Glögg!

Fanns färdig glöggkryddblandning i kryddhyllan hos coop. Jag har lite hemgjort vin på vinbär och blåbär som eg fått för mycket socker så jästen dog innan allt var jäst. Vinet var alltså för sött.

Tillsatte därför inget socker utan bara kryddblandningen, och det blev kanon. Mer kryddblandning är uppskrivet på shoppinglistan nu. Sött vin finns det gott om i källaren.
 
Jaha, nu börjar det väl snart bli dax att göra en ny omgång glögg här. Och då kom jag tänka på den jag gjorde förra året (GP:s). 10 liter av den har stått kvar i jästunnan sedan förra året, helt glömt bort den.
Men idag så öppnade jag den för att kolla hur illa det var, men den luktade och såg riktigt bra ut.

Så idag hällde jag upp den på flaska ifall det är så att den går att dricka ? Vågar inte smaka på den när det stått så länge i rumstemperatur med jäst och alla ingredienser :näsblod
Så vad säger ni, kommer jag bli dödssjuk om jag dricker den ?

//Kim
 
Jaha, nu börjar det väl snart bli dax att göra en ny omgång glögg här. Och då kom jag tänka på den jag gjorde förra året (GP:s). 10 liter av den har stått kvar i jästunnan sedan förra året, helt glömt bort den.
Men idag så öppnade jag den för att kolla hur illa det var, men den luktade och såg riktigt bra ut.

Så idag hällde jag upp den på flaska ifall det är så att den går att dricka ? Vågar inte smaka på den när det stått så länge i rumstemperatur med jäst och alla ingredienser :näsblod
Så vad säger ni, kommer jag bli dödssjuk om jag dricker den ?

//Kim

Jästen dör när alkoholhalten stiger eller när sockret tar slut. Glögg ska ju vara söt så jag gissar att det förstnämnda inträffar först. Lite beroende på vad för jäst som använts så har du isf en alkoholhalt på 11-20% vilket hindrar många läskiga saker från att föröka sig. Övriga ingridienser borde rimligtvis inte reagera med varandra och bilda betydande mängder av några gifter allvarligare än alkoholen själv.

Otrevliga bismaker från jäst eller kryddor som legat länge vore inte oväntat men om glöggen saknar synlig växtlighet som mögel, luktar och smakar bra så hade jag druckit den. Dock är jag långt ifrån en expert på livsmedelssäkerhet...

Jag blandar iaf min glögg till 17% och den tål att lagras i rumstemperatur på flaska i många år utan pastörisering eller andra åtgärder.
Röda vinbär är årets smak och det står 18 liter hemma i skåpet. Några liter slånbärsglögg ska det också bli så fort bären är mogna.:tummenupp
 
  • 5 l svagdricka
  • 2 kg socker
  • 50 gr jäst
  • 500 gr russin
  • 3 påsar kryddnejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 3 st kanelstänger
  • 5 cm ingefära
  • 5 st skalade råa potatisar


Häll upp svagdrickan i ett väl rengjort kärl. Blanda ut jästen i en kopp ljummet vatten och häll sedan ner i svagdrickan. Skiva potatisen och ingefäran. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt jäsa i 2-3 veckor. Skaka om då och då.

Sila och häll över glöggen i nytt kärl. Se till att bottensatsen inte följer med. Låt stå stilla och klarna i en vecka. Buteljera.

Dagsatt satta glogg!

Kan inte hitta svagdricka har i England, vad skulle man kunna ersatta den med?
 
Dagsatt satta glogg!

Kan inte hitta svagdricka har i England, vad skulle man kunna ersatta den med?

Kvass borde funka. Bör finnas i närmsta ryska matvarubutik.
Annars får du brygga egen eller testa att slå ihop ett svagdrickerecept med glöggreceptet och jäsa allt på en gång.
 
Kvass borde funka. Bör finnas i närmsta ryska matvarubutik.
Annars får du brygga egen eller testa att slå ihop ett svagdrickerecept med glöggreceptet och jäsa allt på en gång.

Äääh. Jag skulle nog inte vara så nogräknad. Dra i hälften cola och hälften julöl eller nåt. Blir säkert bra.
 
Nyheter
En vecka kvar!

Nu är det exakt en vecka kv...

Farligt vilseledande alkomätare på marknaden

Ett stort oberoende test ut...

Specialbyggd Yamaha XSR900 GP hyllar Rainey

För att fira den trefaldige...

Vi provkör Indian Sport Chief RT

I Allt om MC nummer 8 som k...

Ducati 996 SPS – fabriksny 99:a – såld för rekordsumma

När en hojfirma i Tombolo i...

Äldre än en gentleman

Vi har fotograferat en 100 ...

MV Agusta återgår till 100% eget ägande

MV Agusta Motor S.p.A. till...

MV Agusta åter självständigt

MV Agusta Motor S.p.A. till...

Kurviger – Appen som hittar vägarna du inte visste att du ville köra

Att köra motorcykel handlar...

Richa blickar framåt mot 70 år i branschen

Bike var på plats på Richa ...

Back
Top