Det råder begreppsförvirring!
Diff=diffrentialväxel=en uppsättning drev som låter dom utgående axlarna snurra med olika hastighet.
Sitter normalt i slutväxeln i bak och/eller framaxeln, men kan även sitta i fördelningslådan, en så kallad mellandiffrential.
Sen kan det finnas olika former av diffbromsar/spärrar som upphäver möjligheten för dom utgående axlarna att snurra med olika varvtal.
(i framaxel/bakaxel/mellandiffrential)
Sedan finns det bilar med "stela" fördelningslådor, där framaxel och bakaxel måste snurra med samma varvtal.
Sen finns det "stela" fördelningslådor där man väljer att sätta en visco koppling för att tillåta viss variation mellan fram och bakaxel.
En riktig 4x4 har tre låsbara diffrentialer så att föraren kan välja exakt hur mycket han vill låsa ihop drivningen, eller hur mycket flexibilitet han vill ha i drivlinan.
Dessutom kan frihjulsnav (mekaniska eller automatiska) vara bra att ha om man har urkopplingsbar fyrhjulsdrift.
Då står nämligen alla axlar till den utkopplade axeln stilla, har man inte frihjulsnav så snurrar dom ändå.
Det spar bränsle.
I alla uppräknade system är det BRA om man har samma rullomkrets då allt annat sliter på diffrentialer/viscokopplingar, I fallet med stel fyrhjulsdrift är det absolut nödvändigt.
En bekant körde med "nödreservhjulet" som är mindre, som drivhjul på en vanlig 2hjulsdriven bil, när dom sedan bytte olja i difrentialen luktade den oerhört bränt, många biltillverkare rekomenderar att om man får punka på ett drivhjul så lånar man ett riktigt hjul från den icke drivande axeln och sätter det lilla nödhjulet som rullhjul istället.