Varför köper folk riktigt socker?

2005 publicerade Ramazzistiftelsen en forskningsrapport som visar att aspartam kan orsaka hjärntumörer och blodcancer hos råttor. Slutsatsen blev att människor är fem gånger känsligare än råttor!:D

En liknande forskningsrapport publicerades och den orsakade ramaskri om att Aspartam orsaka prostatacancer.
Det som inte framgick av artikeln var att om de skulle översätta de här mängderna proportionerligt till människor skulle man avlida redan efter en bråkdel av intaget pga saltförgiftning. Och att när de gav råttorna sötningsmedel som var någorlunda proportionerligt till människans RDI, så hjälpte det snarare emot tumörer istället för att bilda dom.:tummenupp

Det finns gjort ett flertal studier som visar ökad incidens av olika former av blodcancer och tumörer redan vid nivåer som är nere på dom nivåer som man sagt är OK att stoppa i sig. Faktiskt ända nere på halva den dos som idag är största rekommenderade intag för människor dvs 20mg/kg kroppsvikt

I normala fall tillämpar man försiktighetsprincipen Dvs om något kan orsaka cancer vid högre doser så vill man inte godkänna då det kan hända att det tillsammans med något annat kan orsaka cancer redan vid betydligt lägre doser. Det har man alltså inte gjort i det här fallet.

Vidare så är det inte så att det bildas bara aminosyror när aspartam bryts ned. Det bildas bland annat metanol och formaldehyd (som i vattenlösning kallas formalin och används för att konservera vävnadsprover och liknande då inget kan leva i det) Rätt giftigt alltså.

Det finns ett mycket stort antal rapporterade biverkningar från aspartam. Däribland humörsrubbningar, sömnproblem, migrän och en del annat otrevligt.

Fenylalaninet som man får i sig från nedbrytningen av aspartam är farligt för personer med fenylketonuri då dom inte kan bryta ned det utan det istället anrikas och orsakar hjärnskador.

Kollar man på turerna kring när aspartam godkändes så finns det några saker där som i alla fall får mig att höja på ögonbrynen.

Aspartam utvecklades av G.D. Searle i Skokie utanför Chicago.
FDA (amerikanska livsmedelsverket) ifrågasatte kraftigt dom undersökningar som G.D Searle gjort och menade att man dragit felaktiga slutsatser från dom resultat som fanns och att deras forskningsmetoder inte överensstämde med god forskningssed.
Searle lyckades sedermera efter stora påtryckningar få en annan huvudansvarig för godkännandet och fick så småningom ett godkännande.
Kort därefter så slutade den som var huvudansvarig för godkännandet på FDA och fick ett bra jobb på (tadaaaa) G.D Searle i Skokie.

Dom senaste undersökningar som visat ett samband mellan aspartam och olika former av leukemi, lymfcancer, bröstcancer och nervskador i hjärnan har ännu inte undersökts närmare av FDA. Men det är frågan om studier som är publicerade i ansedda vetenskapliga tidskrifter och som sålunda inte enkelt kan avfärdas. Bland annat i tidskrifterna Environmental Health Perspectives och European Journal of Clinical Nutrition

För övrigt så är det inte säkert att saker är säkra att stoppa i sig även om myndigheterna säger så.
Exempelvis Neurosedyn hävdades vara utmärkt att ge till gravida kvinnor och den skulle vara helt säker. Dessutom är den substansen närbesläktad med ett flertal substanser som finns naturligt och som är ofarliga. Det fanns alltså fog för att anta att den faktiskt var säker.
Det man missade är att det vid syntetisk tillverkning av substansen bildas två olika former av den. Den ena är bra och fungerar. Den andra har bytt plats på två grupper (men innehåller i övrigt exakt samma beståndsdelar) och har den tråkiga bieffekten att foster föds med kraftiga missbildningar.

Min slutsats är att man ska vara försiktig med att stoppa i sig sådant som är syntetiserat då väldigt små skillnader kan ge väldigt tråkiga bieffekter även på friska människor utan överkänslighet eller allergier mot ämnet ifråga.
För diabetiker som måste undvika socker är sötningsmedel ett nödvändigt ont i många fall.
För personer med fenylketonuri är aspartam ett gift.
Friska personer kan konsumera det med måtta.

