöver per dag..men det ser man ju efter ett par veckor med matschemat. Givetvis måste energiförbrukningen överstiga energiintaget per dag för att viktminskning ska ske...annars händer det inte mycket i fettpåsen..... :tummenupp

Bra att veta!
Desto mer muskler/kondition..desto lättare att bränna fett !
Efter ett styrkepass så är fettförbränningen aktiv i 24 timmar.

Yes :)

Shysst att du tar dig tid med det :tummenupp

Jag ville bara påpeka vilka områden man måste fokusera på i första hand.
Är ju medveten om att du själv har koll på det men med tanke på alla andra här.
 
pred skrev:
Bra att veta!
Desto mer muskler/kondition..desto lättare att bränna fett !
Efter ett styrkepass så är fettförbränningen aktiv i 24 timmar.

Hjärnan använder ca 20 % av all energi som kroppen förbrukar, ibland mycket mer. Med tanke på din avatar måste du vara supersmart!!!
 
haha...det där stämmer inte :huvet inte på mig iallafall :brinnerup :tummenupp

RoLLER skrev:
Hjärnan använder ca 20 % av all energi som kroppen förbrukar, ibland mycket mer. Med tanke på din avatar måste du vara supersmart!!!
 
Trango_B skrev:
Pred

Du skriver mkt om långsamma kolhydrater, koffein, morgonpromenad osv
Det är bra men du fokuserar fel precis som Paulun gör när han skriver.....
Intressant inlägg men jag tror att du glömmer en sak som gäller de flesta av oss som kör enligt GI-metoden: Vi vill inte enbart gå ner i vikt utan även må bra.
Ska man göra det och spara på kroppen, undvika diabets 2 osv, så är ett lågt glykemiskt index en klar fördel.

Jag räknar inga kalorier (energi i maten) och äter så jag blir mer än mätt.
Tar morgonpromenader och går ner i vikt.

Har du förresten läst Paulúns böker om GI och fettförbränning?
 
sandstream skrev:
Intressant inlägg men jag tror att du glömmer en sak som gäller de flesta av oss som kör enligt GI-metoden: Vi vill inte enbart gå ner i vikt utan även må bra.
Ska man göra det och spara på kroppen, undvika diabets 2 osv, så är ett lågt glykemiskt index en klar fördel.

Jag räknar inga kalorier (energi i maten) och äter så jag blir mer än mätt.
Tar morgonpromenader och går ner i vikt.

Har du förresten läst Paulúns böker om GI och fettförbränning?

Ja jag har läst dom. Dom är som jag skrev innan skriva med fokus på fel grejer.
Du låter som det typiska GI-offret som precis upptäckt Paulun och som
löper stor risk att för att i framtiden missa på vad som egentligen är viktigt
när det gäller hälsa och träning. Paulun är en person som genom att utmärka sig skaffat sig massor av publicitet och berömmelse = Pengar. Det han skriver vet alla andra som pluggat lite mycket väl om men dom inser även att det inte direkt är något nytt eller något att hänga upp sig på.

Vet du var GI är egentligen? Ett livsmedels GI säger ingenting om det är ett bra livsmedel eller inte. Dessutom påverkas GI av allt vi äter vid ett tillfälle.

Tex får vitt bröd lågt GI om man äter det med margarin på. Är det automatiskt ett bra livsmedel nu då bara för det?

Hur lyder definitionen av GI?
Hur har de gått tillväga när de beräknat indexet?

Jag är själv lite osäker men idag när jag skulle kasta soporna funderade jag lite
:hihi

