Kylvätska ?

Jag trodde det var tvärt om, att kranvattnet innehåller massa saker vi inte vill ha i kylaren.
(Däremot när vi brygger öl!)

Så jag kollade lite på nätet och fick fram detta...

http://exx.se/techinfo/glykol/index.html
Kranvatten vs Batterivatten

Man bör använda avjoniserat vatten (batterivatten) och inte kranvatten som ibland innehåller ganska stora mängder kalk och salter. Vid temperaturer över 65°C fäller dessa ut och fastnar på alla ytor och bildar ett isolerande skikt som hindrar värmeöverföringen och i värsta fall täpper igen små kanaler helt.

Det ska nämnas att "kranvatten" skiljer sig enormt mycket beroende var man är i Sverige med sin kran! Det är hårdheten på vattnet som avgör lämpligheten att kunna använda det i kylarsystemet. Ju hårdare vatten desto mer mängder mineraler innehåller det och desto olämpligare är det att använda i kylarsystemet. Exempelvis Skåne och Gotland har naturligt hårt grundvatten. Men notera att om du har din kran i Malmö , Lund eller Helsingborg så får du troligtvis mjukt vatten (vi får från Bolmensjön eller avhärdat från Vombsjön).


Nu är det inte så viktigt att jag har rätt däremot att veta vad som är rätt... :)

Om man då som jag dels är kemiingenjör och dels jobbat inom läkemedelsindustrin som använder destillerat eller avjoniserat vatten till väldigt mycket så vet man också att det finns en hel del nackdelar med avjoniserat eller destillerat vatten (Batterivatten är just det)
På grund av att man tagit bort nästan alla joner ur vattnet så vill destvatten extremt gärna sno joner och elektroner från andra material runtomkring.
Av den anledningen är destillerat vatten extremt aggresivt mot många metaller. Rör för att transportera destvatten får bara vara gjorda av ett litet fåtal speciella rostfria stålkvaliteter. Delvis för att rören inte ska förstöra destvattnet men också för att destvatten är extremt hårt mot metallen.
Dvs när du väljer mellan kranvatten och destvatten så väljer du mellan extremt små kalkavlagringar eller korrosion i kylkanalerna.
Av dom två så är korrosion något som är betydligt värre att åtgärda om det skulle uppstå. Dessutom är dom små kalkmängderna det kan bli frågan om obetydliga under en motorcykels eller bils livslängd om du inte byter kylarvätska extremt ofta. Undantaget om du bor någonstans där vattnet är extremt hårt. Då blir det mycket kalkavlagringar samtidigt som väldigt hårt vatten också är aggresivt mot många metaller.

Så om du frågar mig som kemist med en del erfarenhet av egenskaperna hos destvatten så skulle jag säga att dels så är eventuella följder av att ha använt destvatten i kylsystemet betydligt värre än eventuella följder av att ha använt kranvatten.
Dels så kommer destvattnet att vara just destvatten under en extremt kort tid. Det kommer nästan omedelbart att ta åt sig dom joner det vill ha från omgivande aluminium och gjutjärn. Dvs korrodera metallen
Dessutom så innehåller glykolen en hel del grejor som ska skydda mot just dom skadorna.

Så frågar du mig som kemist så är destvatten sämre än kranvatten.
Ska du använda något annat än kranvatten så är det i så fall mjukgjort (dvs jonbytt) vatten.

I praktiken så är det dock så att det är ytterst osannolikt att du märker av någon av nackdelarna innan du fått skrota motorcykeln.

så att använda batterivatten är inget annat än att kasta pengarna i sjön.
 
Om man då som jag dels är kemiingenjör och dels jobbat inom läkemedelsindustrin som använder destillerat eller avjoniserat vatten till väldigt mycket så vet man också att det finns en hel del nackdelar med avjoniserat eller destillerat vatten (Batterivatten är just det)
På grund av att man tagit bort nästan alla joner ur vattnet så vill destvatten extremt gärna sno joner och elektroner från andra material runtomkring.
Av den anledningen är destillerat vatten extremt aggresivt mot många metaller. Rör för att transportera destvatten får bara vara gjorda av ett litet fåtal speciella rostfria stålkvaliteter. Delvis för att rören inte ska förstöra destvattnet men också för att destvatten är extremt hårt mot metallen.
Dvs när du väljer mellan kranvatten och destvatten så väljer du mellan extremt små kalkavlagringar eller korrosion i kylkanalerna.
Av dom två så är korrosion något som är betydligt värre att åtgärda om det skulle uppstå. Dessutom är dom små kalkmängderna det kan bli frågan om obetydliga under en motorcykels eller bils livslängd om du inte byter kylarvätska extremt ofta. Undantaget om du bor någonstans där vattnet är extremt hårt. Då blir det mycket kalkavlagringar samtidigt som väldigt hårt vatten också är aggresivt mot många metaller.

