respekter.se

frew

Ny medlem
Gick med
20 Feb 2004
Ort
norrtälje
Hoj
st1100 -00
ville uppmärksamma en hemsida som jag som många andra kom i kontakt med genom textheftet inför nationella provet i svenska.

tycker du att detta är värt att uppmärksamma?
jag rekomenderar ni som tar det här på någon sådär alvar att läsa del två på
www.respekter.se


Sexism del 1

IRL (In Real Life)

I Dagens läge så ”ska” allt vara lättklätt och vi ska visa så mycket hy som möjligt. Denna norm har vi skapat själva.
Med denna norm så har det också tillkommit ”krav”, ”krav” på hur kroppen ska vara formad, hur man ska klä sig, hur man ska gå, vilka märken man ska använda sig av osv.
Om inte ”kraven” följs så har man svårare att bli accepterad. Denna norm är inte den ända inom mode, men tyvärr en av de största.
Många i dagens samhälle klär sig ofta efter vad som är ”sexigt”. Detta innebär då normalt att kvinnorna har så lite kläder eller åtsittande tröjor som möjligt och männen ska ha tight tröja och Lee jeans. Men egentligen, finns det inte andra sätt att vara sexig på? Måste man gå runt i kläder som är tre storlekar för litet för att få uppmärksamhet?

Vad är sexigt för dig? Tänk inte på hur samhället formar, utan tänk på vad du själv tycker att din flickvän klär i. Man kan faktiskt vara sexig fast man inte har en ”tröja” som slutar precis under brösten. Man kan vara sexig utan att ha den tighta och extremt korta kjolen.
Varför ska alla ”tvingas” att ta av sig? Varför är vårt samhälle så sexfixerat?

MTV är nog snart en porrkanal. Kvinnliga artister har snart inga kläder på sig i sina musikvideor och sina uppträdanden.
Tidningar och TV program handlar faktiskt väldigt ofta om sex, mode, kropp och hälsa mm. Jag menar inte att det är fel men tyngden på dessa ämnen är för stor. Med tanke på att alla dessa rubriker, alla dessa bilder på de ”perfekta” tjejerna, allt prat på TV finns omkring oss, kan vi inte sluta tänka på vårt utseende.

Tonårs tjejer har mycket stora krav på sig själva, nu pratar jag absolut inte för alla men de är många. De väntar otåligt på att formerna ska visa sig så att dom kan få lite uppmärksamhet och känna sig sexiga.
Det är här skon klämmer, dagens tjejer får redan vid 12 års ålder krav på sig hur de ska se ut. Det handlar idag om att passa in, och med att passa in idag har utseendet en mycket stor betydelse.

Internet

Tjejerna ligger enligt mig ett stort steg före när de gäller känslorna också, och det gör de nog enda fram till att vi killar är vuxna och inser att de är mer än utseendet som räknas (gäller inte alla givetvis).
Killarna är extremt duktiga på att utnyttja tjejernas känslor, de lär sig att tjejer faller för romantik. Men romantik för en kille i 13 års ålder är antingen bara trams eller fjäsk. Att romantik skulle vara trams var nog vanligare förr än vad de är nu, så upplever jag det i alla fall när jag surfar runt på Internet.
Vad menar jag med fjäsk? Det är många som undrar tror jag och jag ska berätta.
I mitt projekt arbete om www.snyggast.se berättade jag bland annat om de fula spel killar använder på tjejerna.
Killarna går på med hur fin tjejen är, hur söt hon är, snygg hon är och inte minst hur sexig hon är. Redan här vill jag bara säga STOP! Man ska inte redan när man är 13 år känna att man är sexig eller ska vara sexig, det är fel.
Om kommentaren kommer från en 13 åring det vill säga en kille i samma ålder så kan de väll vara ”ok!”.
Problemet med Internet är att killarna oftast inte är i samma ålder, antingen är dom mycket äldre eller mycket yngre.
Tillbaka till spelet. Killarna använder sig av fjäsket, vad söt du är, vad fin du är, vad sexig du är osv. Det är här tjejerna känner att dom duger och att dom mår bra av att höra hur fina dom är. Det killen egentligen siktat in sig på är hur intressant kropp tjejen har.
Han fortsätter med sitt fjäskande och han vinner hennes hjärta mer och mer, hon får ”känslor” för honom bara för att hon duger som ”hon är”. I mitten av detta spel så börjar killen ställa mer och mer krav, och tjejen har så hög press på sig själv och vill självklart inte göra killen besviken. Hon gör vad han ber om. Korkat men sant.

