Project rescue a Yamma XZJ650...och liiiite annat

får man fråga vad en sån går på?
 
får man fråga vad en sån går på?

1st ø170x85 + 1st ø185x85

Svarv och svetsbar aluminium med hyfsad hållfasthet. EN6082/4212-06 ?

Har inte fått fakturan ännu men cirkus 600:- för båda.


Fick däcket bortaget och nu gäller det att hitta en maskin man kan sätta upp fälgen i.

Svarven jag har är bara en liten Blomqvistare så det går inte.

Dock skulle det gå i Deckeln jag har. Lite meckigt men spindeln kan vevas förbi centrum och fälgen kan ändå snurras så det går i värsta fall.

Funkar.jpg

"Svarva" i en fräs är inte så optimalt men det går om man måste.
 
Last edited:
Avbrott i hojbyggandet för lite julpyssel.

Dags att tillverka julsalamin.:D

3 kg gris och 3 kg ox kött som skall tärnas. Enklast är att frysa ner och sen tina i ett par timmar så det fortfarande är lite frostigt.

Skiva
Skivat.jpg

Strimla
Strimlat.jpg

Tärna
Tarnat.jpg


Väg när allt är tärnat.
Klart.jpg

Självklart tarerade jag vågen med gryta på, se ölnyckeln man kan ana till höger.:tummenupp

6,2 kg då behöver jag 0,6dl salt, 2 tsk salpeter (man kan ta salt istället men salpeter ger bättre färg) och 1,5 msk vitpeppar.

Egentligen skall man ha 2,5+2,5 kg kött och 1kg späck men i år tänkte jag prova uta späck och tog ett kg kött istället.

Blanda ihop och låt stå ett tag så har man basen.

Sen delar man upp det i så många högar man vill ha olika smaker.

I år tänkte jag göra

Rödvin & Grönpeppar (alltid en hit :tungan)

Tryffel (Nytt för i år, en ynklig lite flaska tryffelolja gick på 239:- :huvet)

Paprika & Peppar (Kryddigt, startkt och mumsigt):tummenupp

Basilika & Parmesan (Ska bli kul att smaka på :va)

Rosé peppar & Vinäger ( Kan nog bli speciellt :näsblod)


I morgon blir det till att ta fram kvarnen med korvhorn och veva på.
 
Så här förvarade jag basen över natten. OBS inte metallkärl eftersom det gan ge metall smak på korven.
IKylen.JPG

Här har jag vevat fram Tryffelsalamin och börjat på basilika & parmesan.
Tryffel.jpg

Färdigvevat.
Done.jpg


Nu skall jag bara strö lite salt över och låta det torka lite sen skall korvarna hängas upp. OBS måste vara under ett trätak.

Men först måste jag dricka upp riojan jag öppnade för Grönpeppar & Rödvin salamin. :gnissla:rolleyes:
 
Nu blir fattigjonen glada ska du se lina sa emil. :D

Gillar vart hojen är påväg blir skit coolt!
 
Nu blir fattigjonen glada ska du se lina sa emil. :D

Gillar vart hojen är påväg blir skit coolt!

Tackar.

Sådär ja nu hänger korvarna.
Hanging.jpg

Bögjuicen uppdrucken :rolleyes: Skjutmåttet upphittat.:)
Skjutmått.jpg

Och en Norrlands guld uppsprättad. Nog med fjollande åter till hojbygget.

Måste få färdigt framfälgsmodifieringarna så jag kan svarva/fräsa det i veckan.

Jag mätte upp c-c på skivorna till 214mm så nu kan jag dubbelkolla mina tidigare mått 10/12 mm

Bara detta inte slutar som Prulles avatar, lite för mycke snö här för det.
 
Last edited:
WTF !

Jag har ritat med mina noggrant uppmätta mått 10 resp 12 mm och får då skiv c-c till 217mm
Alert.JPG

men mäter jag IRL så blir det 214mm. Inte bra, kräver en liten analys.
 
För mycket rödtjut under korvstoppningen,det gick väl en dl till korven å resten i kocken kan jag tro(iaf brukar det va så när jag lagar mat....) ?:confused:


Jävligt najs tråd fö,följs slaviskt - ska bli kul å se hojen irl så småningom
Gillar också stuket på Honda-tanken,tillsammans med dom feta hjulen kan det bli hur ballt som helst:yoparty
 
Last edited:
För mycket rödtjut under korvstoppningen,det gick väl en dl till korven å resten i kocken kan jag tro(iaf brukar det va så när jag lagar mat....) ?:confused:


Jävligt najs tråd fö,följs slaviskt - ska bli kul å se hojen irl så småningom
Gillar också stuket på Honda-tanken,tillsammans med dom feta hjulen kan det bli hur ballt som helst:yoparty

Nu har jag triple (:D) kollat och det beror på lika delar rödtjut och nippon.