Lösningen om man vill undvika socker från läsk heter inte "drick lightläsk" Den heter "drick mindre läsk".
 
Så, för att spinna vidare.

Varför har folk för sig att orafinerat rörsocker skall vara nyttigare än "vårat" betsocker?
 
Så, för att spinna vidare.

Varför har folk för sig att orafinerat rörsocker skall vara nyttigare än "vårat" betsocker?

Jag går på sådant uta att ha någon förklaring.
Främst socker i hå-ning och frukt.
Socker som socker, antagligen.
Men det KÄNNS bättre.
Förmodligen är jag ghej.
 
Varför har folk för sig att orafinerat rörsocker skall vara nyttigare än "vårat" betsocker?

Det är brunt.

Fullkornspasta är brun och nyttigare än vit pasta.

Brunt bröd är nyttigare än

Alltså är rörsocker nyttigt.

Hur svårt kan det vara?

Godare är det i alla fall. Räcker för mig. :)
 
Nu får du utveckla lite. Självklart påverkas inte blodsockret av aspartam, de ger inget insulinsvar heller. Varför tror du de är så populära hos diabetiker?
Blodsockret är inget som kommer från vad maten smakar utan är glukos i blodet från sockerarter. Aspartam är ett protein.

Här några som visar att det INTE har någon påverkan:

Am J Clin Nutr. 2005 Nov;82(5):1011-6. Functional magnetic resonance imaging of human hypothalamic responses to sweet taste and calories.

"Evidence exists that beverages do not trigger appropriate anticipatory physiologic responses, such as cephalic phase insulin release. Therefore, it is of interest to elucidate the food properties necessary for triggering adaptive responses. Previously, we found a prolonged dose-dependent decrease in the hypothalamic functional magnetic resonance imaging signal after ingestion of a glucose solution. OBJECTIVES: The aims of the present study were to measure the effects of sweet taste and energy content on the hypothalamic response to glucose ingestion and to measure the concomitant changes in blood glucose and insulin concentrations. DESIGN: Five healthy, normal-weight men participated in a randomized crossover design trial. The subjects were scanned 4 times for 37 min on separate days with functional magnetic resonance imaging. After 7 min, they ingested 1 of the following 4 stimuli (300 mL of each): water (control), a glucose solution, an aspartame (sweet taste) solution, or a maltodextrin (nonsweet carbohydrate) solution. RESULTS: Glucose ingestion resulted in a prolonged and significant signal decrease in the upper hypothalamus (P < 0.05). Water, aspartame, and maltodextrin had no such effect. Glucose and maltodextrin ingestions resulted in similar increases in blood glucose and insulin concentrations. However, only glucose triggered an early rise in insulin concentrations. Aspartame did not trigger any insulin response."

Aspartame--the sweet-tasting dipeptide--does not affect the pancreatic insulin-secreting function

Sadovnikova NV, Fedotov VP, Aleshina LV, Shvachkin IuP, Girin SK.

The action of a synthetic dipeptide aspartam (150 to 180 times as sweet as glucose) on pancreatic insulin-secretory function of rats was studied in vivo and in vitro. The drug was given orally while drinking (300 mg/kg body weight) or was added to the incubation medium of cultivated pancreatic cells (20 mM). It was shown that insulin content in the rat blood serum remained unchanged 10 and 35 minutes after aspartam administration. The drug did not exert any stimulating effect upon insulin secretion following the addition to the pancreatic cell culture medium. It is concluded that aspartam exhibits no direct or mediated action on pancreatic insulin-secretory function.

J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1985 Oct;31(5):533-40. Effects of aspartame on diabetic rats and diabetic patients.



