Aha... Precis den där formeln hittade jag och gjorde ett tappert försök. Jag kom fram till strax under 10minuter, och det är ju rätt nära ditt.
Det gäller en så simpel sak som en spis som jag tycker tar evigheter på sig. Närmare bestämt 20- 25minuter för 2 liter vatten. En servicekille var här och sa att allt fungerade korrekt. När jag frågade hur han gjorde så visade det sig att han knäppt på plattorna på lägsta och kollade att dom blev ljummna.... Jaha, men 25 minuter då, är det normalt när plattan är på 1500W sa jag. Och det påstod han att det var.
Antar att man får räkna med lite förluster i överföringen till kastrullen, men det borde väl inte var så mycket?
Det har att göra med dels hur jämn kastrullen är. Pga att man aldrig har perfekt kontakt mellan plattan och kastrullen får man alltid förluster där. (Man har ju inte kontaktpasta mellan kastrullen och plattan som man har exempelvis mellan en processor och en processorkylare).
Luften är ju en isolator. Är kastrullen dessutom bara lite ojämn så blir det snabbt mycket sämre.
sen beror det på hur stor platta du väljer också. Är plattan bara lite för stor så kommer det att leda till stora förluster på grund av det då den del av plattan som är utanför kastrullen kommer att avge värme till luften istället för till kastrullen. Optimalt ska plattan vara ca 90% av kastrullens storlek har jag hört någonstans. Ställer du en 10 cm kastrull på en 12 cm platta så kommer en tredjedel av plattans värme att bara gå ut i luften.
Sen har du ju en hel del värmeförluster pga att kastrullen inte är isolerad och du får ganska stora förluster genom förångning av vatten som ju kräver en hel del energi. Förångning är ju inte något som bara inträffar när vatten kokar utan sker redan i lägre temperaturer.
Med det sagt så tycker jag faktiskt att 20-25 minuter låter som ganska länge om du inte kör med en för stor platta i förhållande till kastrullen eller kastrullen är ojämn i botten.