När man inte har hjulaxeln i så blir inneravståndet 239mm men när man sätter i axeln blir det 236mm. Knackar man isär benen så man får 239mm med axeln i så blir c-c för skivorna 215mm. Fattas fortfarande 2mm.

Nippon har inte satt gaffelbensrören centrerat i "hjulfästena" längst ner och där har vi dom resterande 2mm.

Jag ritar så det blir 215 i cc på skivorna 2mm förskjutna åt höger och så att hjulet hamnar mitt i gaffeln sen får man justera med distanser på hjulaxeln.
 
Last edited:
Haha, jag och sambon satt precis över kvällsmaten och pratade om hur ovanligt det var att folk stoppade korv nu för tiden och sen kollade jag denna tråden... :D

Jag trodde ett tag att köttet skulle tärnas i bandsåg eller liknande. :rolleyes:
 
Haha, jag och sambon satt precis över kvällsmaten och pratade om hur ovanligt det var att folk stoppade korv nu för tiden och sen kollade jag denna tråden... :D

Jag trodde ett tag att köttet skulle tärnas i bandsåg eller liknande. :rolleyes:

Göra salami själv är det fler som borde prova. Enkelt, billigt och djävligt gott. Dessutom kan man ju krydda den som man själv vill.
 
Så där då var "adapterbitarna" färdiga på utsidan.

Höger
Framhjul_moddat-H.jpg

Vänster
Framhjul_moddat-V.jpg

Alubitarna och fälgen väntar på jobbet.
 
Sweet!

Efter att läst i denna tråd av & till så har jag precis uppdaterat min önskelista till jul, ett CAD program, en svarv, en fräs, eller varför inte CNC maskin på en gång samt oceaner av fritid & en stor påse cash! :)

Hur som, det blir kalasbra det här bygget!
 
Gillar mixen med bögdricka, salami och cad-ritningar, underbar cp-mix !
Sen blir ju bygget jävligt fint också...
 
Sweet!

Efter att läst i denna tråd av & till så har jag precis uppdaterat min önskelista till jul, ett CAD program, en svarv, en fräs, eller varför inte CNC maskin på en gång samt oceaner av fritid & en stor påse cash! :)

Hur som, det blir kalasbra det här bygget!

Ska man bara ha en maskin så ska man ha en Deckel FP1. Det finns nog inget som inte går att göra i en sådan. Så länge biten fär plats.
Deckel_FP1.jpg
Jag köpte den till jobbet för prototyping och fix. Med digitalskalor och ett helt skåp fullt med tillbehör 45k.

Har länge velat köpa en sådan hem också. Skall man ha en svarv så skulle i alla fall jag vilja ha en kort med urtag vid chucken så man kan sätta upp fälgar och svänghjul utan att den blir så stor.
 
Last edited:
Röker du korven sedan också? Antar det? Eller hur funkar det? :)

Intressant! Både korv och hoj. :)
 
Röker du korven sedan också? Antar det? Eller hur funkar det? :)

Intressant! Både korv och hoj. :)

Nä den skall bara torka. Salami är ju i princip "Torkad korv". Man kan börja käka efter en vecka men bäst blir den efter ca 3 veckor,....om det finns något kvar då:rolleyes:

Ska man röka den så kan man lika gärna mala köttet eftersom det då blir typ medvurst.
 
Gillar mixen med bögdricka, salami och cad-ritningar, underbar cp-mix !
Sen blir ju bygget jävligt fint också...

Ja med dom där "gardinerna" i fönstret är det nog risk att grannarna har sin bild av läggningen rätt klar för sig :D

http://www.sporthoj.com/forum/attachment.php?attachmentid=323785&d=1291563691

Nä den skall bara torka. Salami är ju i princip "Torkad korv". Man kan börja käka efter en vecka men bäst blir den efter ca 3 veckor,....om det finns något kvar då:rolleyes:

Ska man röka den så kan man lika gärna mala köttet eftersom det då blir typ medvurst.

Förlåt OT, men hur undgår man att det råa köttet inte börjar ruttna innan det torkad ut tillräckligt? Mycket salt?
 
Last edited:
Nyheter
Fat Boy Gray Ghost – 35 år efter Terminator 2

2025-års Fat Boy Gray Ghost...

European Bike Week: 2-7 september 2025

Under veckan den 2 – ...

Michael Schumachers Honda Fireblade såld på auktion

Michael Schumachers Honda F...

Dags för Mälaren runt 2025 – 16 augusti

Lördagen den 16 augusti 202...

Retrohoj från Honda presenterad på Suzuka

Under 46:e Coca Cola 8-timm...

Sandvikens franskaste Triumph

I Norrtälje kunde vi se hur...

Hydet Dirt Drag #2 – Helt enkelt skitkul

Den 2 augusti körde Hydet M...

A ride for our child, Tyra

MC-kortegen ”A ride for our...

Mälaren Runt #40 – 16 augusti

Lördagen den 16 augusti kör...

Specialbyggd Yamaha XSR900 GP

För att fira den trefaldige...

Back
Top