The effects of aspartame (L-aspartyl-L-phenylalanine methyl ester) on plasma glucose and insulin levels were investigated in diabetic rats and patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus. The oral administration of 0.45 mg aspartame per 100g body weight, which is equivalent to 150 mg of glucose in sweetness, to streptozotocin-induced diabetic rats had no effect on the plasma glucose or insulin levels. Also, 225 mg oral aspartame loading, which is equivalent to 75 g of glucose in sweetness, to patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus did not increase plasma glucose or insulin levels, although 75 g of oral glucose loading increased plasma glucose and insulin levels in diabetic patients as expected. Aspartame ingestion for three days at a dose of 24-48 mg per day and the intake of snacks flavored with 240 mg of aspartame also did not increase fasting plasma glucose levels. These results suggest that acute administration of aspartame has no influence on plasma glucose or insulin levels in diabetic rats and patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus.

Cell Signal. 1998 Nov;10(10):727-33. Effects of artificial sweeteners on insulin release and cationic fluxes in rat pancreatic islets.

Beta-L-glucose pentaacetate, but not alpha-D-galactose pentaacetate, was recently reported to taste bitter and to stimulate insulin release. This finding led, in the present study, to the investigation of the effects of both bitter and non-bitter artificial sweeteners on insulin release and cationic fluxes in isolated rat pancreatic islets. Sodium saccharin (1.0-10.0 mM), sodium cyclamate (5.0-10.0 mM), stevioside (1.0 mM) and acesulfame-K (1.0-15.0 mM), all of which display a bitter taste, augmented insulin release from islets incubated in the presence of 7.0 mM D-glucose. In contrast, aspartame (1.0-10.0 mM), which is devoid of bitter taste, failed to affect insulin secretion. A positive secretory response to acesulfame-K was still observed when the extracellular K+ concentration was adjusted to the same value as that in control media. No major changes in 86Rb and 45Ca outflow from pre-labelled perifused islets could be attributed to the saccharin, cyclamic or acesulfame anions. It is proposed that the insulinotropic action of some artificial sweeteners and, possibly, that of selected hexose pentaacetate esters may require G-protein-coupled receptors similar to those operative in the recognition of bitter compounds by taste buds.

Am J Clin Nutr. 1998 Sep;68(3):531-7. Aspartame: neuropsychologic and neurophysiologic evaluation of acute and chronic effects.

BACKGROUND: Neurobehavioral symptoms have been reported anecdotally with aspartame. OBJECTIVE: This study sought to determine whether aspartame can disrupt cognitive, neurophysiologic, or behavioral functioning in normal individuals. DESIGN: Forty-eight healthy volunteers completed a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. The first month was aspartame free. Subjects then consumed sodas and capsules with placebo, aspartame, or sucrose for 20 d each. Order was randomized and subjects were assigned to either a high- (45 mg x kg body wt(-1) x d(-1)) or low- (15 mg x kg body wt(-1) x d(-1)) dose aspartame group. Neuropsychologic and laboratory testing was done on day 10 of each treatment period to determine possible acute effects and on day 20 for possible chronic effects. RESULTS: Plasma phenylalanine concentrations increased significantly during aspartame treatment. Neuropsychologic results; adverse experiences; amino acid, insulin, and glucose values; and electroencephalograms were compared by sex and by treatment. No significant differences were found for any dependent measure. CONCLUSION: Large daily doses of aspartame had no effect on neuropsychologic, neurophysiologic, or behavioral functioning in healthy young adults.

Om Aspartam, Zackarin, Sukralos,.... är så fantastikt bra för levande organismer. Varför finns det då inte i naturen ? Så alla djur kan käka det istället för naturligt socker.

Här är det absolut bästa :rolleyes: argumentet mot syntetiska sötningsmedel.

Man kan inte sätta en mäsk på dom. :D

Inte ens jästsvampar gillar smaken:tummenupp
 
Last edited:
Gisses vad fördomar det finns! Man ska väl inte vara förvånad, det här är ju trots allt SH.

Nåväl, ska man bilda sej en uppfattning om sådana hära saker bör man läsa på. Orkar man inte läsa på bör man lyssna på de som har adekvat utbildning och inte är jäviga.

Jag har adekvat utbildning och är inte jävig och detta är mitt utlåtande: sötningsmedel är inte farligt.
 
Gisses vad fördomar det finns! Man ska väl inte vara förvånad, det här är ju trots allt SH.

Nåväl, ska man bilda sej en uppfattning om sådana hära saker bör man läsa på. Orkar man inte läsa på bör man lyssna på de som har adekvat utbildning och inte är jäviga.

