Stora Grill-tråden

Jag grillar en del men avskyr verkligen att hålla på med kamera när jag lagar mat. Uppskattar dock andras bidrag i tråden så jag knäppte lite på senaste omgången:

Två riktigt fint marmorerade entrecôter med lite ben jag råkade ramla över på Lidl av alla ställen. Plus en hel färsk vitlök.
View attachment 473578
Köttbitarna vägde ganska precis ett kilo styck och var riktigt tjocka så jag valde att köra ganska lite kol men ändå direkt värme. Jag gillar rejäl stekyta och mycket röksmak så jag tänkte köra indirekt på slutet endast om det verkligen behövdes.

View attachment 473579Här är vi 3/4 färdiga ungefär. Mycket rök och lock på med fullt öppen ventil på Weber 67:an för att fånga rök och värme samt undvika fettbrand. Vitlöken låg längre bort från kolen större delen av tiden.
View attachment 473580Jag körde till 45 grader och efter en stunds vila såg det så här gott ut. Mmmmmmmmmm …
Ser perfekt ut! ?
Jag har också köpt sånna bitar på Lidl.
Côte de boeuf tror jag det stod på förpackningen?
Köpte några fina T-bone i samma stil.
Dessutom är deras lamm oftast ruskigt gott! ?
 
Ni proffs grillare använder ni grill plast på grillen någon gång för att undvika att champinjoner o chilli/paprika strimlor inte skall ramla ned.
Köpte BBq plast på elgiganten som klarar 260°
 
Ni proffs grillare använder ni grill plast på grillen någon gång för att undvika att champinjoner o chilli/paprika strimlor inte skall ramla ned.
Köpte BBq plast på elgiganten som klarar 260°
Jag är en glad hobby-grillare. :)
Jag har ett sånt men använder sällan.
Jag försöker istället göra större bitar av grönsakerna.
Då ramlar de inte genom gallret och de blir mer "kropp" att grilla sas.
Champinjoner och annan svamp försöker jag hitta stora exemplar av och grillar dom hela.
 
Jag är en glad hobby-grillare. :)
Jag har ett sånt men använder sällan.
Jag försöker istället göra större bitar av grönsakerna.
Då ramlar de inte genom gallret och de blir mer "kropp" att grilla sas.
Champinjoner och annan svamp försöker jag hitta stora exemplar av och grillar dom hela.
Håller med. Det mesta blir bättre i större bitar ändå.
Om jag behöver köra något litet har jag en rostfri grillkorg så slipper jag fundera på om temperaturen är för hög eller ej på kolgrillen. På landet där vi kör gas finns det någon sorts matta i ptfe som iofs funkar bra men mycket sällan behövs.
 
Tips på bra kol önskas.
Haranvänt Weber men senaste påsen var bara småflis i.
Grillkungen säljer ju och påstår att det är bra kol, någon som har provat?
 
Köpte 30 kg på Ica förra åretdet är lövträ i dom påsarna o medium storlek väldigt lite småflis. IMG_20220702_190829.jpg
 
Idag koreansk-marinerade kycklinglår i hembakat bröd.
Ruskigt gott faktiskt!
Kittlig kycklinglår är klart underskattat som grill-bit. ?
20220702_191405.jpg
20220702_192052-jpg.473610
 

Bifogat

  • 20220702_192052.jpg
    20220702_192052.jpg
    1.5 MB · Visningar: 113
Tips på bra kol önskas.
Haranvänt Weber men senaste påsen var bara småflis i.
Grillkungen säljer ju och påstår att det är bra kol, någon som har provat?
De flesta som har ett någorlunda vettigt pris verkar ha mycket småflis i vissa eller alla påsar. Man får vända och klämma lite i butiken.

Jag brukar köpa denna: https://www.hornbach.se/shop/Grillk...itar-100-lovtra/4643358/artikel-detaljer.html

Om man lyckas undvika en påse med bara bottenskrap är det ett bra kol med stor variation i storlek på bitarna. Är man villig att sortera lite har man alltså kol i alla storlekar till olika saker.
Men känn som sagt lite på påsen först så det inte bara är bottenskrap.
 
Vindelnkol.

