Min erfarenhet är att de flesta plåtbitar har två sidor.
Finns det rost på båda sidorna, och man vill att rosten inte ska komma
tillbaka i ett nafs, måste man åtgärda båda sidorna.
Sannerligen, efter man har lagat sitt hål och lackat utsidan måste insidan behandlas med någon form av vätska som inte påverkas av fukt. T ex. linolja eller Hagmans body eller liknande.
Ett mindre hål borras på lämpligt ställe, lagar du en skärmkant gör man ett hål i hjulhuset (om man har innerskärmar i plåt såklart) och sprutar olja/body genom det hålet med en bodyspruta.
Vissa väljer att skära ut sin plåtbit, grunda denna på båda sidor innan ditsvetsning och sedan svetsa dit den. Men oavsett så lär innersidan behandlas eftersom det kommer börja rosta i svetsfogen och de ställen som värmen bränt bort grundfärgen på.
Verkar som att det blir till att köpa nån lite spruta ändå så att man blanda tvåkomponentig färg/slipgrund mm. Sista frågan jag kommer på för tillfället är hur man blandar sapckel mm. rätt där det ska vara tex 2% härdare?Man har ju ingen aning alls om det blir 1% eller 7%. Nått bra tips?
Jo visst är det så. Som tur är har det varit nån smart tidigare ägare som gjort en riktig rostskyddsbehandling i hålrum mm.
Som Dee Cati sa är det bara köra på ett ungefär. En mindre klick härdare till en större klick spackel.

För övrigt så är slipfiller det jag kallade för sprutspackel då det brukar kallas så i folkmun. No-sanding heter det när du mixar det med mer förtunning så du lägger det precis innan lack utan att slipa.
Men som sagt, det finns på burk och fungerar riktigt bra, då gör du så som jonathan sa, om du inte har en solid lack vilket du med största sannolikhet har... Då är det svårt att dimma ut det utan att få det att se ut som skit. Då är det maskeringskant som gäller som går att våtslipa senare, eller lacka hela ytan.
Precis, filler/slipgrund är samma sak.
Men lite längre tillbaka använde man ju något klet som hette just flytande spackel/sprutspackel som var något helt annat, de som har slipat ner detta på någon gammal bil vet att det inte är så kul att jobba med.

Mjaa, det går ganska bra att lägga dimmkant på en solid lack om man är lite noggrann. Får man polera bilen med rubbing efteråt kan man få kanten i sig nästintill osynlig. Dock är det lättare att göra samma sak på en metalliclack eftersom kanten inte blir lika synlig bland alla "kornen" i lacken.
En metalliclack ska man EJ pensla på, kommer att se ut som skit med mörkare områden på vissa ställen och ljusa på ett annat.
En solid lack däremot går ganska bra att pensla ut med en finare pensel, blandar man den lite tunnare än normalt med thinner (eller vatten om det är en vattenbaserad lack) så kan man få det att flyta ut riktigt skapligt!
Last edited: