Undra hur man är funtad om man avser åka enkel väg till Mars?

Harmon Rabb

Gudomlig sporthojare
Gick med
1 May 2004
Ort
Helsingborg
Hoj
Ducati
Skillnaden är de som skickas till Mars stannar på Mars och kommer aldrig kunna straffas på jorden. Dom som isolerades på jorden ser antagligen fram mot en fortsatt normal tillvaro efter isoleringen och har helt andra incitament att fortsätta bete sig "normalt". De nya invånarna på Mars kan ju utnämna Mars till en självständig republik, 5 personer på Mars kan besluta att den sjätte ska dömas till döden för att han stal en smörgås.
Det kan nog lätt skapas någon slags flugornas herre.

Det beror ju även på vilka individer som hamnar där. En av dem kanske retar gallfeber på de övriga, någon kanske har mentala problem som utbryter efter några år i isolering.

Eller så blir Mars ett nytt paradis där alla lever i harmoni. Vem vet?

Sen kommer väl folket från jorden försöka guida osv vilket förhoppningsvis bidrar till stabilitet men om gruppen tröttnar på "gud" i högtalaren som ger order så kanske dom beslutar sig för att klippa kablarna till högtalaren? Finns ganska mycket som kan hända så jag ger inte så mycket för ett enskilt experiment.

Läste den där wikipedia länken igår i sin helhet. Minns faktiskt experimentet från nyheterna. Följande står lite längre ner i texten:

In January 2013, the Proceedings of the National Academy of Sciences reported that four of the six crew members had considerable problems sleeping, and some avoided exercise and would hide away from the others, in behaviour compared to animal hibernation.

När en så liten grupp människor lever i isolation utan möjlighet att återvända till jorden och ett normalt liv finns det säkert alla möjliga risker att man på lång sikt att man utvecklar icke önskvärda beteenden som riskerar gruppens överlevnad på mars. Normala civiliserade regler och normer kan nog upphöra att existera i gruppen precis som du säger. Nu vet jag inte hur drägligt liv man skulle kunna skapa på mars om man mot förmodan skulle kunna verkställa diverse teorier om att terraformera Mars. Enligt artikeln tar det minst ett hundratal år från det man sätter igång processen. Då är man sedan länge begraven.

http://illvet.se/fraga-oss/kan-man-skapa-en-konstgjord-atmosfaer-pa-mars
 

MrsZ

Anpassar farten efter omständigheterna
Gick med
30 Nov 2011
Ort
hos maken
Hoj
Ducati 900SS
Du menar Big Brother? :D

Nä. Kasta bort nyckeln på riktigt. :näsblod :fakta

Kommer osökt att tänka på Stranger in a Strange Land av Heinlein. Gick inte så bra för den där första besättningen de skickade till Mars.... :rofl :rofl :rofl
 

xibalba

Gudomlig sporthojare
Gick med
13 May 2007
Ort
Norrköping
Hoj
GSX-R 1000 -02, GSX-R 750 -98(såld), Duke II -02(såld), GSX 400 E -82
Nyheter
Lunchhälsning från Merzouga!

Bästa ökenguiden, Jordi Arc...

Rapport från Marocko: Dag 1

Vi bekantar oss med lokalin...

Godmorgon från Erfoud!

Provkörning pågår: läckra Yamaha XSR 900 GP

Sandy kör XSR 900 GP All...

Bike på Ténéré Spirit Experience i Marocko!

Yamahas fabriksteam i Rally...

Besök oss på BikeDagarna i Trollhättan!

Årets BikeDagar har precis ...

Besök oss på BikeDagarna i Trollhättan!

Årets BikeDagar har precis ...

Anmälan till Start2Ride 2024 har öppnat

Screenshot Biljettförsäl...

Anmälan öppen till HUSQVARNA TREK 2024

Nu är ägare av Husqvarna No...

Peter kör nya Svartpilen 801

Bara några kilometer från a...

Top