Det finns olika typer av arrangemang, till en börja med. Antingen arrangeras en bankörning med eller utan föråkare.
På de arrangemang MED föråkare varierar hjälpen/kunskapen du får en hel del. Allt från atta fungera väldigt bra till skitkass. Jag har varit med om både och under årens lopp.
Du kan dock sällan ställa några som helst krav på dessa föråkare utan de är där för att hålla nere tempot för att undvika krascher genom att bla. visa spårval (som är i allra högsta grad individuellt beroende på erfarenhet (dvs. tempo) och typ av hoj. De visar oftast "deras" spårval som de kör när de kör som snabbast. Men vad är det som säger att du/jag har samma förmåga att få hojen att börja svänga (dvs. luta hojen) lika snabbt/långsamt som föråkaren? Nåväl, det var en passus i det hela! På de flesta av dessa arrangemang gällde (2005) inte försäkringen.
På den här typen av arrangemang, oavsett om det är 3 timmar eller en hel dag, så förekommer det IBLAND att man har ambulans och vissa posteringar bemannade. Detta fär din säkerhet OM olyckan skulle vara framme. Dock finns inte detta på ALLA dessa arrangemang.
Sedan finns det, förutom dessa arrangemang, rena utbildningar där du KAN och SKALL ställa krav på instruktörerna. Under en utbildning har man teori OCH praktik och förhoppningsvis också någon feedback (kontroll) på att du snappat upp vad ni nyligen har övat på.
Under en utbildning SKALL finnas ambulans och vissa posteringar bemannade. Instruktörerna skall också ha viss utbildning i sjukvård, motsvarande HLR / ABC.
Oavsett vilken typ av arrangemang brukar ett praktiskt körpass vara mellan 15 - 20 minuter, vilket brukar räcka gott och väl. I början av dagen kanske man kan tycka att 15 minuter är för kort tid men i slutet av dagen brukar man vara ganska nöjd.
Priset varierar, som redan nämnts, men generellt får du betala mer för en utbildning eftersom du där har betydligt fler instruktörer / deltagare som finns enbart för att du skall få ut så mycket som möjligt av dagen. En bra utbildning kostar från 1000 kr och uppåt. SMC arrangerar, i olika län, utbildningar på stora banor till en kostnad av ca. 1000 - 1500 kr/dag. Kolla SMC´s hemsida.
Vill du kosta på dig "top of the line" anmäler du dig till CSS (California Superbike School) via SMC´s hemsida och får då betala 3500 kr / dag.
Någon skrev väldigt bra kommentarer om att du skall vara utvilad och att hojen måste vara i bra skick. Dvs. inget vätskeläckage (olja, kylvätska, bromsvätska, gaffelolja mm.). Mycket bromsbelägg kvar. Bra däck där du rekommenderas att ställa lufttrycket, på plats, till ca. 2,2 bar fram och 2,1 bar bak. Glöm inte ställa tillbaks det när du kör hem!
Ta med dig en vattenflaska som du dricker ut efter VARJE praktiskt körpass för att bibehålla koncentrationen.
Kör sedan ut på passen med inställningen att DU skall lära dig och INTE fokusera på de andra förarna och vad / hur de kör. Visa hänsyn vid ev. omkörningar och lämna god marginal till den / de du kör om! Dvs. kör INTE om i direkt anslutning till ingången av en kurva eller på yttern i utgången!
Du märker när du kör över din förmåga. Då får du en otäck känsla i magtrakten. Har du den kör du fel och triggar dina överlevnadsreaktioner vilket negativt påverkar dig och mc´n i kurvorna. Risken för en olycka är då överhängande! Mer om detta får du lära dig på SMC´s utbildningsdagar!
Mvh!
// Niklas
sandstream skrev:
Om du tejpar så tänk på att stänga av lyset annars kommer tejpen att bränna fast.
På vissa hojar riskerar man då att få problem med laddningsregulatorn som går varm och pajar! En av de få svagheter VFRérna har med original laddningsregulator.
Dvs. kör man en VFR, nyare än -93, rekommenderar jag att man behåller lyset på. Har man glas går alltid tejpen att ta bort även om den har "brännt" fast! Vilket skall ställas mot en kostnad av ca. 1800 kr för en ny laddningsregulator (original + pirat = samma pris).
Mvh!
// Niklas