Men ger ett antal försöksindivider ett livsmedel med en VISS FÖRUTBESTÄMD MÄNGD KOLHYDRAT, sedan mäter man blodglukoset med jämna intervall på alla och plottar en kurva därefter. Tadaaaa... GI-list, violà!
Denna mängd kolhydrat torde vara BESTÄMD, inbillar jag mig. GI-listan, har jag läst någonstans, baserar sig på antingen glukos eller vitt bröd med 50g kolhydrat!!! INTE 50g BRÖD alltså. Således borde de även ha mätt morötter med 50g kolhydrat - c:a 1 kg. Alla har vi väl märkt sötman i morötter när vi ätit dem. Morätter innehåller nämligen en del socker (6%). Detta med morötterna är ett känt fall. Man refererar till påsvis med morötter för att upåpnå samma mäng kolhydrat som 2 skivor vitt bröd. smile.gif för att komma upp i samma GI. Detta - om det nu stämmer - låter lite oharmoniskt i mina öron. Morötter har ett GI på 101. Detta har även glukos va? 100 - just för att glukos ofta är referensen i GI-listan.
Säg istället att GI-listan är gjord på 100g LIVSMEDEL som ju vore ett rättvisare sätt att mäta på. Då innebär det att om man resonerar i GI-listans toner... "morötter höjer blodglukoset lika mycket som jävfla GLUKOS". Detta LÄR inte stämma, vilken trasig mätapparatur man än använder sig av. Rätta mig om jag har fel - jag har inte sovit alls i natt :hihi Jag tror snarare på det första alternativet, MEN - det första alternativet är orättvist mätt, eller åtminstone ett orealistiskt sätt att "presentera relevant data". För isf äter en försöksperson 1 kg morötter och den andre 4 skivor vitt bröd medans kontrollindividen injicerar 100g glukos. Eh? När kan vi använda oss av dessa data?

Vi vet ju alla att amylas måste göra sitt jobb med stärkelse innan duodenum kan börja absorbera slutprodukten (glukos) och att detta kan ske olika fort beroende på olika faktorer såsom, storleken på stärkelse molekylen, pH i magen, mängden fett och protein däri, mängden gastrin, CholeCystoKinin och FAN och hans moster etc etc. Men visst fan kommer en större mängd kolhydrat fortare/mer höja blodsockret och därefter orsaka uppenbara dippar. Tänk själv! Ät tre tallrikar med ris och du somnar efteråt som en liten bebis. Ät 1dl och Du reagerar inte alls.
Intressantare vore istället att mäta GI per 100 g livsmedel som livsmedelsverket mäter alla näringsämnen i Sverige. Man tar antalet procent kolhydrat i ett livsmedel och multiplicerar det med det glykemiska indexet (den nödvändiga modifieringen som krävdes för att få ett RÄTTVIST index för "folkets" skull). VIPPS så har vi en lista som faller MYCKER MER realistisk. Eller? Yrar jag???
Glukos som har 100 i GI multipliceras med 100% (=1) och resulterar fortfarande i samma referensvärde = 100. Jippi, teorin håller än sålänge iaf. smile.gif)
Emedan morötter som har 101 i GI multipliceras med 0,06 (=6% kolhydrat) och ger oss ett nytt index på 6... eh? MAJOR FUCKUP!!!

Iallafall - jag kan inte tänka mig att boosta mitt blodsocker med lite morötter :) Det senare värdet ger mig en ärligare syn på socker och dess TURBO-EFFEKT i blodet. Klart mer troligt även om det nu inte stämmer rent logiskt (??? återstår att diskutera om ???). Det är ju portionerna jag trots allt kommer att jämföra när jag äter. Ett glas mjölk jämfört med en näve ris eller två morötter jämfört med en muffin och inte en påse morötter med en skopa karamellkungens överhärliga godis
Vi är alla överens om att överätande av kolhydrat leder till insulinpåslag som i sin tur - i längden - ökar riskerna för diabetes typ 2. Detta beviserligen delvis genom tidigare alstrad fettövervikt, men att använda sig av GI-listan är som att försöka skruva med en skiftnyckel. Det går säkert om du försöker länge, men ähum... Det finns bättre verktyg. GI-listan säger bara hur en viss typ av kolhydrat kommer att påverka bukpottskörtelns svar. Den säger däremot INGET om hur olika livsmedel gör detsamma. Eftersom GI-listan icke är ordnad efter livsmedel lämpar den sig uppenbarligen inte för ett verklighetsanpassat bruk. Detta kan vilken diabetiker som helst intyga för dig. Nu när du dessutom verkar ha kontakt med de senare... be en av dem äta en bit melon och sedan samma mängd pasta och observera sedan individens reaktioner. Även en ickediabetiker kan göra detsamma med några regelrätta blodsockermätningar och redogöra för ett retligt avslöjande. GI-listan jämför ju 50 g pasta-kolhydrat med 50 g melonkolhydrat. Detta blir på bordet ca 70 g pasta jämfört med ca 900 g melon. Det är sannerligen en skillnad på kolhydratmolekylerna i sig men återigen - det vesäntliga är vilken mängd kolhydratmat man äter i relation till indexet. Därmed kan vi även dra slutsatsen att GI inte går att använda bart. Ej heller kan man skruva med en skiftnyckel. Du lägger inte upp maten på tallriken efter hur mycket kolhydrat den innehåller (om du inte är en tävlingsbodybuilder vill säga utan snarare efter lagom mängd (om du är en motionär som värderar lite livskvalitet också. Kanske enligt tallriksmodellen eller vadvetjag. Trots allt är det så att en viktväktardiet ganska duktigt håller jämna glukosnivåer oavsett snabba eller långsamma kolhydrater.
Jag måste säga att jag blir ordentligt förvånad över att ni nyttjar GI-böcker. Jag har faktiskt försökt ett antal gånger att dieta med GI och har faktiskt inget gott att säga om det.
Om du redan har erfarenhet inom diabetesområdet vet du säkert att det finns ett insulin-index också. Här kommer dessutom Glykemisk Laddning in som en mer rättvis bedömning av fallet ovan jag beskriver samt för andra livsmedeljämförelser. Jag vill förtydliga mig i att jag inte menar att mycket insulin är bra utan precis som de flesta andra menar jag att insulin skall hållas lågt, men just GI är ett halvdant mått på vad fitnessfolket med Paulun i spetsen tror att det är.