Så om du frågar mig som kemist med en del erfarenhet av egenskaperna hos destvatten så skulle jag säga att dels så är eventuella följder av att ha använt destvatten i kylsystemet betydligt värre än eventuella följder av att ha använt kranvatten.
Dels så kommer destvattnet att vara just destvatten under en extremt kort tid. Det kommer nästan omedelbart att ta åt sig dom joner det vill ha från omgivande aluminium och gjutjärn. Dvs korrodera metallen
Dessutom så innehåller glykolen en hel del grejor som ska skydda mot just dom skadorna.

Så frågar du mig som kemist så är destvatten sämre än kranvatten.
Ska du använda något annat än kranvatten så är det i så fall mjukgjort (dvs jonbytt) vatten.

I praktiken så är det dock så att det är ytterst osannolikt att du märker av någon av nackdelarna innan du fått skrota motorcykeln.

så att använda batterivatten är inget annat än att kasta pengarna i sjön.

Låter trovärdigt. Men det gjorde att använda destvatten också... :)

Eftersom jag inte tillhör de välbetalda så kör jag gärna det billiga alternativet! :tummenupp:)

Men som bryggare, utan att vara kemist, har jag fått lära mig att jag kan koka vatten och sedan sjunker mineraler och annat till botten när det kallnar. Sedan kan jag slanga med en hävert och tillsätta de mineraler jag vill ha.
Är det avjonifiering eller att göra hårt vatten mjukare?
 
Låter trovärdigt. Men det gjorde att använda destvatten också... :)

Eftersom jag inte tillhör de välbetalda så kör jag gärna det billiga alternativet! :tummenupp:)

Men som bryggare, utan att vara kemist, har jag fått lära mig att jag kan koka vatten och sedan sjunker mineraler och annat till botten när det kallnar. Sedan kan jag slanga med en hävert och tillsätta de mineraler jag vill ha.
Är det avjonifiering eller att göra hårt vatten mjukare?

Jag skulle säga att det inte gör någon direkt skillnad att koka vattnet mer än att man dödar eventuella bakterier och andra mikoroorganismer vilket ju är väl så viktigt om man ska fermentera något.
Om något så gör det vattnet ännu lite mer odestillerat men det är bara om du kokar länge så du kokar bort mycket vatten. Jag har också extremt svårt att se att det skulle påverka hårdheten eftersom calcium och magnesiumjonerna (Som ger hårdheten) inte dunstar vid kokning.

Så egentligen så är det så att när du kokar vatten så är det som ångar bort destillerat vatten och det som är kvar är en mindre mängd vatten med samma mängd föroreningar. Dvs i praktiken har vattnet blivit smutsigare. (I alla fall om man ser till joner och liknande föroreningar).
Om du kokar länge så kan du få utfällningar av mineraler och annat men det beror på att vattenmängden blivit för liten i förhållande till den mängd föroreningar som finns att vattnet inte längre förmår hålla föroreningarna i lösning. Dvs i praktiken har du fått ett vatten som inte kan bli "skitigare" sett till mineraler och joner då.

Traditionellt sett så gör man destillerat vatten genom att just destillera det. På samma sätt som man gör sprit. Mineralerna följer inte med i ångfasen och när man sedan kondenserar den i andra änden så har man destillerat vatten.
Avjonat vatten tillverkas normalt genom omvänd osmos. Man trycker vattnet genom ett membran. (Filter med så små hål att vattenmolekyler kommer igenom men föroreningarna i vattnet gör det inte).

Jag skulle tro att det där tipset som du fått lära sig är något som någon hört någonstans en gång men missuppfattat lite och sedan fört det vidare. Och till slut så blir det en "sanning"
Lite som det gamla husmorstipset att man alltid skulle låta vattenkannan stå med vatten i ett tag innan man vattnade för det var bättre för växterna. Det har ingen direkt påverkan på vattnet i sig men förr i tiden när man klorerade vattnet i reningsverket så var det bättre för växterna om vattnet fick stå så att det sista resterna av klor dunstade. Men ingen har klorerat dricksvatten i Sverige på ganska många decennier så tipset har varit felaktigt sedan 70-80 talet typ.

Summa summarum.
Som bryggare (Jag misstänker att du avser typ öl eller liknande). Koka vattnet innan bryggning eftersom det dödar bakterier och annat. det kommer alltid att vara en bra idé.
Skulle man teoretiskt sett använda destvatten eller avjoniserat vatten till bryggning skulle jag säga att det med 99% sannolikhet inte skulle bli något bryggt eftersom destvattnet troligen skulle spränga jästcellerna och döda jästen. (Ja. Dricker du mer än någon deciliter destvatten så sker det med cellerna i mag/tarmkanalen och vätskebalansen fuckas upp á la grande och man riskerar ytterst döden)
 
Last edited:
Jag skulle säga att det inte gör någon direkt skillnad att koka vattnet mer än att man dödar eventuella bakterier och andra mikoroorganismer vilket ju är väl så viktigt om man ska fermentera något.
Om något så gör det vattnet ännu lite mer odestillerat men det är bara om du kokar länge så du kokar bort mycket vatten. Jag har också extremt svårt att se att det skulle påverka hårdheten eftersom calcium och magnesiumjonerna (Som ger hårdheten) inte dunstar vid kokning.

