Sverige idag..

L. Mäkinen

Gudomlig sporthojare
Gick med
20 Jul 2016
Ort
Örsundsbro
Hoj
Yamaha MT09 -21, Honda CBR1000F - 87, avverkat: olika
Näe, vi har ju avskaffat alla försäkringar, eftersom det inte har hänt något tidigare så kommer det ja aldrig att hända något:
https://www.dn.se/nyheter/sverige/skrotat-totalforsvar-ger-samre-beredskap-mot-pandemi/

Kineserna byggde ett fältsjukhus på några dagar, utrustade det med beredskapsmateriel från förråden och behandlade tusentals människor, vad har vi, två tält?
Kineserna hämtade sjuka med polis och svetsade igen portar till flerfamiljshus också. De har inte samma definition av demokrati som vi är vana vid.
 

FettSnok

96% enligt läkaren
Gick med
22 Apr 2006
Ort
Där pepparn växer
Hoj
Aprilia RS660, Highland 950 SM
Försäkring är skatten. Den kan bygga upp förmåga. Brandvarnaren är beredskapen, den akuta räddningen. Hjälper inte att sätta in i efterhand.
Kanske var det en dålig liknelse?
 

GuW

Version 1.1
Gick med
30 Jul 2004
Ort
Nej
Hoj
Ja
Kineserna hämtade sjuka med polis och svetsade igen portar till flerfamiljshus också. De har inte samma definition av demokrati som vi är vana vid.

Ja, jag ser inga problem med det, om det räddar liv, jag anser att även vi ska isolera människor med tvång enligt smittskyddslagen om dom annars riskerar att knalla omkring och sprida dödlig smitta.

Kineser i allmänhet har ju lite egen uppfattning om medicin, kan man bara mala ner några utrotningshotade djur till pulver så skyddar det mot allt, och äter man bara någon konstig ört så smittar man inte längre

Sen är det ju lite brutalt att svetsa igen dörrar på bostadshus, men det behöver man kanske inte göra om man istället kan ta sjuka till ett bevakat fältsjukhus på en åker mitt ute i ingenstans.
 
Last edited:

Comeback

Gudomlig sporthojare
Gick med
25 Jul 2010
Ort
Göteborg
Hoj
Suzuki SV650S -00 såld TriumphSprintRS-01 såld Suzuki GSX1300R -08
Last edited:

Raderad medlem 51742

Guest
Vad ska man säga...

Först får vi en sjukvårdskollaps. Med tanke på att det kommande behovet ligger en eller flera magnituder över kapaciteten tror jag vi behöver ställa in oss på väldigt allvarliga konsekvenser i det akuta förloppet, där man aktivt tvingas bortprioritera äldre och andra riskgrupper, till förmån för yngre och i övrigt friska. För att inte tala om konsekvenserna i det längre perspektivet pga. all annan viktig vård som inte kan utföras. Vi kommer se många dödsfall. Skulle tro att vi även riskerar se våldsamheter när människor med döende släktingar inte släpps in på sjukhusen. Inget av dessa fenomen är ju nya i Sverige, det är bara magnituden av problemen som kommer mångfaldigas.

Sedan har vi den ekonomiska kraschen. Att det kommer bli allvarligt (och redan är) står väl bortom rimligt tvivel. Bortsett från den akuta ekonomiska situation vi hamnar i när den ekonomiska aktiviteten i en mängd branscher i Sverige plötsligt avstannar har vi effekterna av att hela världen dras in i en djup lågkonjunktur. Och effekterna av när skatteintäkter sinar och mängder av människor blir arbetslösa. Vi hade redan innan en situation där många står utanför arbetsmarknaden och i princip behöver bli bidragsförsörjda resten av livet av de som arbetar. Nu ser vi en situation där sannolikt många av de som tidigare dragit in skattepengarna till välfärd och bidragssystem riskerar att bli av med jobben.

Konsekvenserna på samhället... När samhället i förlängningen inte klarar att betala ut bidrag och upprätthålla välfärden, vilket kommer slå extra hårt mot de som redan idag är beroende av samhället för sin försörjning. Skulle tro att vi kommer se eskalerande etniska konflikter, aggressivitet m.m. som kommer öka i storleksordning mot vad vi sett tidigare. Kriminaliteten?