Det bästa grillkol som finns, men i år har dom haft problem med förpackningslinjen.
 
Hej igen! Bara @FettSnok som kör med pellets? Det får bli en pelletsgrill nu.. Önskar ta del av lite erfarenhet och tips & idéer!
 
I stugan har jag helt slutat med kol i Webern och kör istället med björkved. Tar ungefär lika lång tid men blir fantastiskt mycket godare. Såklart lite meckigare men röksmaken blir en extra krydda som alla uppskattat mycket. Lök, paprika, svamp etc grillas hela vid sidan av.

Hemma blir det gasol - då blir det av och den går året runt på balkongen. Man kan dra igång den bara för att grilla några parisare…
 
I stugan har jag helt slutat med kol i Webern och kör istället med björkved. Tar ungefär lika lång tid men blir fantastiskt mycket godare. Såklart lite meckigare men röksmaken blir en extra krydda som alla uppskattat mycket. Lök, paprika, svamp etc grillas hela vid sidan av.

Hemma blir det gasol - då blir det av och den går året runt på balkongen. Man kan dra igång den bara för att grilla några parisare…
Intressant. Hur gör du? Bilder? Tips?
Björkveden i Wbern då såklart, parisare på gasol har jag koll på.
 
Håller på att revearse-sear'a en halv oxfilé och några baby-paprikor på offset-smokern ikväll.
DSC_0569.JPG
Eldar med kokosbriketter (kallare och längre värme än kol) och Napoleons whiskeybarrel chunks.
DSC_0571.JPG
DSC_0572.JPG

Till det ligger en röbetsgratäng i ugnen.

Och för oss som är säkra nog i vår sexualitet att dricka cider, så är det alltid gott med en Scrumpy i eftermiddagasolen.
Smaken bara förädlas av doften från blöta rökchunks som brinner långsamt.
DSC_0573.JPG

Revy följer.
 
Kunde eventuellt ha varit lite kortare tid, man underskattar värmen den här pjäsen ger.
Mer medium+, oxe får gärna vara medium-rare. (egentligen rare för mig, men sonen får gärna ha lite mer tillagat)
DSC_0577.JPG
DSC_0578.JPG

Gott var det åtminstone med lite bea, inte samma som man alltid lagar av oxen, men glad att jag provade. Mycket röksmak i köttet.
 
Intressant. Hur gör du? Bilder? Tips?
Björkveden i Wbern då såklart, parisare på gasol har jag koll på.

bd3c75497bb0a4d0f21e136fa7d71134.jpg


En rejäl laddning torr björkved, tänd med näver. Efter en kvart eller så har den brunnit så pass att man kan maka ned veden och lägga på gallret. Justera sedan värmen med lock och spjäll (varmt blir det!). Med lock och därmed lite rökigt blir det fantastisk smak på köttet!

Samma ved till köksspisen, muurikkan och grillen alltså. Och så slipper man åka på affären för att kunna grilla.
 
Ska absolut prova det.
Tack för tipset.
 
Hej igen! Bara @FettSnok som kör med pellets? Det får bli en pelletsgrill nu.. Önskar ta del av lite erfarenhet och tips & idéer!
Blir det Weber eller Traeger?

Använder det inte själv, men berätta gärna efter att du har köpt en om hur du upplever det.
 
Nyheter
Distinguished Gentleman’s Ride -25

Under söndagen den 18 maj d...

Dags att boka in Gotland Ring!

Upplev magiska Gotland Ring...

Öppet hus på Rapido MCK Stockholm

Lördag den 17 maj bjuds det...

Yamaha TRACER 7 & TRACER 7 GT 2025

Yamahas TRACER 7 och TRACER...

Nya Yamaha Tracer 7 och Tracer 7 GT

Yamaha har presenterat 2025...

Full fart på Bike Trollhättan-dagarna

Just nu har portarna öppnat...

MV Agusta inför fem års garanti

MV Agusta tar ett nytt steg...

MV Agusta förlänger garantin till fem år

Italienska motorcykeltillve...

Bilprovningen: Motorcyklar överlag i gott skick

Foto: Bilprovningen Nu ä...

Färre döda i vägtrafiken

Foto: Jacob Sjöman, Transpo...

Back
Top