Glögg!

Pappa

Ny medlem
Gick med
17 Mar 2014
Ort
Stockholm
Hoj
Vespa
Har det blivit någon glögg än? Tänkte kolla om någon här har något bra recept på hemlagad glögg eller om ni har tips på någon god glögg man kan köpa? Och jag vill inte ha Blossas årgångsglögg, Lavendel gör sig bättre i tvål tycker jag.

Shoot!
 
Har smakat Blossa-glöggen och känner inte minsta uns av lavendelsmak, så den är safe att dricka :)
 
Blossa trestjärniga spetsad med rom.
Sen spetsar jag den ytterligare med strohrom.
Grymt gott, med pepparkakor och grönmögelost
 
En flaska rötjut eller vitt desertvin
En halvflaska explorer
Sockerlag 2dl socker 1dl vatten
Aromaisk tinktur på apotekt
Blanda efter egen smak
 
  • 5 l svagdricka
  • 2 kg socker
  • 50 gr jäst
  • 500 gr russin
  • 3 påsar kryddnejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 3 st kanelstänger
  • 5 cm ingefära
  • 5 st skalade råa potatisar


Häll upp svagdrickan i ett väl rengjort kärl. Blanda ut jästen i en kopp ljummet vatten och häll sedan ner i svagdrickan. Skiva potatisen och ingefäran. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt jäsa i 2-3 veckor. Skaka om då och då.

Sila och häll över glöggen i nytt kärl. Se till att bottensatsen inte följer med. Låt stå stilla och klarna i en vecka. Buteljera.
 
  • 5 l svagdricka
  • 2 kg socker
  • 50 gr jäst
  • 500 gr russin
  • 3 påsar kryddnejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 3 st kanelstänger
  • 5 cm ingefära
  • 5 st skalade råa potatisar


Häll upp svagdrickan i ett väl rengjort kärl. Blanda ut jästen i en kopp ljummet vatten och häll sedan ner i svagdrickan. Skiva potatisen och ingefäran. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt jäsa i 2-3 veckor. Skaka om då och då.

Sila och häll över glöggen i nytt kärl. Se till att bottensatsen inte följer med. Låt stå stilla och klarna i en vecka. Buteljera.

Strålande! Tusen tack, nu ska det göras egen glögg!
 
Jag har hunnit med Blossa starkvins glögg vinglögg den med rom och sen Zinfandel glöggen. Den sista va lite av en besvikelse, va som blossa vinglögg kanske aningen godare men blossa starkvinsglögg är alltid bäst :)
 
  • 5 l svagdricka
  • 2 kg socker
  • 50 gr jäst
  • 500 gr russin
  • 3 påsar kryddnejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 3 st kanelstänger
  • 5 cm ingefära
  • 5 st skalade råa potatisar


Häll upp svagdrickan i ett väl rengjort kärl. Blanda ut jästen i en kopp ljummet vatten och häll sedan ner i svagdrickan. Skiva potatisen och ingefäran. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt jäsa i 2-3 veckor. Skaka om då och då.

Sila och häll över glöggen i nytt kärl. Se till att bottensatsen inte följer med. Låt stå stilla och klarna i en vecka. Buteljera.

Detta ska genast testas. Vad för jäst rekommenderas ?

//Kim
 
Glögg
Lägg kanel, nejlika, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal och russin i burken. Häll på brännvin tills kryddorna är helt täckta. Förslut med tättslutande lock. Låt detta stå och dra i fyra dagar. Skaka burken då och då.
2Sila av vätskan i en kastrull. Tillsätt de två flaskorna rött vin samt 2 dl av sockret. Värm försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Smaka av om du vill ha mer socker. Häll upp på flaska och förvara svalt. Glöggen håller sig minst tre månader men brukar vara urdrucken långt innan dess.
3Glöggen hettas upp vid serveringen men får inte koka. Servera med russin och skållade mandlar.
 