Jag avser INTE farmakologin. Det inkluderar inte Paulun i sina texter även om han trampar in där ibland. Jag fokuserar mest på fysiologin som är det ämne som berör diet tyngst.

GI är hans största misstag bredvid hans första böcker som han själv gärna vill sudda bort ur historien (misstänker jag). Jag vädrar att Paulun försöker nå kändis-skap genom att hype:a upp GI så våldsamt ty GI har mindre värde i diet än vad som är värt att reflektera över. GI är en tidigt utvecklingsstadium i ett vertyg för diabetiker. OBS "TIDIGT" och därmed HALVFÄRDIGT.

http://www.mendosa.com/common_foods.htm

GI-listan är bara halv-klar och går absolut INTE att tillämpa i verkligheten utan modifikation. Det vet vilken diabetiker som helst. En diabetiker är ju den perfekta mätindividen på socker. Våra svenska näringstabeller som SLV tillhandahåller är relativa 100g. USAs mätmetoder är relativa portioner (serving size), men GI är relativa ... VAD? 50g kolhydrat. Hur relevant är detta egentligen? Tillämpa det i verkligheten ska du se att man får jämföra helt olika mängder livsmedel och detta kan endast ses som maximalt orättvist. Rätta mig gärna om Du har synpunkter. blink.gif Hur kan morötter vara likvärdigt socker? (Allt enligt GI)

Att välja mat enligt GI-listan är att sätta käppar i sitt eget framhjul. Fläsk-Fälla!!!

Jag vill dock poängtera en viktig sak Paulun lyckats med ordentligt eller om äran nu skall gå till Ove Rytter. Han har på ett mycket lyckat sätt skapat ett enormt intresse i kost och träning bland svenskarna. Det är intressant att jämföra svensken med vilken annan nationalitet som helst. Svensken är överlägsen även om denne inte är analytisk alla gånger utan (tyvärr) tror på det mesta. Intresset är dock enormt.

/Max
 
sandstream skrev:
Intressant inlägg men jag tror att du glömmer en sak som gäller de flesta av oss som kör enligt GI-metoden: Vi vill inte enbart gå ner i vikt utan även må bra.
Ska man göra det och spara på kroppen, undvika diabets 2 osv, så är ett lågt glykemiskt index en klar fördel.

Jag räknar inga kalorier (energi i maten) och äter så jag blir mer än mätt.
Tar morgonpromenader och går ner i vikt.

Har du förresten läst Paulúns böker om GI och fettförbränning?
Sandstream... Jag räknar points (inte kalorier), äter mig mätt och mår bra.
Promenerar inte på morgonen än.
Ha inte FÖR stor övertro på GI metoden, det finns andra sätt som också fungerar väldigt, väldigt bra. Gällande viktminsking så kan du med fördel läsa det Stephan Rössner skrivit. Ska sammanfatta det väldigt enkelt:
Förbruka mer energi än du tar in och motionera. Klassiskt och enkelt.
Fick vi inte lära oss att det var viktigt att få i sig saker ur hela kostcirkeln i skolan? Det gäller fortfarande.

