Odla egen chili

Ni som är lite mer insatta än mig i detta, stjälkarna på de plantor som har tagit sig tycker jag är väldigt långa.
ska man plantera ner dom lite djupare eller ska jag låta dom vara om dom är?

Vill inte riskera att få tunna o svaga plantor när det kommer mer blad och förhoppningsvis frukter.
 
Ni som är lite mer insatta än mig i detta, stjälkarna på de plantor som har tagit sig tycker jag är väldigt långa.
ska man plantera ner dom lite djupare eller ska jag låta dom vara om dom är?

Vill inte riskera att få tunna o svaga plantor när det kommer mer blad och förhoppningsvis frukter.
Jag har hört att stjälken i sig skapar rötter om man sätter den djupt, så så har jag alltid gjort. Att plantan sticker på höjden tyder på för lite ljus i förhållande till värme, så försök sänk temperaturen eller öka ljuset. :)
 
Ni som är lite mer insatta än mig i detta, stjälkarna på de plantor som har tagit sig tycker jag är väldigt långa.
ska man plantera ner dom lite djupare eller ska jag låta dom vara om dom är?

Vill inte riskera att få tunna o svaga plantor när det kommer mer blad och förhoppningsvis frukter.

De är långa för att de fått för mycket värme och/eller för lite ljus. I efterhand är det inte mycket att göra. Du kan ju alltid sätta dom lite djupare när det är dax att plantera om.

- - - Updated - - -

Jag har hört att stjälken i sig skapar rötter om man sätter den djupt, så så har jag alltid gjort. Att plantan sticker på höjden tyder på för lite ljus i förhållande till värme, så försök sänk temperaturen eller öka ljuset. :)

Oj du hann visst före :)
 
Det kan vara för mycken vattning oxå. Troligast en kombination av allt.
Rådet är, undvik glödljus.
 
Jahapp, här är första och andra sådden, numera förpassade i ett skåp tillsammans med golvvärmefördelaren.
Risken är att det blir varmt, så luckorna får stå öppna....

2015-01-30-17.10.59.jpg
 
Det blev en sjuhelvetes sprutt på plantorna i det där utrymmet. Man kan nästan se dom växa :)
 
Last edited:
Det blev en sjuhelvetes sprutt på plantorna i det där utrymmet. Man kan nästan se dom växa :)
Vad har du för temperatur, ungefär? :)

Mina står i ca 18-19 grader, med belysning 16/24. Växer på rätt bra, faktiskt. :)
 
Vad har du för temperatur, ungefär? :)

Mina står i ca 18-19 grader, med belysning 16/24. Växer på rätt bra, faktiskt. :)

2x45W lågenergilampa (motsv 400W) på en yta av 1/4 m2. Ganska varmt, 23-24C kanske. Kan inte få det svalare utan att flytta rubbet, men orkar inte för tillfället. Det är inte BARA stjälkarna som växer utan bladen hänger på bra. Skott åt alla håll och kanter och flera nya bladpar/planta på bara 3 dagar....
 
Tänkte på det, sen när man har fått lite frukter av sina plantor.
Vad brukar ni göra med dem? Funderar på att göra egen chiliolja bla, sen kommer jag torka en del och göra chilipulver.
men sen? vad kan man mer göra med det? har ni några bra tips så tar jag tacksamt emot dom.

Sen undrar jag ifall ni vet nått bra recept på en riktigt god "hot sauce" som man kan ha till maten?
 
Såsrecept som jag hittat på internettet. Dock inte testat själv:

6 tomater, 1 lök, 3 färska habanero, 4 malaysiska chilis, 1 torkad chipotle, 1 msk socker , 1 msk salt, 3dl vitvinsvinäger. 1,5 timmars kok i järngryta.
 
Det jag inte äter upp torkar jag och gör pulver. Har många gånger tänkt göra chilisalt, men det har inte blivit av än. :)
 
Det växer så det knakar här hemma som ni kan se på bilderna, vissa va lite sena på att komma igång. :)

Men det jag undrar är vad är det vita som har börjat komma på jorden och kommer det bli något bekymmer för min chili?
 

Bifogat

  • 20150221_112029.jpg
    20150221_112029.jpg
    1.5 MB · Visningar: 46
  • 20150221_112016.jpg
    20150221_112016.jpg
    1.2 MB · Visningar: 50
Möglig jord, jag har samma problem när jag köper jord från plantagen eller blomsterlandet. Kommer att byta ut att den jorden och aldrig mer köpa deras jord.
Köper jord vid blomsteraffären bredvid Coop o Willys.
 
Svamp i jorden är helt naturligt och inte alls dåligt för växterna!

Sorgmyggor däremot, är dåligt.
 
Jag fermenterade chili och gjorde riktig chilisås av i höstas.
Mixa chilifrukterna (inklusive frön) med en liten skvätt vinäger, lite salt och mycket vitlök. Ta vassle från någon mjölkprodukt med levande bakteriekultyr och håll i ett par testedar eller så. Låt stå i burk med duk över i ett par veckor så det verkligen får jäsa. Döda pricessen med mer vinäger (jag kör äppelcidervinäger för att det är godast enligt mig). Smaka av och buteljera. Det ska hålla i minst ett år.
 
Nyheter
Vinnarhjälmen utlämnad

Robin Axelsson lämnar över ...

Yamaha XT250 ny ordonnansmotorcykel för Försvarsmakten

Yamaha Motor Europa NV fil ...

Distinguished Gentleman’s Ride -25

Under söndagen den 18 maj d...

Dags att boka in Gotland Ring!

Upplev magiska Gotland Ring...

Öppet hus på Rapido MCK Stockholm

Lördag den 17 maj bjuds det...

Yamaha TRACER 7 & TRACER 7 GT 2025

Yamahas TRACER 7 och TRACER...

Nya Yamaha Tracer 7 och Tracer 7 GT

Yamaha har presenterat 2025...

Full fart på Bike Trollhättan-dagarna

Just nu har portarna öppnat...

MV Agusta inför fem års garanti

MV Agusta tar ett nytt steg...

MV Agusta förlänger garantin till fem år

Italienska motorcykeltillve...

Back
Top