tips god fiskrätt?

grömpa

lightdesiger
Gick med
26 Jun 2005
Ort
piteå
Hoj
Harley bygge
jahapp då var det min tur att bjuda arbetskamraterna på mat imorgon. :huvet
hade tänkt servera fisk. har ni några tips på vilken sorts fisk och recept?

strömming, lax, röding, sik m.m nästan alla (svenska) fisksorter finns att tillgå.
skall förbi lokala fiskaren imorgon och kolla vad dom har att erbjuda

please help
 
jahapp då var det min tur att bjuda arbetskamraterna på mat imorgon. :huvet
hade tänkt servera fisk. har ni några tips på vilken sorts fisk och recept?

strömming, lax, röding, sik m.m nästan alla fisksorter finns att tillgå.

please help

Halldins Lax... Tror jag den heter
Ta en rejäl laxsida. Bre på ordentligt med majonnäs, strö sen dill ovanpå. In i ugnen. Busenkelt och tar ingen tid alls.

Pressad potatis och citron till det. Plättlätt. Är godare än det låter.
 
Jag brukar göra en enkel och grymt god och mättande "asiatisk" fisksoppa.

Vad behövs:
- Fisk, vit sort. Ett torskblock eller annat funkar eller motsvarande mängd färsk fisk.
- En halv liter fiskbuljong
- Röd currypast
- färsk koriander
- 2-3 lime
- En burk kokosmjölk
- ca 10 körsbärstomater
- små potatisar, helst färskpotatis eller skär vanlig potatis i mindre bitar

Hur göra:
- Koka upp buljongen och koka potatisen i denna eller använd förkokt potatis.
... När potatisen börjar bli klar så fortsätter du med att:
- Tippa i kokosmjölk
- pressa i två - tre lime
- smaksätta med en eller två matskedar currypasta (beroende på styrka)
- smaka av med lite salt och peppar
- skär fisken i kuber (minst 2*2cm) och lägg i
- hacka en näve koriander
.... några minuter senare när fisken börjar bli klar:
- hiva i körsbärstomater
- tippa ner koriander

Smaka gossi gossi!
 
Vill du göra det riktigt, riktigt lätt för dig så köper du rökt fisk och en kall sås. Sen är det bara att koka potatisen och servera till, fisken och såsen äts kalla. Hur gott som helst.

Annars så brukar de ha väldigt många bra tips där de säljer fisk (fiskbil/fiskbod osv) så fråga där när du är på plats!
 
Lax med asiatiskt stuk:

Köp djupfrysta prtionsbitar av lax, eller lax-sida.
Krydda med Santa Marias Sesam och Wasabi kryddmix.
In i ugnen.

Servera med jasminris och en god sås.

God sås:
Japansk soya
Pressad lime
Muskovadosocker eller råsocker

Proportioner, tja lite av det ena, nästan lika mycket av det andra och en ordentlig sked av det tredje. Precis lagom så att det blir gott. Man kan börja med 50-50 av soya och lime och testa sig fram därefter. Var försiktig med sockret bara, såsen skall vara syrlig, inte söt.

/K
 
Grillad lax.
Krydda laxen med peppar och salt.
Köp Milkos Lätt Crème Fraiche Franska Örter och lägg uppe på fisken sedan så lägger du in fisken i folie och slänger den på grillen.
Koka potatis och pressa.
Gör en kall sås, tex. med rom i.

Detta är riktigt gott!

Edit:
Hittade nå recept på en romsås
* 2 dl crème fraice
* ½ dl majonnäs
* ½ tsk salt
* 2 msk stenbitsrom
 
tack för recepten. skall prövas, tyvärr inte imorgon eftersom att jag just blev upplyst om att en kille inte gillar lax :gnissla

men skall höra med den lokala fiskaren kanske han har något tips
 
Du vill verkligen att dom ska hoppa över dej i fortsättningen när det kommer till att bjuda på mat?

Mat är någon form av dött djur SOM INTE HAR LEVT SITT LIV I VATTEN!

Sen kan man alltid lägga lite växtlighet runt maten för att det ska se snyggt ut, men det är det döda djuret som är tjänlig människoföda, potatis och sallad är bara dekoration.
 
Min matlista för senaste dagarna

Stekt makrill.
Grillad lax.
Rökt sik.


Makrill rekommenderas verkligen. Bygg en sås med kapris till och koka potatos och så är det färdigt! :)
 
Abborfile direcKt ur sjön och i stekpannan med svensk färskpotatis en liten majonäsklick med en dillkvist på och en citronklyfta att pressa på filen efter smak. Till det en kall Falcon export och en liten immig till.
 
Last edited:
Fiskpinnar, snabbmakaroner och ketchup..


