Stora Grill-tråden

en fråga från en amatörgrillare med en enkel vanlig klotgrill... grilla med locket på och ventilationsspjäll (i lock och under glöd) öppna elelr grilla utan locket på???.
finns säkert olika synpunkter på detta.men har testat både varianterna och märker ingen skillnad direkt, eventuellt att det som grillas blir lite saftigare med lock på.

Tunn skiva nötkött som ska grillas snabbt=högsta möjliga värme direkt underifrån=locket av.
Hel bit som ska gå +30min=indirekt värme (typ ugn)=locket på.

Sen finns det ju allt däremellan där man kan välja mer men generellt kan du få mer yta utan lock och jämnare tillagning med.
 
Nån variant på beer-can-chicken kanske. Men helgrilla en kalkon måste ju ta ett par timmar.

:D 6.5kg beercanchicken vore ju nåt , styckade isär och körde till 70 grader i temp men tyckte det blev torrt och lägre vete fasen om man ska gå i temp :va
 
Det svåra är att hålla en låg och jämn temperatur vid tillagningen. Annars gäller det bara att använda termometer för att undvika att köttet blir torrt.
Helstekt ser trevligt ut men styckar man upp kalkonen blir det större mängd kött med lämplig innertemperatur.

Amazing ribs är alltid din vän när det gäller detaljerna kring tillagningen även om jag föredrar mindre socker i de flesta kryddblandningar:
https://amazingribs.com/tested-recipes/turkey-recipes/bbq-and-grilled-turkey-recipe

Ska provas framöver , var otydlig förut men styckar isär och körde till 70 grader i temp men torrt som tusan blev det
 
en fråga från en amatörgrillare med en enkel vanlig klotgrill... grilla med locket på och ventilationsspjäll (i lock och under glöd) öppna elelr grilla utan locket på???.
finns säkert olika synpunkter på detta.men har testat både varianterna och märker ingen skillnad direkt, eventuellt att det som grillas blir lite saftigare med lock på.

Locket ska alltid vara på!!
Weber hade enormt svårt att slå igenom på nordiska marknaden under 90-talet på grund av just det, folk förstod inte varför man skulle betala massor med pengar för en grill med ett lock?!
Att ha locket på ger en hel del fördelar!
Du får en jämnare fördelad temp i grillen, utan locket så får du en riktigt bra skjuts nerifrån glöden men från ovansidan så har du noll värme, med locket på så värmer det på bra även ovanifrån.
Du stänger inne ångorna och röken vilket ger dig ett saftigare och mer smakrikt resultat.
Du slipper att glöden drar iväg på 130% och ytterligare ökar skillnaden i temp mellan ovansidan och undersidan på det du grillar.

Det enda jag grillar med locket öppet är lövbiff, och då är grillen på 300+ grader och köttbitarna är i princip bara nere och vänder på gallret.

ALLTID locket på!!

Klassiskt undantag är om du ska grilla korv med bröd, då är det ingen som bryr sig.



Angående att köra en hel kalkon, rotisserie är svaret om du vill ha det riktigt bra, annars kommer du få passa grillen och ösa fågelfan nonstop tills den är klar.
Och självklart är det låg temp och lång tid som gäller, som någon nämnde innan.
 
Last edited:

Weber kommer med en ny grill till nästa säsong...
Smokefire heter den, kommer i två storlekar och går på pellets!
Man ställer in tempen och sen matar grillen fram pellets så den håller din bestämda temp, går att koppla upp telefonen mot den via wifi (blåtand har funkat sådär i deras igrill termometrar, så även där kommer en ny uppdaterad modell med wifi) och höja/sänka tempen utan att ens lämna soffan... :fyllisar
Borde vara en grym grill om man gillar köra low and slow utan att behöva fylla på med briketter/kol hela tiden, och du får schysst röksmak ändå.
Det enda negativa är väl att dom bara garanterar att den funkar med sina egna (givetvis inte svinbilliga) pellets, men hittar du andra som har precis samma dimensioner så ska det ju funka också.
Vill minnas att dom skulle landa på 12/14k, eller så var det 13/15.
Oavsett vilket så kommer den säljas för 1-1.5k under rek pris inom ett halvår hos en del handlare..

