MUF bjuder på Hamburgare

Absolut. Speciellt om det finns ospecificerade tillsatser för då blir jag upprörd och drar öronen åt mig. Allt annat känns ju sjukligt bekymmerslöst, mysko och farligt. Ospecificerade eventuellt cancerframkallande egenskaper hos tillsatser är inget man vill leka med :fakta
 
Absolut. Speciellt om det finns ospecificerade tillsatser för då blir jag upprörd och drar öronen åt mig. Allt annat känns ju sjukligt bekymmerslöst, mysko och farligt. Ospecificerade eventuellt cancerframkallande egenskaper hos tillsatser är inget man vill leka med :fakta

Du måste leva ett liv i total osäkerhet och oro.:D

Va inte orolig, vi skall alla dö, vissa i förtid, men det är sällan vi kan påverka det.
 
Du måste leva ett liv i total osäkerhet och oro.:D

Va inte orolig, vi skall alla dö, vissa i förtid, men det är sällan vi kan påverka det.


Skulle säga tvärt om. Just när det gäller dödsfall i förtid har forskning, utbildning och förändrat synsätt i att vi alla kan bidra förlängt många människors liv.

Vi får hoppas inget händer i natt, så ses vi troligtvis åter och debatterar här i morgon :tummenupp
 
Absolut. Speciellt om det finns ospecificerade tillsatser för då blir jag upprörd och drar öronen åt mig. Allt annat känns ju sjukligt bekymmerslöst, mysko och farligt. Ospecificerade eventuellt cancerframkallande egenskaper hos tillsatser är inget man vill leka med :fakta

Vi är ett festligt folk. Inget annat folk är så engagerat av tillsatser i maten. Inget annat folk äter så mycket lösgodis.

Sluta äta godis om du inte redan gjort det.... jag lovar, det är mycket du gör som riskerar hälsan mer än de där tillsatserna.
 
Vi är ett festligt folk. Inget annat folk är så engagerat av tillsatser i maten. Inget annat folk äter så mycket lösgodis.

Sluta äta godis om du inte redan gjort det.... jag lovar, det är mycket du gör som riskerar hälsan mer än de där tillsatserna.

Japp. Med godis är det riktigt illa.

Faktum kvarstår dock att t.ex glutamat (E 621) som är ett billigt sätt att ge din dagliga mat mer smak eller som jag tycker en totalt onödig tillsats som kan ge oss i minsta fall övervikt, migrän, illamående, nästäppa, aggressivitet, minnesstörningar, halsbränna, svettningar, koncentrationssvårigheter och tryck över bröstet samt störa balansen i nervsystemet. I värsta fall finns indikationer på att glutamat kan påskynda utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. Samt icke att förringa att I stora delar av världen tror man att Glutamat (E 621) ger cancer.
 
Japp. Med godis är det riktigt illa.

Faktum kvarstår dock att t.ex glutamat (E 621) som är ett billigt sätt att ge din dagliga mat mer smak eller som jag tycker en totalt onödig tillsats som kan ge oss i minsta fall övervikt, migrän, illamående, nästäppa, aggressivitet, minnesstörningar, halsbränna, svettningar, koncentrationssvårigheter och tryck över bröstet samt störa balansen i nervsystemet. I värsta fall finns indikationer på att glutamat kan påskynda utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. Samt icke att förringa att I stora delar av världen tror man att Glutamat (E 621) ger cancer.

Svamp innehåller t ex stora mängder glutamat. Det är grejen med svamp, det lyfter fram andra smaker. Glutamat är ett naturligt ämne, sedan kan kanske överkonsumtion ge men som med så mycket annat.

I stora delar av världen... nä du, nu hittar du bara på igen.

Från wiki:

Natriumglutamat (även känt som MSG efter sitt engelska namn monosodium glutamate) är ett salt som består av en positivt laddad natrium-jon och en negativt laddad glutaminsyra-molekyl.

Ämnet förekommer naturligt i många livsmedel, exempelvis lagrade ostar, soyasås, kelp, lufttorkad skinka, och valnötter,[1] och ger dessa en fyllig och matig smak. Det används även som smakförstärkande tillsats i livsmedel och har E-nummer E 621. Det används inom livsmedelsindustrin i bland annat färdiga kryddblandningar, chips, buljong och kryddan Aromat. Det är särskilt vanligt i östasiatisk mat. I sig självt är natriumglutamat ett nästan smaklöst salt av glutaminsyra. Smaken anses vara en femte grundsmak (utöver sött, surt, salt och beskt) och kallas efter sitt japanska namn för umami.

Kikunae Ikeda, professor i kemi vid Kejserliga universitet i Tokyo, upptäckte 1908 att smakstommen i kött och alger består av glutaminsyror. I juli 1908 tog han patent på sin metod för att producera glutamat. Det ledande japanska bolaget Ajinomoto stod år 2006 för cirka en tredjedel av den globala produktionen på 1,5 miljoner ton natriumglutamat, som de framställer ur råvaror som sockerrör, ris, vete och majs.

Påstådda hälsoeffekter[redigera wikitext]

Natriumglutamats påstådda skadeverkningar har debatterats sedan 1980-talet. Vid de mängder som är aktuella i mat finns inga påvisade eller ens misstänkta skadeverkningar, varken för naturligt förekommande natriumglutamat eller för tillsatser.[2]

Det har påståtts att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.[3] Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador och försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan).