2 bitar hel kanel
12 hela kryddnejlikor
2 bitar hel, torkad ingefära
1 tsk hela kardemummakärnor
3 pomeransskal
2 dl russin
2-3 dl okryddat brännvin
2 flaskor enkelt rött vin
2-3 dl socker
Till servering:
russin och mandel
 
Glimrande recept! Nu blir det att koka upp och buteljera. Någon som vet vart man kan hitta schyssta flaskor?
 
Sök på GP dunderglögg, det enda glöggreceptet man behöver. Riktigt god! Men det är dock lite sent att sätta den inför denna jul. Ska helst stå mellan 3-6 veckor.
 
Faktiskt så var saturnus pepparkaksglögg riktigt god. Styrka fixas lätt med lite koskenkorva, som inte förstör smaken. :tummeunupp
 
Faktiskt så var saturnus pepparkaksglögg riktigt god. Styrka fixas lätt med lite koskenkorva, som inte förstör smaken. :tummeunupp

Den har inte fått så bra recensioner innan men man kanske ska testa en och spetsa till den lite. Läste någonstans att de har en glögg med Delicatobollsmak. Låter.. riktigt vidrigt.
 
Detta ska genast testas. Vad för jäst rekommenderas ?

//Kim

Jag kör med vanlig jäst. Hällde i lite pomeransskal i år också samt ersatte en del av sockret med 1/2 kilo rörsocker istället för att få en lite mer bränd smak.
 
Läste någonstans att de har en glögg med Delicatobollsmak. Låter.. riktigt vidrigt.

Frugan tyckte delicatobollsglöggen var helt ok, jag gillade den inte alls. Den smakar syrlig delicatoboll vilket bara är fel i min mun. Choklad passar lika illa i glögg som det gör till kyckling ändå envisas en del med båda varianterna.


Jag som inte gillar vin/mäsk blandar hellre min egen glögg än jäser den.
Kryddorna macereras i vodka var för sig, sockerlag kokas på rör och muscavadosocker, juice/avkok på lämpliga hemplockade frukter/bär tillverkas, allt blandas i lagom proportioner tillsammans med sprit till en styrka av ca 17% och lagras sedan minst någon månad så smakerna går ihop lite.
Årets smak är gröna äpplen och tidigare har det varit Röda vinbär, lingon, havtorn, röda äpplen, fläderbär, blåbär och slånbär. Just slånbärsglögg är en favorit som vi brukar göra en batch av varje år.
 
Last edited:
Idag spisas en Norsk.
Herrgårdsglögg M. whisky.
Herrgards-glogg-spetsad-med-whisky.jpg


Denna är faktiskt lite för stark(20%). Smakar nästans bara sprit i ren form.

Trodde inte jag skulle säga detta, men spill i en knapp dl vatten per flaska i grytan så får man fram den söta glöggsmaken, detta transformerar glöggen från nått som smakar läkarsprit till en ganska fin söt/besk kombination. Man blir precis lika full, man har mer & betydligt godare att dricka innan man kommer dit. Outspädd vill jag nästans kalla den äcklig...
 
*/ ?>
Nyheter
Äntligen!

Om du, som jag, ständigt åk...

Missa inte förköpstävlingen

Jul närmar sig och även om ...

Sista chansen!

Nu är vi inne på sluttampen...

Piaggio-gruppen tar över importen av Piaggio, Aprilia, Moto Guzzi och Vespa

Det händer en hel del när d...

Katalogen börjar ta form!

Stora Motorcykelkatalogen 2...

KTM och Husqvarna återkallelser

Pressreleaser från KTM och ...

Provkörning pågår: KTM 1390 Super Adventure S EVO

Vulkanen Teide vakar över o...

Äventyr i Algeriet

I januari åker Allt om MC t...

Mästerlig presentation, KTM 1390 Super Adventure S EVO

I ett maffigt bergsområde, ...

Mästerlig presentation, KTM 1390 Super Adventure S EVO

I ett maffigt bergsområde, ...

Back
Top