Skala ett ägg?

  • Thread starter Thread starter sportbike
  • Start date Start date
Alltså, kallvatten är ju för att äggen inte ska bli mer färdiga än vad det är tänkt. Får de ligga framme kokheta så fortsätter kokprocessen.

Jag har sen jag såg kock-Niklas göra påskägg för ett år sen börjat lägga ner äggen i kokande vatten just för att ha koll på tiden. Mitt bästa tips just nu är att låta vattnet koka upp, i med äggen med sked så de inte går sönder och dra ner plattan på 3:an så det bara sjuder lite lätt. Låta äggen "gå" prick 9 minuter. Då blir de nästan hårdkokta men med krämig gula = grymt goda. Gillar inte när de är så hårdkokta så gulan blir helt torr. Gillar annars löskokta men det går så dåligt att skiva om man ska ha dem på macka.

Kock-Niklas körde lite olika påskägg i programmet jag såg. Bara sex minuter i vatten så gulan blir rinnig och lite sparris och nån sås till.

Stekt ägg är ju också förjäkligt gott på macka. Fick det ofta när jag var i Norge en vecka i småskolan. Svenskare är ju såna mackor man får på riktiga taxifik: tekaka med stekt ägg och falukorv eller pannbiff. Ruggigt gott!

Gubbvarning på inlägget men det bjuder jag på :)

En detalj jag lagt märke till vad det gäller äggen är att om man direkt efter kokning lägger dem i kallvattenbad och låter dem ligga däri blir de mycket lättare att skala än om de bara kyls ner och ligger i luften.
 
Alltså, kallvatten är ju för att äggen inte ska bli mer färdiga än vad det är tänkt. Får de ligga framme kokheta så fortsätter kokprocessen.

Jag har sen jag såg kock-Niklas göra påskägg för ett år sen börjat lägga ner äggen i kokande vatten just för att ha koll på tiden. Mitt bästa tips just nu är att låta vattnet koka upp, i med äggen med sked så de inte går sönder och dra ner plattan på 3:an så det bara sjuder lite lätt. Låta äggen "gå" prick 9 minuter. Då blir de nästan hårdkokta men med krämig gula = grymt goda. Gillar inte när de är så hårdkokta så gulan blir helt torr. Gillar annars löskokta men det går så dåligt att skiva om man ska ha dem på macka.

Kock-Niklas körde lite olika påskägg i programmet jag såg. Bara sex minuter i vatten så gulan blir rinnig och lite sparris och nån sås till.

Stekt ägg är ju också förjäkligt gott på macka. Fick det ofta när jag var i Norge en vecka i småskolan. Svenskare är ju såna mackor man får på riktiga taxifik: tekaka med stekt ägg och falukorv eller pannbiff. Ruggigt gott!

Gubbvarning på inlägget men det bjuder jag på :)

Tradarmacka rockar.
 
Matvraket, Sibyllagrill, i Älandsbro precis norr om Härnösand har en kul rätt: "tradartuttar med äggvårtor". http://pintxos.wordpress.com/2009/07/11/alandsbro-fast-food-tradartuttar/ Nu är den handskrivna griffeltalvleskylten utbytt mot en modernare historia.

Edit: fast nu kallas den tydligen bara Tradare. Gamla namnet kanske kände lite för mycket in-your-face?

img_0220.jpg


Tradarmacka rockar.
 
Last edited:
*/ ?>
Nyheter
Förarkurser på Nürburgring

Nu är datumen för båda föra...

Brembo presenterar TrackTribe

Brembo presenterar TrackTri...

21/12 är sista dagen beställning av Katalogen 2026

Stora Motorcykelkatalogen 2...

Gotland Ring Bike Week 2026, spara pengar med early bird erbjudande!

Packa hojen, damma av hjälm...

Gotland Ring Bike Week 2026, spara pengar med early bird erbjudande!

Packa hojen, damma av hjälm...

Ny Retro Ducati till 100-årsjubileumet?

Rykten om nya klassiska Duc...

Ny Retro Ducati till 100-årsjubileumet?

Rykten om nya klassiska Duc...

Äntligen!

Om du, som jag, ständigt åk...

Missa inte förköpstävlingen

Jul närmar sig och även om ...

Sista chansen!

Nu är vi inne på sluttampen...

Back
Top