Ökade geopolitiska spänningar. Vad händer när länder först och främst måste prioritera sin egen befolknings behov framför att hjälpa andra länder att klara sin försörjning av mat, sjukvårdsmaterial och andra förnödenheter? Allt fint prat om globaliseringens fördelar kommer snabbt glömmas bort och de som står kvar med svarte petter är de som inte har tillräcklig självförsörjning. Lägg därtill de regimer som vill passa på att utnyttja rådande instabilitet för att förbättra sina egna positioner. Elden har rört sig närmare dynamitförrådet.

Att vi är väldigt sårbara är inget nytt. Att vi haft flera olika möjliga riskscenarier för allvarliga kriser och där något av dem förr eller senare kommer inträffa behöver man inte vara någon professor i sannolikhetslära för att se. Jag hade själv börjat ställa in mig på någon form av kris inom en femårsperiod. Tyvärr kom denna krisen snabbare än så.

Hur dystert detta än låter gäller det ju nu att inte ställa in sig på att allt är kört utan att vi faktiskt kan påverka utfallet. Snarare kanske se att det finns olika grader av kört och att man nu måste göra allt för att mildra konsekvenserna så mycket det bara går så att det inte blir värre än nödvändigt. Det finns massor som går att göra och som måste göras men som kräver att man inte heller bara ser till sitt eget bästa utan också vad som behöver göras för att samhället och ekonomin skall kunna fortsätta fungera.

Det är allvar nu.
 

BrooklynS

Buy quality, cry once
Gick med
26 Mar 2014
Ort
Luleå
Hoj
Bara fräna hojar
Trots alla braskande rubriker i sociala medier och på trollsajter om kollaps både här och där: finns det några uppenbara länder som ni HELLRE bor i än Sverige?

Runt omkring mig ser jag ett väl fungerande samhälle som trots brister och belastningar fungerar väldigt bra i det stora hela.

Var är det bättre?


Buy quality, cry once
 

Raderad medlem 51742

Guest
Trots alla braskande rubriker i sociala medier och på trollsajter om kollaps både här och där: finns det några uppenbara länder som ni HELLRE bor i än Sverige?

Runt omkring mig ser jag ett väl fungerande samhälle som trots brister och belastningar fungerar väldigt bra i det stora hela.

Var är det bättre?


Buy quality, cry once

Låt mig först föreslå att du vänder blicken bort från sociala medier och trollsajter och ser vad som faktiskt rapporteras i trovärdiga medier och av myndighetspersoner. Jag skulle också föreslå att se till de data som rapporteras och heuristiken. Krävs inga avancerade beräkningar för att se att det är en mycket allvarlig situation vi står inför.

Att det ser ut att fungera när man tittar ut genom fönstret är inte en indikation på hur samhället kommer fungera om bara några veckor.

På vilket sätt är det relevant att jämföra vilket land som är bättre eller sämre att bo i när vi är i detta läge? Nu bor vi i Sverige och vi får hantera den här krisen utifrån de förutsättningar vi har. Förutsättningar som avgörs inte bara av de beslut som fattas nu och framåt utan även tidigare beslut sedan många år tillbaka. Hur det kommer sluta vet vi så klart inte, men som sagt - se till heuristiken.
 

BrooklynS

Buy quality, cry once
Gick med
26 Mar 2014
Ort
Luleå
Hoj
Bara fräna hojar
Jag ifrågasätter inte nuläget, bara den vanligt förekommande svartmålningen. Och då inte av dig.
. :krama


Buy quality, cry once
 

Old Badger

SportHojsentusiast
Gick med
12 Aug 2009
Ort
Utanför Sötälje
Hoj
Engelska sporthojar
Ja för min del är det Coronavirus, nationell beredskap, totalförsvar och risk/reward.

Tråden heter Sverige idag så tyckte det var passande.
Din tur.

