Vardagsfunderingar: grillad kyckling

Varför får man salmonella av rått kycklingkött men inte av råa ägg?

Då besättningarna testas för salmonella ofta förekommer det mycket mycket sällan att salmonella finns i svenskuppfödd kyckling. Dessutom är uppfödningarna hermetiskt isolerade vilket innebär att bakterier och andra sjukdomsbärare inte kommer in till kycklingarna.
Dock kan det hända att uppfödaren trampat i /fått på sig någonting som innehåller salmonella eller listeria.
Skulle uppfödaren då inte rengöra sig ordentligt och smitta besättningen är sannorlikheten mycket stor att hela besättningen nödslaktas och hela uppfödningsanläggningen saneras.

Man skall vara nycket noga med hur man hanterar och tillagar kyckling, men risken att du får salmonella är minimal. Utomlands skall man vara försiktig, och speciellt i ostasien där kycklingarna föds upp i kontakt med vilda fåglar, vilka alla anses som salmonellabärare.
 
Då besättningarna testas för salmonella ofta förekommer det mycket mycket sällan att salmonella finns i svenskuppfödd kyckling. Dessutom är uppfödningarna hermetiskt isolerade vilket innebär att bakterier och andra sjukdomsbärare inte kommer in till kycklingarna.
Dock kan det hända att uppfödaren trampat i /fått på sig någonting som innehåller salmonella eller listeria.
Skulle uppfödaren då inte rengöra sig ordentligt och smitta besättningen är sannorlikheten mycket stor att hela besättningen nödslaktas och hela uppfödningsanläggningen saneras.

Man skall vara nycket noga med hur man hanterar och tillagar kyckling, men risken att du får salmonella är minimal. Utomlands skall man vara försiktig, och speciellt i ostasien där kycklingarna föds upp i kontakt med vilda fåglar, vilka alla anses som salmonellabärare.


Jättebra klipp och klistra försök.. Men tyvärr inte alls svar på min fråga.
 
Jättebra klipp och klistra försök.. Men tyvärr inte alls svar på min fråga.

:FU

1 : Det var inte ett klipp och klistra
2 : Man får inte automatiskt salmonella av rå kyckling

Anledningen till att du inte löper lika stor risk att få salmonella av råa ägg är av den enkla anledningen att det outvecklade embryot inte vart i kontakt med avföringen som bär bakterien.
 
:FU

1 : Det var inte ett klipp och klistra
2 : Man får inte automatiskt salmonella av rå kyckling

Anledningen till att du inte löper lika stor risk att få salmonella av råa ägg är av den enkla anledningen att det outvecklade embryot inte vart i kontakt med avföringen som bär bakterien.

Men om en höna bär på smittan gör ägget det också?
 
Men om en höna bär på smittan gör ägget det också?

Nej.
Om inte ägget är dåligt tvättat från leverantören och det finns smitta kvar på skalet som sedan följer med äggvita och äggula.

Edit : Det kan komma in i ägget om skalet är smutsigt och spricker.
 
Det var som fan... det är ju faktiskt ganska vidrigt, knappt få leva en månad innan slakt, och dom lär ju inte ha något bra liv under den perioden heller. :(

Säg inte det.

Dom slipper....

Plugga
Mobbing
Skatt
Jobba
Finnar
Dunpad av bruden
Dyra försäkringspremier
P-böter
Krig
Hyreshöjningar


I stället får dom

Äta massor med mat.
Softa.
(Vilket verkar vara en dröm för en massa människor man ser hela dagarna)
 
Nej.
Om inte ägget är dåligt tvättat från leverantören och det finns smitta kvar på skalet som sedan följer med äggvita och äggula.

Edit : Det kan komma in i ägget om skalet är smutsigt och spricker.
Men äggskal är väl inte täta.
Det förekommer ju syretransport till embryot genom skalet.
Kan inte smittan ganska enkelt komma igenom då?
 