Har inte sett den in action än men ska iväg i slutet Januari och kolla igenom 2020 sortimentet, ska bli riktigt kul att se hur bra den funkar! :tummenupp
 
Last edited:

Weber kommer med en ny grill till nästa säsong...
Smokefire heter den, kommer i två storlekar och går på pellets!
Man ställer in tempen och sen matar grillen fram pellets så den håller din bestämda temp, går att koppla upp telefonen mot den via wifi (blåtand har funkat sådär i deras igrill termometrar, så även där kommer en ny uppdaterad modell med wifi) och höja/sänka tempen utan att ens lämna soffan... :fyllisar
Borde vara en grym grill om man gillar köra low and slow utan att behöva fylla på med briketter/kol hela tiden, och du får schysst röksmak ändå.
Det enda negativa är väl att dom bara garanterar att den funkar med sina egna (givetvis inte svinbilliga) pellets, men hittar du andra som har precis samma dimensioner så ska det ju funka också.
Vill minnas att dom skulle landa på 12/14k, eller så var det 13/15.
Oavsett vilket så kommer den säljas för 1-1.5k under rek pris inom ett halvår hos en del handlare..

Har inte sett den in action än men ska iväg i slutet Januari och kolla igenom 2020 sortimentet, ska bli riktigt kul att se hur bra den funkar! :tummenupp

Traeger kopia. :näsblod
Cool pryl för den inbitna, men jag vet inte. 99% av befolkningen har mer glädje av något simplare.
 
Traeger kopia. :näsblod
Cool pryl för den inbitna, men jag vet inte. 99% av befolkningen har mer glädje av något simplare.

Självklart har det tittats på andra, kan ju inte låta någon annan äga marknaden för en produkt :hihi
Jag har också mycket svårt att se detta som en storsäljare, det är precis som du säger något för den riktigt inbitna, eller för prylbögen som bara måste ha allt :)
 
det är precis som du säger något för den riktigt inbitna, eller för prylbögen som bara måste ha allt :)
Jag tillhör båda kategorierna och en pelletsrök som är så pass rostbeständig och funkar så smidigt som alla Webrar brukar göra låter klart intressant!

Jag gillar dock inte smaken av briketter som läggs på otända så frågan är om pellets ger samma bittra röksmak vid riktigt långa sessioner eller om det funkar bra. Någon som testat?

Jag har mig veterligen aldrig ätit något som tillagats på pellets.:va
 

Weber kommer med en ny grill till nästa säsong...
Smokefire heter den, kommer i två storlekar och går på pellets!
Man ställer in tempen och sen matar grillen fram pellets så den håller din bestämda temp, går att koppla upp telefonen mot den via wifi (blåtand har funkat sådär i deras igrill termometrar, så även där kommer en ny uppdaterad modell med wifi) och höja/sänka tempen utan att ens lämna soffan... :fyllisar
Borde vara en grym grill om man gillar köra low and slow utan att behöva fylla på med briketter/kol hela tiden, och du får schysst röksmak ändå.
Det enda negativa är väl att dom bara garanterar att den funkar med sina egna (givetvis inte svinbilliga) pellets, men hittar du andra som har precis samma dimensioner så ska det ju funka också.
Vill minnas att dom skulle landa på 12/14k, eller så var det 13/15.
Oavsett vilket så kommer den säljas för 1-1.5k under rek pris inom ett halvår hos en del handlare..

Har inte sett den in action än men ska iväg i slutet Januari och kolla igenom 2020 sortimentet, ska bli riktigt kul att se hur bra den funkar! :tummenupp

HIttatde den då jag slö-grill-surfade på youtube. :)
Ser riktigt intressant ut.
Hade hoppats på lite lägre pris då jag isf hade kompletterat gasolgrillen med en.
Borde ju inte vara så svårt att göra samma funktion på en gasol-grill?
Isf har Weber en köpare här! :banana
 
Justera temperaturen via telefon. :)

Skillnaden är väl att deras Smokefire är elektriskt styrd, medans en gasolgrill inte är det.
Åas så är min Pulse också elektrisk och jag måste likväl gå ut och vrida för hand om jag vill ändra temp :huvet
Borde inte vara så svårt för den händige att montera in servon som vrider på rattarna :tummenupp

Jag tillhör båda kategorierna och en pelletsrök som är så pass rostbeständig och funkar så smidigt som alla Webrar brukar göra låter klart intressant!