Så egentligen så är det så att när du kokar vatten så är det som ångar bort destillerat vatten och det som är kvar är en mindre mängd vatten med samma mängd föroreningar. Dvs i praktiken har vattnet blivit smutsigare. (I alla fall om man ser till joner och liknande föroreningar).
Om du kokar länge så kan du få utfällningar av mineraler och annat men det beror på att vattenmängden blivit för liten i förhållande till den mängd föroreningar som finns att vattnet inte längre förmår hålla föroreningarna i lösning. Dvs i praktiken har du fått ett vatten som inte kan bli "skitigare" sett till mineraler och joner då.

Traditionellt sett så gör man destillerat vatten genom att just destillera det. På samma sätt som man gör sprit. Mineralerna följer inte med i ångfasen och när man sedan kondenserar den i andra änden så har man destillerat vatten.
Avjonat vatten tillverkas normalt genom omvänd osmos. Man trycker vattnet genom ett membran. (Filter med så små hål att vattenmolekyler kommer igenom men föroreningarna i vattnet gör det inte).

Jag skulle tro att det där tipset som du fått lära sig är något som någon hört någonstans en gång men missuppfattat lite och sedan fört det vidare. Och till slut så blir det en "sanning"
Lite som det gamla husmorstipset att man alltid skulle låta vattenkannan stå med vatten i ett tag innan man vattnade för det var bättre för växterna. Det har ingen direkt påverkan på vattnet i sig men förr i tiden när man klorerade vattnet i reningsverket så var det bättre för växterna om vattnet fick stå så att det sista resterna av klor dunstade. Men ingen har klorerat dricksvatten i Sverige på ganska många decennier så tipset har varit felaktigt sedan 70-80 talet typ.

Summa summarum.
Som bryggare (Jag misstänker att du avser typ öl eller liknande). Koka vattnet innan bryggning eftersom det dödar bakterier och annat. det kommer alltid att vara en bra idé.
Skulle man teoretiskt sett använda destvatten eller avjoniserat vatten till bryggning skulle jag säga att det med 99% sannolikhet inte skulle bli något bryggt eftersom destvattnet troligen skulle spränga jästcellerna och döda jästen. (Ja. Dricker du mer än någon deciliter destvatten så sker det med cellerna i mag/tarmkanalen och vätskebalansen fuckas upp á la grande och man riskerar ytterst döden)

Att koka vattnet innan bryggning för bakterier har ingen betydelse eftersom vörtkoket är minst en timme. Vanlig renlighet och bra vatten räcker. Utan anledningen skulle vara att mineralerna lägger sig på botten när det kallnat och det övre, utan bottensatsen, innehåller då mindre mineraler. Med en hävert tar du inte med bottensatsen så du kan sedan tillsätta de mineraler som behagas. Det kom från en kemist, som också är bryggare, så det är ingen skröna.

Destillera gör en bryggare bara om ölen blivit odrickbar! :D
 
Att koka vattnet innan bryggning för bakterier har ingen betydelse eftersom vörtkoket är minst en timme. Vanlig renlighet och bra vatten räcker. Utan anledningen skulle vara att mineralerna lägger sig på botten när det kallnat och det övre, utan bottensatsen, innehåller då mindre mineraler. Med en hävert tar du inte med bottensatsen så du kan sedan tillsätta de mineraler som behagas. Det kom från en kemist, som också är bryggare, så det är ingen skröna.

Destillera gör en bryggare bara om ölen blivit odrickbar! :D

Så sant tänkte inte på det. Man kokar ju vörten. (Jag har bryggt öl på en mikrobiologilabb för en massa år sedan på högskolan och jag har en del vänner och bekanta som brygger för hobbybruk. Några som är med i SM till och med. För min del så ligger det på planeringsstadiet att köpa hem lite utrustning)

Det är klart att i viss mån så kan det vara så att vid kokning så aggregeras vissa föroreningar så att dom till slut blir så stora att dom faller ut. (För det sker absolut)
Jag har dock svårt att tro att det gör någon direkt skillnad på vattenkvaliteten i slutändan. Anledningen till min övertygelse är att det stora flertalet av dom föroreningar som vi kan tänkas ha i kranvattnet är extremt ovilliga att bilda aggregat.

Men som sagt. Det är inget som jag är villig att ta gift på även om jag betraktar det som osannolikt.
I vilket fall så gör en kokning av vattnet inte att vattnet blir sämre förutsatt att du inte kokar så länge att du kokar bort en stor mängd vatten. För då blir det sämre.

Så upplever du en skillnad med resp utan kokning så kör på det för det är möjligt att det har betydelse. Även om jag är rätt insatt i vattenkvalitet och dylikt så är jag rätt långt ifrån allvetande.
 
Man ska inte ha avjoniserat vatten i kylsystemet, för det kommer att neutralisera sig och dra joner från aluminiumet, vilket leder till invändig korrosion. Nu är det i praktiken sak samma om man byter var tionde år dock.

Bra att veta. Trodde det var extra lyxigt med batterivatten.
 
Back
Top