Jag har adekvat utbildning och är inte jävig och detta är mitt utlåtande: sötningsmedel är inte farligt.

Jag har adekvat utbildning och är inte jävig och detta är mitt utlåtande: sötningsmedel är inte nyttigt.
 
Gisses vad fördomar det finns! Man ska väl inte vara förvånad, det här är ju trots allt SH.

Nåväl, ska man bilda sej en uppfattning om sådana hära saker bör man läsa på. Orkar man inte läsa på bör man lyssna på de som har adekvat utbildning och inte är jäviga.

Jag har adekvat utbildning och är inte jävig och detta är mitt utlåtande: sötningsmedel är inte farligt.

Det var väl en massa människor med adekvat utbildning som efter "nogranna" tester bestämt sa att

Nevrosedyn, hormoslyr, DDT,..........inte är farligt för människor

Jag kan hålla med om att man möjligen kan påvisa om ett syntetiskt ämne är direkt eller på kort sikt dödligt eller inte. När det gäller läkemedel så kan man göra samma bedömning plus bilda sig en uppfattning om ifall verkan motiverar risken för eventuella biverkningar.

Visst, det finns giftiga ämnen i naturen men dom har levande organismer under årmiljoner lärt sig undvika eller anpassat sig till.

Jag har varken adekvat utbildning eller erfarenhet (det tror jag ingen har), Jag är inte jävig och långt i från någon ekofanatiker. Mina slutsatser är

undvik så gått det går alla syntetiska tillsatser i mat. Har du problem med något naturligt ämne så undvik det också.

Undvik "förädlad":rolleyes: mat och använd obehandlade råvaror. (Jag vet att det är svårt att veta vad som sprutats i och på dom också)

Vill du inte bli fet ät mindre eller rör på dig mer eller gärna en kombination.

Skulle du vid något enstaka tillfälle vilja trycka i dig något som innehåller en syntetisk tillsats eller ett naturligt ämne som inte är bra för dig så är det inte omedelbart dödande Om man inte är kraftigt allergisk tex nötter).
 
Last edited:
Jag förstår inte varför det diskuteras ens. Sötningsmedel smakar förjävla illa. End of discussion.
 
Tack mirre för att du rider in i tråden och heroiskt slåss mot outbildade och foliehattar (jag tillhör nog det förstnämnda) och steffo för att han ger ett vettigt svar.

Majoriteten utav trådens svar är inte mer än inavlade myter och någonting som man hört någonstans - "det är bara att leta upp källan själv om du inte tror mig".
Jamen jävlar va lätt det blev att argumentera plötsligt.

Jag förstår inte varför det diskuteras ens. Sötningsmedel smakar förjävla illa. End of discussion.

Nej, riktigt så är det inte. Diskussionen får gärna vara över för din del, om du vill.
 
Om Aspartam, Zackarin, Sukralos,.... är så fantastikt bra för levande organismer. Varför finns det då inte i naturen ? Så alla djur kan käka det istället för naturligt socker.

Varför är kokain olagligt och skadligt, det finns ju i naturen..

:arsele



Skadligt eller inte, jag tvivlar på att det tar död på en om man nu inte är en sån där som häver 4L coca cola om dagen..
 
Nyheter
Jonathan Rea avslutar sin racingkarriär

Efter nästan två decennier ...

Yamaha debuterar med V4 i MotoGP

Yamaha har meddelat att för...

Hojmys i Ugglans Park

Ända sedan början av 90-tal...

MC-mässan 2026

MC-Mässan är tillbaka 23–25...

Bike kör Stark Varg EX!

Under hösten kommer Bike gö...

Customhoj Bike Show 2026

Den 23 till 25 januari körs...

Racing på Kjula Dragway till helgen

Den kommande helgen (23-24 ...

Harley-Davidson och MotoGP lanserar Harley-Davidson Bagger World Cup

Harley-Davidson och MotoGP ...

BMW Motorrad International GS Trophy 2026 körs i Rumänien

Platsen för BMW Motorrad In...

Strängnäs Bike Show den 30/8

Sista lördagen i augusti är...

Back
Top