Min tur? Kul! :tummenupp
Jag kollade din källa, men kollade du min? :krama
Troligen inte men jag har haft fel förr. :fakta
Den var heller inte skrift utan krävde 8 minuters lyssning! ;)
Återkom med vad du tyckte. Och kom ihåg, det viktiga är inte vem som säger något utan vad som faktiskt sägs. :)


Ja, vänster-socialister får blunda för källan och försöka andas genom munnen. Det viktiga är inte vem som skrivit utan vad som faktiskt står.

Nu är jag inte så duktig på politik men kapitalismen är väl höger och kommunismen vänster?
Socialismen ligger någonstans däremellan men eftersom vi lärt oss att det som inte är höger om SD är vänster så måste väl socialisterna vara vänster?
Men socialismen borde också anpassas efter hur det ser ut i landet, en nationell socialism, och om då dessa socialister bildar ett parti blir det väl ett nationalsocialistiskt parti?
Hur det hjälper att andas genom munnen får du försöka förklara för det förstår jag inte? :va

Fast jag är lite udda och både läser och lyssnar på flera olika källor, även de som inte styrker min uppfattning, vilket betyder att det jag trodde var rätt ibland visar sig vara fel. :krama
 

BrooklynS

Buy quality, cry once
Gick med
26 Mar 2014
Ort
Luleå
Hoj
Bara fräna hojar
I sammanhanget tycker jag att det är värt att nämna att den svenska regeringen för ovanlighetens skull gör det mesta rätt till skillnad från omvärlden.

Det är när det blir allvar som det är viktigt att tomtarna hålls så långt från makten som möjligt. Märk väl att det också är väldigt tyst från MP. Rätt skönt.


Buy quality, cry once
 

MR Z

Med TL´n är man herre över åskan!
Gick med
3 Sep 2004
Ort
Västerås
Hoj
Suzuki TL1000R-99, Yamaha XT660R-08, Ducati 1198S-09, Yamaha XTX Sidewinder 141"LE
Oro tar inte bort morgondagens bekymmer, det tar bort dagens frid!
 

notrightrider

I see you...
Gick med
17 Sep 2012
Ort
Halland
Hoj
Pick a number.
Oro tar inte bort morgondagens bekymmer, det tar bort dagens frid!

Att oroa sig för något som inte hänt, är som att betala ränta på ett lån man ännu inte fått.




Vill ni veta hur illa det är?



Transportstyrelsen beslutar den 16 mars 2020 att under 30 dagar medge undantag från förordningen om kör- och vilotider med anledning av pågående covid-19 pandemi.

- Den pågående covid-19 pandemin utgör en extraordinär omständighet och för att underlätta för transportföretagen har vi beslutat att tillfälligt medge undantag från regelverket under en period av 30 dagar, säger avdelningsdirektör Petra Wermström, Väg och järnväg.

Beslutet ger vissa lättnader i regelverket och en kopia av beslutet ska medföras i fordonet och kunna uppvisas vid en kontroll.

Fatta!

Stå 9 timmar under dygnet, och 24 timmar sammanhängande under veckan.
That's it!

https://transportstyrelsen.se/sv/Ny...vilotider-med-anledning-av-covid-19-pandemin/


Det är inte det mest anmärkningsvärda. Häng med här:

Branschens framställan till Transportstyrelsen gjordes igår, söndag.
Beslutet klubbat och undertecknat idag måndag morgon före 09:00!


Hoppsan...
 

Raderad medlem 51742

Guest
I sammanhanget tycker jag att det är värt att nämna att den svenska regeringen för ovanlighetens skull gör det mesta rätt till skillnad från omvärlden.

Det är när det blir allvar som det är viktigt att tomtarna hålls så långt från makten som möjligt. Märk väl att det också är väldigt tyst från MP. Rätt skönt.


Buy quality, cry once

Beror nog på hur man ser det och framför allt så vet vi ju inte svaren ännu.

Dagens kraftfulla ekonomiska paket var bra och nödvändigt.

I övrigt anser jag det finns en hel del att kritisera.

