R.Lehtipalo skrev:
Bara för att transistorn uppfanns på 40-talet av ett gäng snillen på dåtida bell labs gör inte din "moltomedia IT deluxe super-GHz datar-apparat powwered by Steve B & Bill G" outdated, eller? Men däremot den där 286:an, som du säkert har i någon garderob, är tämligen gammal och möglig och hör till en svunnen tid. Associera själv till motorer och ventilmekanismer!
Ducati började med att bygga radioapparater på 20-talet. De gjorde sedan en del andra produkter, bl a en genial mikrokamera, innan de allierade bombade fabriken till bits and pieces. Den byggdes upp igen efter kriget och man utökade sortimentet med Ottomotorer.
1953 delades företaget upp i Ducati Meccanica och Ducati Elettrotecnica.
1954 börjar Taglioni som chefsdesigner på Meccanica och det är huvudsakligen honom alla Ducceåkare har att tacka för att det förträffliga desmodromicsystemet infördes på Ducati.
Oavsett hur mycket man byter material, sänker friktionen, optimerar durationer, mm så ÄR Ottomotorns grundprincip oförändrad OCH gammal ... T o m äldre än desmodromiska ventilsystem!
Och nej, jag har ingen 286:a ... min gamla som jag sparat heter Sinclair
Om t.ex. Honda ansett att desmoventiler är rätt väg att gå på sina gat/race-åkdon är jag övertygad om att Honda både löst och förbättrat den teknologin markant! Förresten, varför introducerades desmostyrning i motorer? Visst var det så att dåtidens material i ventilmekanismen, speciellt ventilfjädrar, inte klarade av värst höga varvtal? Så är inte fallet idag. Kolla bara på en -06 Yamma R6:a, desmo? Vafförnåt?
Om Honda hade valt att plagiera Ducati istället för engelska motorcyklar (som ansågs världsledande vid den tiden) så kunde de mycket väl ha haft desmodromiska ventilsystem. Nu valde de fjädrar och har genom åren byggt upp sin kunskap på det området. Det är då både tungt och kostnadskrävande att inhämta all nödvändig kunskap, lägga om produktionen och skapa en ny image som desmoanvändare. Tänk bara så jobbigt det hade blivit för alla japsåkare som pratat skit om desmosystemet!
Att ventilfjädrarna skulle klarat varvtalen är högst sannolikt, däremot kunde man inte mikrolegera och få fram finkorninga stål som hade tillräcklig utmattningshållfasthet. Fjädrarna var dessutom klenare eftersom de snabbare kom upp i sitt plastiska område och därför inte kunde utnyttjas som dagens fjädrar kan.
Det som också var en begränsning var att ventiler och stötstänger/vippare var så tunga att fjädrarna helt enkelt fick problem pga det som Newtons andra lag föreskriver.
Denna lag gäller fortfarande så det finns begränsningar för fjädrar som inte tvångsstyrning har. Det är ett faktum som inte kan snackas bort, oavsett hur sur man är på de fysiska lagarna.
När man har ett dynamiskt system med fjädrar så räknar man som regel med att 1/3 av fjäderns egen massa tillhör de rörliga delarna och belastar detsamma, men det visste du väl?
Med tvångsstyrda ventiler ligger accelerationsbegränsningen i de styrda/styrande delarnas hållfasthet. (Jämför Newtons tredje lag)
Hur stor fjäder behöver du för att trycka sönder en ventilstängare/öppnare?? Ganska stor va?
Ottomotorn ÄR en gammal princip ... nästan alla moderna motorer bygger på den principen ... du, man gör det bara jättesvårt för sig om man försöker argumentera emot det
