Grilltråden

Ismannen

Vila i frid min vän
Gick med
25 Aug 2004
Ort
Sundsvall
Hoj
Ktm 400 exc
Nu när sommaren är här så är ju grillning ett måste.

Dela med er av era bästa tips på kött, marinader, grönsaker, fisk mm.

Vad är bäst att grilla? Själv är ja löjligt förtjust i fläskkött.
Sen att grilla majskolvar är en höjdare.

Så fram med mycket tips som man kan pröva i sommar.:tummenupp
 
Öl-marinerade revben är gött!


Lager (ljusa öler) funkar dock inte så bra att marinera i , smaken sätter sig inte riktigt bra..


Mumma-Marinerad Kycklingfilé!! :yoparty



Mumma-Marinad De luxe
Mått efter ca 500g kött

Soja. ca 4 dl per 500g Förslagsvis mrs cheng's (colorit funkar ej)

Salt. 1 msk eller så.

Citron-juice. Några matskedar.

Röd Curry. Upp till en kvarts dl , avråder dock från mer, eftersom smaken blir bitsk lätt.

Wasabi även kallad pepparrots-pasta (grönt klet i tub), smaka lite på den först så får man avväga det efter vad magen pallar när man ska ha i det.

Tabasco Skvätt i efter smak.


Mosa ihop detta i en plastpåse så det blandas ordentligt.
ha sedan i kycklingen i marinaden och låt stå i kylskåp i minst 3 timmar, gärna
6.

Sojan kan med fördel delvis eller helt bytas ut mot öl, funkar det med.

När köttet sedan blir varmt, brukar det "svettas" ut sojan o lägga sig som en svart tjock hinna på köttet, inte så gott, spola därför gärna av köttet och kläm ur det lite för att bli av med överskottet.

Funkar väldigt bra med strimlat kött och jasmin-ris som vanlig middag också.


F-n, nu blev jag hungrig..:)
 
Last edited:
Igår bjöd mamma och pappa på oxfilé som grillats o-delad. DET var gott.
Låter lite som den brasilianska varianten. Ta en rostbiff i bit, 1kg nånting. Packa in den helt o hållet i grovsalt och ös på grillen. Tar tid och man får vända den på alla sidor men resultatet är helt perfekt! Givetvis med alla fasta och flytande tillbehör till.
 
Haha GRILLTRÅDEN!:D
GRILLA - Det svenskaste som finns.
Så fort kvicksilvret är över nollan så åker grillen fram.

Eller det kanske inte var så roligt.:rolleyes:

Kan hända att det är löjligt svenskt, men att stå där o känna doften av nytänd grill med en starköl i handen... Mmmmmm :tummenupp
 


Vad är bäst att grilla? Själv är ja löjligt förtjust i fläskkött.

Lyckades bra, dagen innan nationaldagen...

Köpte riktigt tjocka skivor med fläskkarré. Billigt som f*n var det. 39kr/kg.

Skar bort benen på skivorna och plattade ut dem med en kötthammare för att de skulle gå lite snabbare att grilla.

Som marinad till fläskkött rekommenderar jag:
Färdig chilimarinad på flaska som man sedan pressar ner en HEL lime i. :fakta :tummenupp

Lime och fläskkött gör sig gött ihop..

Alltså:
Marinera köttet i din lime-chili-marinad...

Se till att torka av köttet innan du steker. Innan du lägger dem på grillen så kryddar du med "Peppar-mix" som är en kryddblandning från santa-maria. Passar GRYMT bra med din lime-chili-marinad.

Trots att jag är en grilldyrkande radhussvenne med måååånga grilldagar per år blev denna tisdag en ny fröjdefull upplevelse. Köttet + marinaden + pepparmixen blev en nästan religös upplevelse...

Se bara till att inte grilla för varmt. (Rookie-misstag)

Till köttet hade jag färskpotatis och en grymt god Mango-salsa som jag brukar göra.

Mangosalsa:
- Ett knippe vårlök (alternativt en blandning av rödlök och purjolök)
- 1 Röd Chili
- Chilisås
- 2 kiwi
- 1 mango
- rödvinsvinäger
- salt + peppar

Hacka fårlöken i fina bitar.
Dela chilin, skrapa bort fröna, och hacka sedan fint.
Blanda ihop lök, chili med ca 2msk chilisås och 1msk vinäger
Skär kiwin och drygt halva mangon i centimeterstora bitar.
Vänd ner mango och kiwi.
Smaka av med salt och peppar och ev lite mer vinäger å chilisås vid behov.
Låt den stå svalt och gegga ihop sig lite medans du gör klart resten.

Mangosalsa is the shit! :tummenupp
 
Brukar använda Caj P´s Grillolja den med vitlökssmak.
Luktar fotsvett om den, men smakar kanoners.

Så jävla gott när man penslar grillolja på majskolvar o grillar.