Regeringen har gömt sig väldigt mycket bakom expertmyndigheter, vilket gör att det blir väldigt svårt att i efterhand utkräva ansvar för vad som i grunden är svåra beslut kring målkonflikter (dvs politik). Dessa avvägningar kan inte göras av tjänstemän. Experterna kan ge råd om t ex hur många personer som riskerar att smittas och dö i olika scenarier, men det är politikerna som behöver göra avvägningarna, vara transparenta kring dessa och sedan fatta besluten - inte bara fatta de beslut som experterna rekommenderar. En smittskyddsexpert kan inte avgöra hur många människoliv som skall offras för att rädda ekonomin och tvärtom - det är politiska beslut. Politikerna behöver transparent redogöra för argumenten för/emot och vilken evidens som finns för olika vägval så att det blir tydligt varför de fattar de beslut de fattar.

Det går också att kritisera kommunikationen, inte minst i ljuset av de ord som strömmat ur Anders Tegnells mun - bedömningar och rekommendationer som i efterhand visat sig vara grovt felaktiga. Det politiska ledarskapet var frånvarande i synnerhet i början.

Sedan har vi förstås beslut som fattats historiskt, mest konkret i form av neddragning av beredskapslager och reservkapacitet för intensivvård, men även mer generellt i den politik inom en mängd områden (bl.a. diskuterade i denna tråd och i andra trådar i det här forumet) som bidragit till att vi i många avseenden är väldigt sårbara för denna typ av kriser. En av få positiva saker i sammanhanget är väl att vi har goda statsfinanser och ett relativt konkurrenskraftigt näringsliv (som dock har sina sårbarheter, inte minst med tanke på långa komplexa logistikkedjor, låg andel svenskt ägande och en del annat).
 

BrooklynS

Buy quality, cry once
Gick med
26 Mar 2014
Ort
Luleå
Hoj
Bara fräna hojar
Ja det finns mycket att kritisera men huvudsakligen har man skött sakerna väl och i medborgarnas intresse.


Buy quality, cry once
 

GuW

Version 1.1
Gick med
30 Jul 2004
Ort
Nej
Hoj
Ja
I sammanhanget tycker jag att det är värt att nämna att den svenska regeringen för ovanlighetens skull gör det mesta rätt till skillnad från omvärlden.

Det är när det blir allvar som det är viktigt att tomtarna hålls så långt från makten som möjligt. Märk väl att det också är väldigt tyst från MP. Rätt skönt.


Buy quality, cry once

Visst gör vi det mesta rätt, med dom resurser vi har, problemet är att politiker i 30 års tid har dragit ner på tillgängliga resurser så vi har inte så mycket att sätta in.

Sen kan man tycka att vi kanske reagerar sent, beslut måste fattas tidigt, hellre för mycket än för lite.

Beslutet om körtider av transportstyrelsen var snabbt och bra, inte för att jag har hört att det har varit några problem med det än, vi har ju inga resurser att lägga på lastbil, men OM vi skulle snubbla över ett lager av något vi behöver så finns möjligheten.
 

Raderad medlem 51742

Guest
...och tomtarna hålls inte från makten genom att försöka hålla tomtarna från makten utan genom att ta itu med problemen på ett riktigt och trovärdigt sätt, visa ryggrad och utöva ett bra ledarskap så att man får människors förtroende.
 
Nyheter
Provkörning pågår: läckra Yamaha XSR 900 GP

Sandy kör XSR 900 GP All...

Bike på Ténéré Spirit Experience i Marocko!

Yamahas fabriksteam i Rally...

Besök oss på BikeDagarna i Trollhättan!

Årets BikeDagar har precis ...

Besök oss på BikeDagarna i Trollhättan!

Årets BikeDagar har precis ...

Anmälan till Start2Ride 2024 har öppnat

Screenshot Biljettförsäl...

Anmälan öppen till HUSQVARNA TREK 2024

Nu är ägare av Husqvarna No...

Peter kör nya Svartpilen 801

Bara några kilometer från a...

En helt ny Husqvarna!

Bara några kilometer från a...

Anmälan öppen till Ducatis DRE Adventure 2024

För sjunde gången i ordning...

Anmälan till Start2Ride 2024 har öppnat

Screenshot Nu har biljet...

Top