Tillsatser är ju ett ganska brett område.....
Det vet vi alla att det är
Tillsatser är ju ett ganska brett område.....
Det vet vi alla att det är
Ja, i pannbiffar är tillsatsen bl.a kryddor....
Det vet vi alla att det är
Ändå är det bara du som blir upprörd.
Av tillsatsen av kryddor?
Absolut. Speciellt om det finns ospecificerade tillsatser för då blir jag upprörd och drar öronen åt mig. Allt annat känns ju sjukligt bekymmerslöst, mysko och farligt. Ospecificerade eventuellt cancerframkallande egenskaper hos tillsatser är inget man vill leka med
Du måste leva ett liv i total osäkerhet och oro.
Va inte orolig, vi skall alla dö, vissa i förtid, men det är sällan vi kan påverka det.
Absolut. Speciellt om det finns ospecificerade tillsatser för då blir jag upprörd och drar öronen åt mig. Allt annat känns ju sjukligt bekymmerslöst, mysko och farligt. Ospecificerade eventuellt cancerframkallande egenskaper hos tillsatser är inget man vill leka med
Vi är ett festligt folk. Inget annat folk är så engagerat av tillsatser i maten. Inget annat folk äter så mycket lösgodis.
Sluta äta godis om du inte redan gjort det.... jag lovar, det är mycket du gör som riskerar hälsan mer än de där tillsatserna.
Japp. Med godis är det riktigt illa.
Faktum kvarstår dock att t.ex glutamat (E 621) som är ett billigt sätt att ge din dagliga mat mer smak eller som jag tycker en totalt onödig tillsats som kan ge oss i minsta fall övervikt, migrän, illamående, nästäppa, aggressivitet, minnesstörningar, halsbränna, svettningar, koncentrationssvårigheter och tryck över bröstet samt störa balansen i nervsystemet. I värsta fall finns indikationer på att glutamat kan påskynda utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. Samt icke att förringa att I stora delar av världen tror man att Glutamat (E 621) ger cancer.
Natriumglutamat (även känt som MSG efter sitt engelska namn monosodium glutamate) är ett salt som består av en positivt laddad natrium-jon och en negativt laddad glutaminsyra-molekyl.
Ämnet förekommer naturligt i många livsmedel, exempelvis lagrade ostar, soyasås, kelp, lufttorkad skinka, och valnötter,[1] och ger dessa en fyllig och matig smak. Det används även som smakförstärkande tillsats i livsmedel och har E-nummer E 621. Det används inom livsmedelsindustrin i bland annat färdiga kryddblandningar, chips, buljong och kryddan Aromat. Det är särskilt vanligt i östasiatisk mat. I sig självt är natriumglutamat ett nästan smaklöst salt av glutaminsyra. Smaken anses vara en femte grundsmak (utöver sött, surt, salt och beskt) och kallas efter sitt japanska namn för umami.
Kikunae Ikeda, professor i kemi vid Kejserliga universitet i Tokyo, upptäckte 1908 att smakstommen i kött och alger består av glutaminsyror. I juli 1908 tog han patent på sin metod för att producera glutamat. Det ledande japanska bolaget Ajinomoto stod år 2006 för cirka en tredjedel av den globala produktionen på 1,5 miljoner ton natriumglutamat, som de framställer ur råvaror som sockerrör, ris, vete och majs.
Påstådda hälsoeffekter[redigera wikitext]
Natriumglutamats påstådda skadeverkningar har debatterats sedan 1980-talet. Vid de mängder som är aktuella i mat finns inga påvisade eller ens misstänkta skadeverkningar, varken för naturligt förekommande natriumglutamat eller för tillsatser.[2]
Det har påståtts att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.[3] Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador och försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan).
Ingen av de påstådda negativa hälsoeffekterna har bevisats men det svenska Livsmedelsverket avråder ändå från att använda glutamat i mat som lagas speciellt för spädbarn och små barn: "Glutaminsyran och dess salter, glutamater, får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utom livsmedel som tillverkas speciellt för spädbarn och småbarn."