Kör organiskt!! Köp upp ett par hönor och en tupp (man får ha en av varje djursort på sin tomt om man bor i villaområde *har hört så, men kolla upp det innan*) , läs på och mata dem ordentligt, få dem till att värpa och kläcka kycklingar, föd upp dessa och slakta dem hos närmsta bonde. Så har du koll på vad som händer under vägens gång.

Tror dock inte att du hade kommit till biten slakt, när t.o.m våras alla "yes chef" Gordon Ramsay gråter tårar efter två grisar som han skött om i sin trädgård, undrar jag hur du hade mått!?! Du skulle bara veta hur de slaktar höns på hönserier!!

Funderar inte på att bli vegetarian eller t.o.m vegan om du nu har sådant svagt hjärta för djur? Eller har du allmänt trist på dagarna när du måste prata med kycklingarna i köttdisken? Menar du allvar.
 
Kör organiskt!! Köp upp ett par hönor och en tupp (man får ha en av varje djursort på sin tomt om man bor i villaområde *har hört så, men kolla upp det innan*) , läs på och mata dem ordentligt, få dem till att värpa och kläcka kycklingar, föd upp dessa och slakta dem hos närmsta bonde. Så har du koll på vad som händer under vägens gång.

Tror dock inte att du hade kommit till biten slakt, när t.o.m våras alla "yes chef" Gordon Ramsay gråter tårar efter två grisar som han skött om i sin trädgård, undrar jag hur du hade mått!?! Du skulle bara veta hur de slaktar höns på hönserier!!

Funderar inte på att bli vegetarian eller t.o.m vegan om du nu har sådant svagt hjärta för djur? Eller har du allmänt trist på dagarna när du måste prata med kycklingarna i köttdisken? Menar du allvar.

Har fött upp såväl fjäderfän som svin, nöt och får.
Inga problem att dräpa dem.
Det är ju tanken från början.

Veganer brukar ha lite disneyfierad syn på saken.
Döden är inget att frukta.
 

...de kanske faktiskt är mer lika oss om vi tänker efter en stund...och om de nu (ponera), skulle vara det...är vi en utveckling av kycklingen egentligen och inte från apan? eller är kycklingen en vidareutveckling av människan? next step in mankind så att säga...chickenkind m.a.o...
 
...de kanske faktiskt är mer lika oss om vi tänker efter en stund...och om de nu (ponera), skulle vara det...är vi en utveckling av kycklingen egentligen och inte från apan? eller är kycklingen en vidareutveckling av människan? next step in mankind så att säga...chickenkind m.a.o...

Hmmh... eller så blir vi aliens allihopa. :D

Men äggskal är väl inte täta.
Det förekommer ju syretransport till embryot genom skalet.
Kan inte smittan ganska enkelt komma igenom då?

Syreatomer är bra mycket mindre än bakterier, så mina tre cent går på att smittan inte kan 'krypa' genom skalet.

Det skulle kunna vara så, men så djupt gick inte den utbildning jag fick på kycklingeriet.
 
Last edited:
mjaa, du påstår kanske egentligen, att vi, människan (homo sapiens), är aliens, betraktat ur kycklingarnas ögon?

Vem vet... jag har inte provat att vara kyckling. :D
Hur skulle du själv se på om det kom en varelse ca 10 gånger längre än dig och började kasta burgare runtomkring sig för att göra upp människor?

Ojoj... nu blev det förvirrat.
 
Syreatomer är bra mycket mindre än bakterier, så mina tre cent går på att smittan inte kan 'krypa' genom skalet.

Det skulle kunna vara så, men så djupt gick inte den utbildning jag fick på kycklingeriet.
Porerna är med råge stora nog för bakterier. Ägget är fullproppat med antikroppar när det läggs vilket ger det fösta skyddet. Sedan när embryot börjar bilda ett immunsystem kommer detta i kontakt med inträngande patogener. Kycklingen blir på så sätt immuniserad mot många av de förekommande patogenerna i närmiljön, redan vid kläckning.
 
Back
Top