Det med för hög värme har man råkat ut för ett antal ggr.
Nu kör man med gallret lite högre upp, Lite längre tid och en öl extra men det är de värt.

tjocka skivor med gul lök på grillen är inte heller så dumt.

Fy fan, nu blev man hungrig som en flock indianer.
 
Brukar finnas benfri karre att köpa vilket jag oftast brukar köpa då man slipper gnaga på benen eller svära över dom :)

Jo, jag vet... men ofta är de nån tia dyrare.. inte för att det är några pengar att gråta över så köpte jag med ben av den enkla anledningen att de inte hade benfri... :)

Dessutom skär jag alltid bort ben på karré (om jag nu köpt med ben) eftersom det blir så mycket enklare att grilla då.. Samma sak gäller flintastek...

Grilltiden är ju typ dubbelt så lång kring benet som i övriga köttet.. Så antingen får man vidbränt kött för att få det klart runt benet eller så får måste man sitta å kolla varje bit man äter bara för att köttet kring benen foprtfarande är ofärdigt.
 
Jo, jag vet... men ofta är de nån tia dyrare.. inte för att det är några pengar att gråta över så köpte jag med ben av den enkla anledningen att de inte hade benfri... :)

Betalar gladligen en tia mer för att slippa skära bort benen faktiskt :)
Men så är jag också singel och lat... och kille...

Där kom den.
Nämn för fan inte FLintastek i en seriös grilltråd!

:gnissla

Det är iofs asgott...

Är denna tråd seriös? Trodde alla trådar på SH var oseriösa.
 
Last edited:

Nämn för fan inte FLintastek i en seriös grilltråd!
:gnissla

Det brukar nog gå minst en flintastek varje år... men det är under protest...

Flintasteken var iofs bara ett pedagogiskt exempel.

Humor är däremot att se folk på gräset i en park. De tar fram vinet, en burk potatissallad. Den ena killen drar under jubel fram engångsgrillen samtidigt som någon korkad djävel i sällskapet plockar fram..... en flintastek.

Men så är jag också singel och lat... och kille...

Lata singelkillar brukar iofs inte vara de man först konsulterar i gastronomiska samanhang.
 
Last edited:
Där kom den.
Nämn för fan inte FLintastek i en seriös grilltråd!

:gnissla

BRA Duckie! På dem!

Fy sautan vad äckligt med denna gråkokta istersvål som sågats ur den överblivna fjolårsjulskinkan som handlarna förr inte visste VAD de skulle göra med, men förfasen, skär den tjockt och kalla den sen stek!
Vilket hån!
Gråjolmig och kväljande ligger den sen och kokar inuti av sin enorma volym, samtidigt som den bränns rejält på utsidan.
Detta är den enda maträtt jag vet som man får både kokt och grillad samtidigt. *kvälj*

Hormonstinnt galtkött är det oftast oxå - så känner ni den där vedervärdiga liklukten av köttet så vet ni...

Efter en tid (halvtimma minst!) när svålen krympt så tittar även svinborsten ut och det luktar bränt hår *megaäckligt*

Nä fy för F-n! Förbjud flintastek!
 
Last edited:
BRA Duckie! På dem!



Flintastek ? Försvann inte det med de vita tubsockorna ????
Potatisallad??? oki med egen hemmagjord utan grädde o skit...men köpe??? Fifan , har jag inte ätit sen jag fick hår på pungen hehe


Man kan grilla färska sparrisar, grilla försiktigt ganska länge så de blir mjuka...smöra lätt o salta lite så blir de kanon!

En riktigt (märklig )god kombination är att vira bacon runt banan....skär bananen i 3-4cm "skivor" och linda bacon runt...grilla och njut!

MtB
 
Marinad:

Olivolja, grillkrydda, salt och peppar, kalvfond, rödvin, vitlök, gul lök och rökessens (sk. liquid smoke).


Var sparsam med vinet, det blir lätt för mycket = beskt kött.
Testar du detta så lovar jag dig att du får ett otroligt gott kött, marinera helst länge och väl.



På begäran finns mer ingående förklaring längre ner i inlägg 42
http://www.sporthoj.com/forum/showpost.php?p=2999420&postcount=42
 
Last edited:
Nyheter
Idag inleds nationella potthålsveckan

I år äger Nationella Potthå...

Nationella Potthålsveckan 1-7 maj

Det är återigen dags för Na...

Motorcykelns Dag 3 maj

Den 3 maj är det Motorcykel...

Bilprovningen: Brister hos var fjärde motorcykel

Foto: Bilprovningen Våre...

Europeisk kampanj för säkrare motorcykelkörning

Den europeiska branschorgan...

Bara två månader kvar till Gotland Ring Bike Week !!

En liten påminnelse om året...

2 månader kvar till Gotland Ring Bike Week !!

Nu är det bara två månader ...

Nya Indian Pursuit Elite

Screenshot Indian Motorc...

Icons of British Originality

Åtta team från åtta länder ...

BMW presenterar R 12 G/S

BMW Motorrad har presentera...

Back
Top