Svamp innehåller t ex stora mängder glutamat. Det är grejen med svamp, det lyfter fram andra smaker. Glutamat är ett naturligt ämne, sedan kan kanske överkonsumtion ge men som med så mycket annat.
I stora delar av världen... nä du, nu hittar du bara på igen.
Det jag tar upp är rätt så långt från din fridfulla skogsdunge
Utan det är så här att man vet att matindustrin tillsätter mängder med "smakförstärkare" bl.a natriumglutamaten (E 621) ( alltså inget som har direkt med kantarellen i din skogsdunge att göra) som kan orsaka att t.ex nervceller inte klarar av att stoppa kalciuminflödet så då dör cellen, stimulerad till döds. Vad kan förvärra i ett längre perspektiv? Jo, just att tillåta dessa skadligt höga mängder av bl.a (E 621) natriumglutamat. Stoppa skiten om inte för vår generation så för våra barns.. Matindustrin lever loppan på att mygla och det är vi med våra kroppar sedan liggandes i sjukvården som får betala kalaset.
Det jag tar upp är rätt så långt från din fridfulla skogsdunge
Utan det är så här att man vet att matindustrin tillsätter mängder med "smakförstärkare" bl.a natriumglutamaten (E 621) ( alltså inget som har direkt med kantarellen i din skogsdunge att göra) som kan orsaka att t.ex nervceller inte klarar av att stoppa kalciuminflödet så då dör cellen, stimulerad till döds. Vad kan förvärra i ett längre perspektiv? Jo, just att tillåta dessa skadligt höga mängder av bl.a (E 621) natriumglutamat. Stoppa skiten om inte för vår generation så för våra barns.. Matindustrin lever loppan på att mygla och det är vi med våra kroppar sedan liggandes i sjukvården som får betala kalaset.
"Problemen uppkommer med den kraftiga och långvariga överdosering av glutamat som vi idag får i oss via alla tillsatser i maten. Till slut blir skyddsmekanismerna överbelastade och glutamathalten i hjärnan stiger. Vad som då inträffar är att glutamatet gör så att cellväggen öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet dör cellen, stimulerad till döds."
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm
"Problemen uppkommer med den kraftiga och långvariga överdosering av glutamat som vi idag får i oss via alla tillsatser i maten. Till slut blir skyddsmekanismerna överbelastade och glutamathalten i hjärnan stiger. Vad som då inträffar är att glutamatet gör så att cellväggen öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet dör cellen, stimulerad till döds."
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm
För en gång skull angav du en källa."Problemen uppkommer med den kraftiga och långvariga överdosering av glutamat som vi idag får i oss via alla tillsatser i maten. Till slut blir skyddsmekanismerna överbelastade och glutamathalten i hjärnan stiger. Vad som då inträffar är att glutamatet gör så att cellväggen öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet dör cellen, stimulerad till döds."
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm
Lunchhälsning från Merzouga!
Bästa ökenguiden, Jordi Arc... |
|
Rapport från Marocko: Dag 1
Vi bekantar oss med lokalin... |
|
Godmorgon från Erfoud! | |
Provkörning pågår: läckra Yamaha XSR 900 GP
Sandy kör XSR 900 GP All... |
|
Bike på Ténéré Spirit Experience i Marocko!
Yamahas fabriksteam i Rally... |
|
Besök oss på BikeDagarna i Trollhättan!
Årets BikeDagar har precis ... |
|
Besök oss på BikeDagarna i Trollhättan!
Årets BikeDagar har precis ... |
|
Anmälan till Start2Ride 2024 har öppnat
Screenshot Biljettförsäl... |
|
Anmälan öppen till HUSQVARNA TREK 2024
Nu är ägare av Husqvarna No... |
|
Peter kör nya Svartpilen 801
Bara några kilometer från a... |