Det Andreas försöker förklara är att det inte riktigt är så enkelt. När det spinner har du definitivt slip, men det behöver inte spinna för att du ska ha slip. Slip är helt enkelt skillnaden mellan fordonets hastighet och hjulets vinkelhastighet gånger däckets effektiva radie (dvs periferihastigheten), delat med fordonets hastighet.
Det är en extremt olinjär kurva, beroende på att det är flera helt olika faktorer inblandade. Så fort någon kraft appliceras överhuvudtaget får du slip, beroende på deformationer som uppstår i däcket, och upp till några procent slip så är kurvan hyfsat linjär. Vid högre krafter kommer däcket att börja spinna, och ge mycket högre slip (se exempelgraf nedan), men det är ett helt annat fenomen, och på torr asfalt (där μ är högt) har det inte inträffat ännu vid någon enstaka procent slip (som det talades om här i tråden).
Att kurvan vänder och blir avtagande vid 5-10% slip beror på att däcket där börjat spinna, och när två ytor väl börjat glida mot varandra minskar som bekant friktionen.