Ingen av de påstådda negativa hälsoeffekterna har bevisats men det svenska Livsmedelsverket avråder ändå från att använda glutamat i mat som lagas speciellt för spädbarn och små barn: "Glutaminsyran och dess salter, glutamater, får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utom livsmedel som tillverkas speciellt för spädbarn och småbarn."

Det verkar som om man försökt ge Glutamat skulden för i princip allt utom just cancer. Lite festligt.
 
Last edited:
Svamp innehåller t ex stora mängder glutamat. Det är grejen med svamp, det lyfter fram andra smaker. Glutamat är ett naturligt ämne, sedan kan kanske överkonsumtion ge men som med så mycket annat.

I stora delar av världen... nä du, nu hittar du bara på igen.

Det jag tar upp är rätt så långt från din fridfulla skogsdunge :fakta

Utan det är så här att man vet att matindustrin tillsätter mängder med "smakförstärkare" bl.a natriumglutamaten (E 621) ( alltså inget som har direkt med kantarellen i din skogsdunge att göra) som kan orsaka att t.ex nervceller inte klarar av att stoppa kalciuminflödet så då dör cellen, stimulerad till döds. Vad kan förvärra i ett längre perspektiv? Jo, just att tillåta dessa skadligt höga mängder av bl.a (E 621) natriumglutamat. Stoppa skiten om inte för vår generation så för våra barns.. Matindustrin lever loppan på att mygla och det är vi med våra kroppar sedan liggandes i sjukvården som får betala kalaset.
 
Det jag tar upp är rätt så långt från din fridfulla skogsdunge :fakta

Utan det är så här att man vet att matindustrin tillsätter mängder med "smakförstärkare" bl.a natriumglutamaten (E 621) ( alltså inget som har direkt med kantarellen i din skogsdunge att göra) som kan orsaka att t.ex nervceller inte klarar av att stoppa kalciuminflödet så då dör cellen, stimulerad till döds. Vad kan förvärra i ett längre perspektiv? Jo, just att tillåta dessa skadligt höga mängder av bl.a (E 621) natriumglutamat. Stoppa skiten om inte för vår generation så för våra barns.. Matindustrin lever loppan på att mygla och det är vi med våra kroppar sedan liggandes i sjukvården som får betala kalaset.

Jo det är precis samma sak som finns i kantarellerna...

http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Glutamat/

Bara för att någonting har ett e-nummer är det inte livsfarligt. Lycka till att klara dig utan E 948 tex. :glömdet
 
Det jag tar upp är rätt så långt från din fridfulla skogsdunge :fakta

Utan det är så här att man vet att matindustrin tillsätter mängder med "smakförstärkare" bl.a natriumglutamaten (E 621) ( alltså inget som har direkt med kantarellen i din skogsdunge att göra) som kan orsaka att t.ex nervceller inte klarar av att stoppa kalciuminflödet så då dör cellen, stimulerad till döds. Vad kan förvärra i ett längre perspektiv? Jo, just att tillåta dessa skadligt höga mängder av bl.a (E 621) natriumglutamat. Stoppa skiten om inte för vår generation så för våra barns.. Matindustrin lever loppan på att mygla och det är vi med våra kroppar sedan liggandes i sjukvården som får betala kalaset.

Som proximus säger så är det samma sak. Exakt samma sak. :fakta

Det är inget att ha åsikter om liksom.

Vad gäller skadligheten... inget folk har ätit så mycket tillsatt glutamat som japaner genom åren och i generationer. Om du läser Wiki så var det en japan som kom på hur man syntetiserade ämnet redan 1906 och Japan står för en tredjedel av all tillverkning av Glutamat. Verkar japaner vara ett sjukligt folk?
 
Last edited:
"Problemen uppkommer med den kraftiga och långvariga överdosering av glutamat som vi idag får i oss via alla tillsatser i maten. Till slut blir skyddsmekanismerna överbelastade och glutamathalten i hjärnan stiger. Vad som då inträffar är att glutamatet gör så att cellväggen öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet dör cellen, stimulerad till döds."
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm
 
"Problemen uppkommer med den kraftiga och långvariga överdosering av glutamat som vi idag får i oss via alla tillsatser i maten. Till slut blir skyddsmekanismerna överbelastade och glutamathalten i hjärnan stiger. Vad som då inträffar är att glutamatet gör så att cellväggen öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet dör cellen, stimulerad till döds."
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm

Men vad bra, donken har ju inte natiumglutamat i sina burgare.
 
"Problemen uppkommer med den kraftiga och långvariga överdosering av glutamat som vi idag får i oss via alla tillsatser i maten. Till slut blir skyddsmekanismerna överbelastade och glutamathalten i hjärnan stiger. Vad som då inträffar är att glutamatet gör så att cellväggen öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet dör cellen, stimulerad till döds."
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm

Man kan överdosera allt som Skäggot påpekade.

Hur var det med cancern som stora delar av världen var övertygad om?
 
"Problemen uppkommer med den kraftiga och långvariga överdosering av glutamat som vi idag får i oss via alla tillsatser i maten. Till slut blir skyddsmekanismerna överbelastade och glutamathalten i hjärnan stiger. Vad som då inträffar är att glutamatet gör så att cellväggen öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet dör cellen, stimulerad till döds."
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm
För en gång skull angav du en källa.
Dock utan att granska den:
http://www.skepdic.com/blaylock.html
 
Back
Top