Varför blir bröd hårt?

BillS

DayDreamer©
Gick med
15 May 2004
Ort
Nacka Strand
Hoj
R6/YZ400F
Vet nån varför bröd blir hårt om det får tillgång till syre?
Torkar det bara? Det går ju så fort..
 
Strongliquid skrev:
2307362 Hur lång tid tar det innan mjukt bröd som hårdnat, blir mjukt igen?

none.gif
 
Är det verkligen så enkelt?
Vätska som avdunstar?
Man kan ju ha brödet svalt och mörkt och det hårdnar ändå?
 
Ur Illustrerad Vetenskap nr 12/2003:

Franskbröd innehåller ofta stora mängder fukt, medan knäckebröd är torrt. Naturen försöker utjämna skillnaden mellan bröden och deras omgivning. Så medan det torra knäckebrödet suger fukt från luften, avger det fuktiga franskbrödet fukt. Därför blir hårt bröd mjukt och mjukt bröd hårt, om det får ligga. Knäckebröd håller betydligt längre än franskbröd, ofta upp till flera månader. Det beror på att knäckebröd är mycket massivare och kompaktare och därför har svårare att suga fukt från luften, än franskbröd har att avge fukt. Man kan jämföra knäckebröd med en gammal, torr svamp, som endast i liten utsträckning suger vatten om man doppar den. Även grovt bröd och rågbröd håller bättre än franskbröd. Skälet är att de vanligtvis har ett större fettinnehåll än franskbröd, och fett gör att bröd håller bättre. Samtidigt är det fler kärnor i de grova bröden, och kärnor binder och suger fukt mycket effektivare än vetemjöl. Alla slags bröd håller sig bäst i lufttät förpackning. Det bästa man kan göra om man vill förhindra att brödet blir för hårt eller mjukt är att förvara det i en tätslutande påse eller i en låda med lock. På så sätt finns det mindre luft att suga fukt ur eller avge fukt till, och därmed uppstår mycket fortare ett tillstånd av jämvikt.
 
Amenshit :)

Man kan lägga torrt bröd i ugnen tillsammans med en skål kokande vatten. Ångan återupplivar brödet till en viss del. Men det får inte vara för torrt.

Allt som har en naturlig fuktighet och inte har möjlighet att återfukta sig självt TORKAR ju ut i längden (mörkt o välförpackat som det må vara). Är det för fuktigt mögglar det ju istället. Var det bara jag som gick natur på gymnasiet? :D
 
Nursey skrev:
Allt som har en naturlig fuktighet och inte har möjlighet att återfukta sig självt TORKAR ju ut i längden (mörkt o välförpackat som det må vara).

Nej, det torkar inte om det är tätt förpackat så att inte vatten kan ta sig ut på nåt sätt.

Anledningen till att bröd upplevs som torrt efter några dager även om inget vatten tillåts dunsta från det, är att vattenlöst stärkelse kristalliserar och brödet blir mindre segt och mer sprött, men igentligen inte torrare. Kyla påskyndar processen, förvara därför inte bröd i kylen, rumstemp är bäst (eller frys).
 
:fakta Man kan fräscha upp pepparkakor som har blivit mjuka genom att grädda om dom i ugnen. :fakta
 
Nja, det är mer kemiskt än man kan tro.

Brödets basform är knäckebröd, alltså hårt bröd.
Mjukt bröd tillverkas av nedmalt knäckebröd och någon form av vätska, till exempel vatten.
Det här gillar inte knäckebrödet. Men dessbättre för det så polar det med syre, som är en jävel på att driva ut fukt.
Så om syret får "komma till" så drivs fukten ur och brödet återgår till sin, nu förvisso, något omstrukturerade basform, knäckebröd.
 
Gustav1 skrev:
2308129 Nja, det är mer kemiskt än man kan tro.

Brödets basform är knäckebröd, alltså hårt bröd.
Mjukt bröd tillverkas av nedmalt knäckebröd och någon form av vätska, till exempel vatten.
Det här gillar inte knäckebrödet. Men dessbättre för det så polar det med syre, som är en jävel på att driva ut fukt.
Så om syret får "komma till" så drivs fukten ur och brödet återgår till sin, nu förvisso, något omstrukturerade basform, knäckebröd.

Det var ju precis så jag menade, men jag kunde inte uttrycka mig!
 
Last edited:
Nyheter
Dags att boka in Gotland Ring!

Upplev magiska Gotland Ring...

Öppet hus på Rapido MCK Stockholm

Lördag den 17 maj bjuds det...

Yamaha TRACER 7 & TRACER 7 GT 2025

Yamahas TRACER 7 och TRACER...

Nya Yamaha Tracer 7 och Tracer 7 GT

Yamaha har presenterat 2025...

Full fart på Bike Trollhättan-dagarna

Just nu har portarna öppnat...

MV Agusta inför fem års garanti

MV Agusta tar ett nytt steg...

MV Agusta förlänger garantin till fem år

Italienska motorcykeltillve...

Bilprovningen: Motorcyklar överlag i gott skick

Foto: Bilprovningen Nu ä...

Färre döda i vägtrafiken

Foto: Jacob Sjöman, Transpo...

Idag inleds nationella potthålsveckan

I år äger Nationella Potthå...

Back
Top