Det stämmer säkert, vet bara att skidpjäxor träningsskor och annat som börjat få odör, ofta kan bättra sig av kyla. Måhända är det svamp som ger lukt i skor. Dock är det ju i det sammanhanget underligt att på tex rötsvamp har kyla bara fungistatisk effekt, så fort fuktighet och temp är rätt så är det full fart igen. Läste några urser på TräTek på KTH.
Apropå såpa så tror jag inte heller att den är antibakteriell, det tycks bara vara sk invertsåpa som är det. Utanför mitt kompetensområde.
Ättika vet jag dödar iaf viss svamp, gammalt knep för att tex döda/hålla bort mögelsvamp i tex plastbåtar.
När jag hyrt klätterkängor och skidpjäxor mm utomlands, så har jag noterat att de firmorna har ngn spray med vilken de invändigt sprayar alla persedlar efter återlämning, för att hindra svamp och bakterietillväxt. Jag vet inte vad de proffsmedlen heter. Borde ju finnas på sportbutiker.
Det är ju dock en livlig debatt ang just antibakteriella medel, man vill undvika spridning av dessa till konsumenter pga av resistensrisken. Kanske är därför jag inte sett såna medel i Sverige.
Nja. Bakterier dör inte av att läggas i frysen. (Vissa kvalster och parasiter - ja..)
Då skulle ju exempelvis mat få oändlig hållbarhet om man la den där...
Och inte svamp heller. Bröddeg som varit fryst går alldeles utmärkt att jäsa upp igen eftersom (jäst)svamparna bara tar det lite chill i väntan på lite värme igen.
Värme dödar bakterier - och då pratar vi 60 grader och uppåt beroende på typ/art/stam.
Dessa temperaturer är ju dock inte optimala för läder som torkar ut och spricker vid en sån behandling.