Bli nu inte fanatisk ang. GI- metoden, vi minns fortfarande Veidec diskussionen och 1000 cc :hihi

Till sist en liten rapport:

Startade på 94,6 kg i måndags
Vägde in i morse på 92,6 kg
Midjemått från 101 cm till 99 cm

Bara ändrat kosten än så länge.
Nu blir det skidsemester en vecka, ska försöka se till att intaget av energi blir läger än förbrukningen men räknar inga points.

Återkommer med den rapporten.
 
Trango B, jisses... hann du skriva allt det där på samma tid som jag svarade sandstream?!? Mycket bra skrivet iallafall och jag håller med dig, tallriksmodellen funkar alldeles utmärkt för viktminsking. Och vikthållning!
 
Maverick_ou812 skrev:
Trango B, jisses... hann du skriva allt det där på samma tid som jag svarade sandstream?!? Mycket bra skrivet iallafall och jag håller med dig, tallriksmodellen funkar alldeles utmärkt för viktminsking. Och vikthållning!

Nej, delar av texten är skriven tidigare. Gi-fanatismen dyker ju upp ganska ofta
:D
 
Tillbaks efter en morgonpromenad i den härliga naturen med en Espresso i magen (fan vad den smakade illa) :banana

Jag är absolut ingen GI-fanatiker men ibland blir jag lite väl upphetsad när jag skriver saker :)
Detta kombinerat med att det är svårt att uttrycka sig i text kanske gör att jag verkar veta mer än jag gör.

Maverick: Om Viktväktarna fungerar för dig ska du självklart köra den metoden :tummenupp
Jag är uppväxt i ett hem med en mamma som ägde en hälsokostbutik och som nästan predikade om Viktväktarna.

Min fru och henns vänner har gått på Vikväktarna med mindre bra resultat.
Inte för att metoden är dålig utan för att det ständiga vägandet (självklart valfritt) tar tid, en tid som dagens småbarnsmammor inte har.

Det som gör att jag inte gillar Viktväktarna är att man kan äta vad som helst och som min fru säger så minskar inte sockersuget.
Socker som av den del (läs chefen för en sockerklinik som var med i TV häromdagen) likställs med droger som heroin.
Jag tycker personligen att det är en kraftig överdrift då jag själv slutade med 3 liter cola om dagen på 1 dag utan några som helst problem.
Det gör man inte med heroin :hihi

Trango_B: Du verkar onekligen veta en hel del om detta ämne och det har jag full respekt för. :Bugar

Jag är som sagt en rookie inom GI men det jag har läst av Paulún och Ola Lauritzon har fått mig att fundera över vad jag stoppar i mig.

Du verkade "lite" osäker på hur ett livsmedels GI tas fram men du har förstått det hela i stora drag.
Man mäter först en människas blodsocker efter att de intagit 100 gram vitt bröd med 50 gram kolhydrater.
Samma person får sedan äta lika många kolhydrater av ett annat livsmedel och man mäter blodsockret på samma sätt i samma intervaller.
I fallet med morötter så innebär det att försökspersonen måste sätta i sig 750 gram och detta ger ett GI på 101.
Här ska man observera att det rör sig om kokta morötter vilket försämrar strukturen och ger ett högre GI.
Att man måste sätta i sig 750 gram visar också att morötter är en dålig källa för kolhydrater.

Paulún är noga med att påpeka att att man hela tiden ska ställa GI-värdet i realation till mängden man måste äta jämfört med andra livsmedel.
Om man missar det så håller jag med om att man gör helt fel!

Det man också måste förstå när det gäller GI-metoden är att ett livsmedel kan förstöra resten av måltiden.
En måltid kan i sin tur förstöra en del av den resterande dagen.

Jag känner inte till Paulún mer än det jag lästa av och om honom i böcker och media men för mig känns det som att han vet vad han talar om.
Han backar alltid upp sina påståenden med faktiska forskningsrapporter (även om jag personligen inte har läst dem).

En annan detalj som du verkar ignorera är inslulinets inverkan på kroppen och det faktum att vi aldrig haft så många typ 2 diabetiker i världen som vi har nu.
 
Trango_B skrev:
Intressantare vore istället att mäta GI per 100 g livsmedel som livsmedelsverket mäter alla näringsämnen i Sverige. Man tar antalet procent kolhydrat i ett livsmedel och multiplicerar det med det glykemiska indexet (den nödvändiga modifieringen som krävdes för att få ett RÄTTVIST index för "folkets" skull). VIPPS så har vi en lista som faller MYCKER MER realistisk. Eller? Yrar jag???

