Maskrosor..

Cervantes skrev:
2161386 Klart du ska göra vin på dom!! blir riktigt gott faktiskt! tar dock ett år men så här i äldre dar har man ju mer tålamod :tummenupp
Recept!!!

Rohlen skrev:
2161069 Ett hederligt hagelgevär, trevligt med ugnsstekt gås till maskrosvinet.
Kanadagåsbröst (resten av fågeln kan man ge till någon katt), ugnsstekt med kryddor och lite bacon. Servera med en god sås och ugnsstekt klyftpotatis. :dräggel

wannagofast skrev:
2160991 Men.. vad vill de mig, alla dessa gula blommor??
Någon där ute som har tips på hur man slipper dessa i "greenen"??
Gräsklippare??
 
Jag provade att kasta ned en maskros i Slussen (stockholm, gamla stan). Den sögs iväg och försvann... Så det kan vara en tips på hur man blir av med dom lätt :D
 
David Lundin skrev:
2162098 Recept!!!

Maskrosvin
Ingredienser (för ca 5 l)
l 3 l maskrosblommor
l 4 l vatten
l 1 3/4 kg socker
l 3 citroner
Tillredning
1. Plocka blommorna en riktigt solig och varm dag när de är som störst. Nyp av stjälken under
blomman. Tag bara utslagna blommor. För den som vill uppnå allra bästa resultat, och få ett vin
med klarare smak och mera sol, rekommenderar en av denna sidas läsare att man skär bort och
bara använder själva blomkorgen. Det tar visserligen lite tid att skära bort de gröna kronbladen,
men det är det värt.

2. Lägg blommorna i en stenkruka (plasthink går också bra). Koka upp vattnet och häll det över
blommorna. Låt stå i ett dygn.

3. Sila ifrån blommorna. Sätt till sockret. Skär citronerna i skivor (ta bort alla kärnor) och lägg i
dem. Häll i allt i en damejeanne med jäsrör. Låt stå i tre veckor eller tills vinet slutat jäsa.

4. Filtrera vinet (Melittafilter duger), häll det i en femlitersdamejeanne. Låt stå minst ett år.

5. Buteljera vinet försiktigt så att fällningen blir kvar i damejeannen. Lagra ett år igen.
Lagra gärna vinet i rumstemperatur, men servera det svalt. Smaken är särpräglad - någonting mitt
emellan traditionell mjöd och sauternesvin?. Vinet är sött utan att vara kladdigt och dricks antingen till
friska desserter med frukt eller som avec till starkt, varmt bryggkaffe.

OBS! Eftersom jäsningen är helt beroende av maskrosornas egna enzymer kan den misslyckas. Vinet blir surt och mognar aldrig. Lyckligtvis är ingredienserna billiga, och maskrosorna blommar ju igen - i
september/oktober, eller nästa vår.
Receptet är från Allt om Mat nr 7 år 1974.

Kan tillägga att det INTE är olagligt att göra det för eget hemma bruk! Det förbjöds på 70 talet men det förbjudet är hävt

Lycka till :tummenupp
 
Cervantes skrev:
21621494. Filtrera vinet (Melittafilter duger), häll det i en femlitersdamejeanne. Låt stå minst ett år.

5. Buteljera vinet försiktigt så att fällningen blir kvar i damejeannen. Lagra ett år igen.
Två år för att göra maskrosvin??? :skrämd
 
Nyheter
Vinnarhjälmen utlämnad

Robin Axelsson lämnar över ...

Yamaha XT250 ny ordonnansmotorcykel för Försvarsmakten

Yamaha Motor Europa NV fil ...

Distinguished Gentleman’s Ride -25

Under söndagen den 18 maj d...

Dags att boka in Gotland Ring!

Upplev magiska Gotland Ring...

Öppet hus på Rapido MCK Stockholm

Lördag den 17 maj bjuds det...

Yamaha TRACER 7 & TRACER 7 GT 2025

Yamahas TRACER 7 och TRACER...

Nya Yamaha Tracer 7 och Tracer 7 GT

Yamaha har presenterat 2025...

Full fart på Bike Trollhättan-dagarna

Just nu har portarna öppnat...

MV Agusta inför fem års garanti

MV Agusta tar ett nytt steg...

MV Agusta förlänger garantin till fem år

Italienska motorcykeltillve...

Back
Top