http://www.susning.nu/Falukorv
Citat: Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från Småland i stora karavaner och slaktades vid framkomsten till Falun.
Köttet saltades och röktes. Under 1500- 1600-talet lärde de mångkunniga tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet.
Så det har ALDRIG funnits oxkött i falukorv, GÖR OM, GÖR RÄTT!!!

:kocko
Dagens definition, vilket inte utesluter nötkött:
Det finns regler för vad korven ska innehålla för att få kallas falukorv. Följande måste ingå:
oberett eller saltat kött av nötkreatur, häst eller avsvålat kött av svin
oberett eller saltat avsvålat fläsk
oberett eller saltat fett av svin
vatten
potatismjöl (högst 4 g torrsubstans per 100 g färdig korv)
Falukorven måste innnehålla minst 40 g kött, vattenhalten får inte vara högre än 65 g och fetthalten inte högre än 23 g per 100 g korv.
Plockat från en av våra producenter av äkta falukorv i Sverige(norrchark)(notera att det ämne som används mest skrivs först i innehållsförteckningen):
Innehåller: Vatten, nötkött, fläskkött, fett fläsk, potatismjöl, salt, lök, socker, kryddor, smakförstärkare (E-621), antioxidationsmedel(E-300), konserveringsmedel (E-250). Köttmängd: 48%, Fetthalt: 16%