Glykol

Pr0bz

Sporthojsnörd
Gick med
11 May 2004
Ort
vimmerby
Hoj
Dunderkatt & eN gamal sLiten Enessärr
Om jag ska ha glykol till min Ktm -89 250cc, jag ska då ha sån som inte frätar på aluminium och magnesium antar jag! Vilken av färgerna ska jag då använda? vad kostar den glykolen ungefär?

(jag har sökt men jag har inte fått fram vad ja ska köpa för glykol om ja vill ha till magnesium/aluminium motorer!)
 
Last edited:
Pr0bz skrev:
Om jag ska ha glykol till min Ktm -89 250cc, jag ska då ha sån som inte frätar på aluminium och magnesium antar jag! Vilken av färgerna ska jag då använda? vad kostar den glykolen ungefär?

Jag kan ha väldigt fel, men det är väl vattnet som man blandar glykolen med som fräter?

Och därför har man batterivatten (destilerat vatten) eller?

Har färgen på glykolen betydelse?

Edit
Läser inlägget och det kan uppfattas som halvtyket, men det är inte min mening.
Utan det är rena frågor från mitt håll..
 
Du bör kunna använda både etylen- (blå eller grön) och propylenglykol (röd). Du bör dock inte blanda dem. Propylenglykol är inte farlig så den är ett bättre val ur den synvinkeln.

Använd inte kranvatten utan köp vatten som är till strykjärn/batterier. Kostar runt 10:- litern på Biltema, det har du råd med för att slippa kalk och annat skit.

Det finns också flera färdigblandade kylvätskor från t ex Maxima, Castrol och Shell. Förmodligen lite dyrare.
 
Så jag kan använda den jag har till bilen då utan att de fräter på aluminium! eller?
 
Konstigt nog specar fabrikanterna ofta etylenglykol, vet inte varför, förmodligen att det är den traditionella sorten som är lättare att få tag på. Det finns dock ett intresse att alla går över till propylen då den är ogiftig.

Om man gör ett byte som du förmodligen gör så bör röd vara ok, men om man fyller på bör man fylla med samma färg som tidigare.

Vad har du för bil förresten? Är det inte aluminium i den, åtminstone i toppen?
 
"Bessewisser mode ON"

Det finns tre huvudtyper av kylarglykol i handeln: Vanlig glykol, Long life glykol och Miljö glykol. Alla innehåller inhibitorer som förhindrar korrodering av metaller.
Man skall inte blanda de olika huvudtyperna med varandra. Inom respektive grupp är skillnaderna mellan olika fabrikat försumbara (även om vissa tillverkare vill få oss att betala dubbelt så mycket för sin "Raceblandning") så där går det bra att blanda.
Alla är egentligen färglösa men Vanlig- och Miljöglykol brukar färgas grön eller blå och Longlifeglykolen röd eller neongrön.

Vanlig: innehåller till största delen 1,2-etandiol (etylenglykol). Är giftig, ger svåra njurskador.

Longlife: innehåller också till största delen etylenglykol men även sodium(natrium)-2-ethylhexanoate samt är helt nitrat fri. Lika giftig som vanlig och ethylhexanoaten kan ge fosterskador.

Miljö: innehåller till största delen monopropylenglykol. Är giftfri.

Varför välja Longlife i stället för Vanlig: Längre bytesintervall (fyra, fem istället för två, tre år), ger mindre utfällningar och beläggningar.

Varför välja Miljö i stället för Vanlig: Är giftfri (går att dricka om man är sugen på något sött). Har dock en högre viskositet (trögare att pumpa runt) och lite sämre värmeöverföring som kanske inte är så bra i en hoj med liten kylare?

Skall man blanda själv bör man använda avjoniseratvatten (batterivatten) och inte kranvatten som vanligtvis innehåller ganska stora mängder kalk och salter. Vid temperaturer över 65°C fäller dessa ut och fastnar på alla ytor och bildar ett isolerande skikt som hindrar värmeöverföringen.

"Bessewisser mode OFF"

Själv kör jag på Vanlig färdigblandad 50%
 
FZ1 skrev:
Skall man blanda själv bör man använda avjoniseratvatten (batterivatten) och inte kranvatten som vanligtvis innehåller ganska stora mängder kalk och salter.
Beror på var man bor. Har man mycket höga halter av kalk eller järn i vattnet bör man undvika det, annars har det nog ingen praktisk betydelse om man använder vanligt kranvatten eller destillerat (avjoniserat) vatten.
 
Eldstorm skrev:
Beror på var man bor. Har man mycket höga halter av kalk eller järn i vattnet bör man undvika det, annars har det nog ingen praktisk betydelse om man använder vanligt kranvatten eller destillerat (avjoniserat) vatten.
Joo, det kan vara stor skillnad på vilket vatten man har i kranen, men vi som t.ex. bor i Norrköping och har ett ovanligt mjukt (yt/sjö)vatten i kranarna får utfällningar, så att spara en 20-30kr och riskera ett nedsatt kylsystem...
 
Jag använder Maximas glykol till min cykel (KX 125), Grön är den.
 
Nyheter
Dags att boka in Gotland Ring!

Upplev magiska Gotland Ring...

Öppet hus på Rapido MCK Stockholm

Lördag den 17 maj bjuds det...

Yamaha TRACER 7 & TRACER 7 GT 2025

Yamahas TRACER 7 och TRACER...

Nya Yamaha Tracer 7 och Tracer 7 GT

Yamaha har presenterat 2025...

Full fart på Bike Trollhättan-dagarna

Just nu har portarna öppnat...

MV Agusta inför fem års garanti

MV Agusta tar ett nytt steg...

MV Agusta förlänger garantin till fem år

Italienska motorcykeltillve...

Bilprovningen: Motorcyklar överlag i gott skick

Foto: Bilprovningen Nu ä...

Färre döda i vägtrafiken

Foto: Jacob Sjöman, Transpo...

Idag inleds nationella potthålsveckan

I år äger Nationella Potthå...

Back
Top