Jag gillar dock inte smaken av briketter som läggs på otända så frågan är om pellets ger samma bittra röksmak vid riktigt långa sessioner eller om det funkar bra. Någon som testat?

Jag har mig veterligen aldrig ätit något som tillagats på pellets.:va

Har inte heller ätit något som tillagats på pellets faktiskt, får förhoppningsvis chansen i slutet av Januari!
 
Last edited:
Är väl inte direkt grillsäsong nu, men väl röksäsong.
Blir en laxfilé idag.

Färsk ur saltlagen med örter och malda enbär.
ub0nftupukj2g0sdeg6ojand


Elda sig lite. :)

y0qnlozpkwmlkynn0pg2nlf5


Kasta in....

qshxep0fk1pxz2nb4lqejjs1


Und öl, självfallet. :öl

3gilwt2shomtoqo2spj8zwo1


Genrep för rökningen av den traditionella julgrisen, nästa helg. :banana
 
Last edited:
Det finns fördelar med att jobba hemifrån. :tummenupp
P_20200505_120949_1.jpg
 
Locket ska alltid vara på!!
Weber hade enormt svårt att slå igenom på nordiska marknaden under 90-talet på grund av just det, folk förstod inte varför man skulle betala massor med pengar för en grill med ett lock?!
Att ha locket på ger en hel del fördelar!

Jag har varit klotgrillsmotståndare och alltid haft öppna grillar, jag gillar den manuella kontrollen man får av att ständigt flytta runt bitarna, grillytan man får och smaken som blir på en öppen grill.

Det visar sig att största anledningen till att jag har ogillat klotgrillar beror på dom som använder dom.

Laddar man sin svindyra klotgrill med pressat koldamm från rumänien så smakar maten skit.

Sonen är inbiten grillare, han började liksom jag med öppen grill, men nu har han en Weber.

Vi laddar alltid grillen med Vindelnkol, det gör en enorm skillnad i smak, och ALDRIG med pressat koldamm.

Nu fick jag en Weber av mina barn, då min gamla öppna grill (Swedols rostrfria 10-15 år gammal) blåste sönder i en storm (går att svetsa, så jag har inte kastat den än...)

Jag kommer att försöka mig på att konvertera till klotgrillare, tidigare har jag oftast skivat allt kött (jag gillar grillyta), nu kommer jag att köra hela stekar och fileér oftare, eftersom en klotgrill funkar bättre på sånt (det blir ju i princip ugnsbakat samtidigt)
Men jag kommer alltid att hävda att öppen grill funkar ypperligt, med en kunnig grillare bakom tången...

PS, glöm inte att provklicka grilltången minst två gånger varje gång du tar i den, det gör alla proffs...
 
Klart man klickar med tången.
Webers briketter är faktiskt riktigt bra, de enda som orkar hålla uppe värmen i min grill länge nog.
Provade några koksbriketter förra året och de var hyfsade men jag inbillade mig att jag kände en annan smak på maten.
 
Jag körde Beef short ribs i UDSen i helgen
Blev förbaskat gott.
Rubbade med salt och peppar och körde den i cirka 8 timmar på 105-115grader.

Blev bara en skitdålig bild på resultatet.
beef ribs.JPG
 
Nyheter
Öppet hus på Rapido MCK Stockholm

Lördag den 17 maj bjuds det...

Yamaha TRACER 7 & TRACER 7 GT 2025

Yamahas TRACER 7 och TRACER...

Nya Yamaha Tracer 7 och Tracer 7 GT

Yamaha har presenterat 2025...

Full fart på Bike Trollhättan-dagarna

Just nu har portarna öppnat...

MV Agusta inför fem års garanti

MV Agusta tar ett nytt steg...

MV Agusta förlänger garantin till fem år

Italienska motorcykeltillve...

Bilprovningen: Motorcyklar överlag i gott skick

Foto: Bilprovningen Nu ä...

Färre döda i vägtrafiken

Foto: Jacob Sjöman, Transpo...

Idag inleds nationella potthålsveckan

I år äger Nationella Potthå...

Nationella Potthålsveckan 1-7 maj

Det är återigen dags för Na...

Back
Top