Övriga tips (inga stålar till fisk)..

Pasta rosso: snabbmakaroner och ketchup..

Pasta bianco: snabbmakaroner..
 
Ungstjofräsar lax ala vardagslyx

Snabbt och enkelt, hälsosam mat om man plockar bort sås, potatis och vin och ersätter med annat nyttigt så som bullgur och lättfil sås :tummenupp

Ugn: 225C, tid: ca 20 min.

Recept uträknat på 2 laxbitar (troligtvis räcker buljongen till 4).

Ingredienser:

*Djupfryst lax i bit utan fjäll,förtinad eller micro jet defrostad.
*1/2 grönsaksbuljongtärning
*1 1/2 dl kokande vatten
*1/2 färsk citron
*dill(finns i frysdisk eller färsk)
*svartpeppar grovmalen, vid behov
*salt, vid behov

Tillbehör: Kokt potatis. Börja därför med att skala/skrubba potatisen så att den är färdig att dra igång när du slänger in laxhärligheten i ugnen.

Tillagning:
Om inte laxbitarna är förtinade, så micra dem (än om de ska kokas i ugn).

Under tiden blandar du kokande vattnet med grönsaksbuljongen, pressar i färsk citron, klipper ner dill och smaksätter med grovmalen svartpeppar och salt.

Häll lite olja(gärna med citronsmak) i botten på en ugnssäker form, lägg i laxbitarn och häll buljongblandningen över, inte så att det täcker, utom så att de kokas i det.

In med härligheten i ugnen i ca 20 min!

Sås att ha till: Blandas ihop på känn.
Crème fraîche
Röd rom
Skalade räkor
Dill

Servera den ungskokade citronlaxen med nykokt potatis, crème fraîche sås med rom/räkor och med en fräsch grönsallad till! OBS: Glöm inte det vita vinet!

Volá Bon Appétit!

Edit:
Så går det när man inte läser hela tråden först och får reda på att trådskaparen inte ska bjuda lax(går nog bra att göra på annan fisk också)! Men det bjuder jag på!! Jag ska testa den asiatisk fisksoppa!
 
Last edited:
Skit i den fete laxen.

En fetingskiva sej.
Skiva ned lite purjo i botten på en form. Lägg på fisken. Häll på vitt vin och fiskbuljong så att den nästan nuddar fisken (Purjon ska vara dränkt). In i ugnen. När fisken börjar närma sig färdig häller du i lite grädde i formen och lägger på valfri ost på firren. Tjör ett tag till och servera med potatismos gjord på grädde och smör.


Annar gör du grabbamat. Stekt strömming, lingonsylt och potatismos. Kan aldrig bli fel. Sup och öl till.
 
Gör sushigröt.

Koka risgrynsgröt
Låt svalna
Mixa en lax och rör ner den
Servera med soja och sån där grön skit

Det går även att servera ungefär som mjuklass om du gör strutar av sjögräs.:tummenupp
 
Rödingfilé

Stek lätt i smör, salta och peppra.

Kläm i lite messmör och grädde i pannan. Låt det sjuda en minut eller två tills det tjocknar på lite.

Servera med pressad potatis.

Asgott och tar 5 minuter. (förutom att koka potatisen då)
 
Torskfile i stekpannan.
Ta bara fileerna och lägg i pannan.
Salta, peppra och strö över lök lr purjolök.
Häll på rikligt med creme fraich, skall täcka fisken.
Kör några minuter tills fisken e klar och servera med valfri form av potatis.
Busenkelt och kanon gott.
 
har precis rensat färdigt siken jag köpte idag. ska försöka bege mig ut på jakt efter enris så man kan röka den och imponera stort :tummenupp
 
Jodå det blev abborrfile till middag

Jummi.JPG

Vilken tur att jag blev inspirerad av denna tråd:tummenupp
 
*/ ?>
Nyheter
Förarkurser på Nürburgring

Nu är datumen för båda föra...

Brembo presenterar TrackTribe

Brembo presenterar TrackTri...

21/12 är sista dagen beställning av Katalogen 2026

Stora Motorcykelkatalogen 2...

Gotland Ring Bike Week 2026, spara pengar med early bird erbjudande!

Packa hojen, damma av hjälm...

Gotland Ring Bike Week 2026, spara pengar med early bird erbjudande!

Packa hojen, damma av hjälm...

Ny Retro Ducati till 100-årsjubileumet?

Rykten om nya klassiska Duc...

Ny Retro Ducati till 100-årsjubileumet?

Rykten om nya klassiska Duc...

Äntligen!

Om du, som jag, ständigt åk...

Missa inte förköpstävlingen

Jul närmar sig och även om ...

Sista chansen!

Nu är vi inne på sluttampen...

Back
Top