Nej du yrar inte. Kunde inte skrivit det bättre själv...jo kanske lite kortare. :tummenupp

GI is a major fuck up! :4skrika
 
sandstream skrev:
Trango_B:

1. Du verkar onekligen veta en hel del om detta ämne och det har jag full respekt för. :Bugar

2. Du verkade "lite" osäker på hur ett livsmedels GI tas fram men du har förstått det hela i stora drag.

3. Att man måste sätta i sig 750 gram visar också att morötter är en dålig källa för kolhydrater.

4. Det man också måste förstå när det gäller GI-metoden är att ett livsmedel kan förstöra resten av måltiden. En måltid kan i sin tur förstöra en del av den resterande dagen.

5. Jag känner inte till Paulún mer än det jag lästa av och om honom i böcker och media men för mig känns det som att han vet vad han talar om.
Han backar alltid upp sina påståenden med faktiska forskningsrapporter (även om jag personligen inte har läst dem).

5. En annan detalj som du verkar ignorera är inslulinets inverkan på kroppen och det faktum att vi aldrig haft så många typ 2 diabetiker i världen som vi har nu.

1. Tack :)

2. Det var ett försök att vara lite kul/ironisk :)

3. Nej, inte alls dålig. Mkt bättre än vitt bröd tex som var referensen i exemplet.

4. Förstår inget av något av dom påståendena. Kan bara svara direkt att båda är fel, vill du veta på vilket sätt får du utveckla vad du menar.

5. Nej, det är ju precis det som jag inte ignorerar :)
 
sandstream skrev:
Maverick: Om Viktväktarna fungerar för dig ska du självklart köra den metoden :tummenupp
Jag är uppväxt i ett hem med en mamma som ägde en hälsokostbutik och som nästan predikade om Viktväktarna.

Min fru och henns vänner har gått på Vikväktarna med mindre bra resultat.
Inte för att metoden är dålig utan för att det ständiga vägandet (självklart valfritt) tar tid, en tid som dagens småbarnsmammor inte har.


Det som gör att jag inte gillar Viktväktarna är att man kan äta vad som helst och som min fru säger så minskar inte sockersuget.
Socker som av den del (läs chefen för en sockerklinik som var med i TV häromdagen) likställs med droger som heroin.
Jag tycker personligen att det är en kraftig överdrift då jag själv slutade med 3 liter cola om dagen på 1 dag utan några som helst problem.
Det gör man inte med heroin :hihi
Nej vem fan har tid att gå och väga sig?!?
Nejdå sandstream, så här går det till när man är man :hihi

http://www.weightwatchers.com/mp5/sweden/index_flash.asp

Själv är bäste dräng, bra karl reder sig själv (eller var det bra sås?) Killar kan osv. osv. osv. :banana
Dessutom går det alldeles utmärkt att växla Coca Cola mot Coca Cola Ligtht så där behöver man inte försaka något. Växla motion mot pilsner går också bra eller så kan man spara points från veckan och använda dom på helgen.
Allt handlar ju om mindre intag än förbränning ändå.

GI med Atkins, Paúlun och allt vad dom heter är "gurus" som snart är glömda, väntar bara på en ny som i en avhandling förklarar hur farlig deras metod är och sen vänder alla åt det hållet istället.
 
Nyheter
Tierp Arena värd för EM i Dragracing

Den 7–10 augusti 2025 förva...

120 unga motocrosstalanger från hela världen möts i Uddevalla

Screenshot Den 16–17 aug...

En vecka kvar!

Nu är det exakt en vecka kv...

Farligt vilseledande alkomätare på marknaden

Ett stort oberoende test ut...

Specialbyggd Yamaha XSR900 GP hyllar Rainey

För att fira den trefaldige...

Vi provkör Indian Sport Chief RT

I Allt om MC nummer 8 som k...

Ducati 996 SPS – fabriksny 99:a – såld för rekordsumma

När en hojfirma i Tombolo i...

Äldre än en gentleman

Vi har fotograferat en 100 ...

MV Agusta återgår till 100% eget ägande

MV Agusta Motor S.p.A. till...

MV Agusta åter självständigt

MV Agusta Motor S.p.A. till...

Back
Top