Med tanke på att tjejen har förlitat sig på killen så gör hon ju allt för honom, detta är egentligen väldigt gulligt men med tanke på vad killen har i baktanke med det mer svinigt.
Pressen som tjejen har på sig själv gör att hon blir ”blind” hon förstår inte vad killen är ute efter och hon rör sig i hans schema precis som han vill.

Den ”nya” tekniken med webbkamera har nog gjort att trakasserier och barnpornografi har blivit allt vanligare på Internet. MSN Messenger är ett av dom populäraste program att chatta med, detta program har nu också en väldigt uppskattad funktion som är webbkamera.
Det är rätt mycket detta som gjort att killar blivit så otrevliga och odrägliga mot tjejerna. Detta är något som tjejerna inte märker. De tar det som sagt som smicker och misstänker inte alls vad killen är ute efter.
När fjäskandet har varat en ”längre” tid så är det då dags för killen att ta steget fram och fråga om hon vill visa sig i webbkameran. Tvekar hon så kommer det bara lite mer kommentarer om hur fin hon är och han får henne att ”smälta”. Hon sätter igång webbkameran och han börjar tjata på henne om att hon ska ta av sig osv.
Detta börjar alltså redan i 12 års ålder. Sjukt men sant.

Tillbaka till IRL

Jag tror inte att tjejerna mår bra av det här, jag är nästan 100 % säker på att de inte mår bra av det men jag kan inte svära på det för jag är inte tjej själv.
Många tjejer tar detta som en bekräftelse om att de duger. De har äntligen blivit ”accepterade” av andra, allt detta pga. Att hon visat upp sig för någon annan.

Tyvärr så händer detta inte bara på Internet, egentligen ska det inte hända alls. I dagens samhälle så har tjejer lika stor press på sig oavsett om det är på Internet eller IRL.
Varför är det egentligen så viktigt med att vara sexig och halvnaken?

Trakasserier i skolorna blir allt mer sexuella. Jag har själv sett en del när jag gick högstadiet. Killarna gick runt och tog på tjejerna utan någon som helst respekt. En söt tjej kunde stå vid sitt skåp och bara någon sekund senare så kunde det går förbi en kille och smeka henne lite ”diskret” på låren.
Jag såg med egna ögon och de var inte svårt att upptäcka hur svårt och jobbigt det var för tjejen. Tjejerna idag verkar känna sig mer och mer försvarslösa med tanke på att respekten för varandra blir sämre och sämre.
Jag har läst i mångas texter på Internet om hur de har blivit trakasserade. Hur äckliga killar respektlöst har tagit på dem. Hur de har gråtit när de kommit hem från skolan.

Arg är vad man blir. En 15 årig tjej på högstadiet som blir trakasserad pga. killarna är kåta och att tjejerna är har mogna kroppar osv.
Jag brukar säga att killarna är känslomässigt ”utvecklingsstörda”, med de menar jag inte ett fysiskt handikapp eller så, jag menar att killarnas tankar på känslor är ”försenat”.

Varför säger tjejerna bara inte NEJ? Den frågan har jag konstigt nog hört väldigt mycket. Men vad spelar det för roll om tjejerna säger Nej? Oftast spelar det ingen roll, för respekten finns inte där.
Många tjejer vågar nog inte säga nej, detta beror inte på att de är blyga eller så utan mer för att de inte vill vara fega. De måste hela tiden få bekräftelse på att de duger.

text: Robin Jönsson
 
Last edited:

Anders

Tidigare Dee_cati
Gick med
8 Mar 2003
Ort
Arboga
Hoj
Säsongsavslutning
Oj, det där var för långt att läsa. Efter att ha sett en del av orden i texten så kan jag bara hålla med! Tjejer i korta kjolar och för övrigt utmanande kläder är sexiga :tummenupp
 

Olof.B

Pride only hurts, it never helps.
Gick med
12 Mar 2005
Ort
Gbg (emigrerad 08:a)
Hoj
KTM 660/RC8-R
Tjejer hit och tjejer dit, hur var det med jämstäldheten?

Det är ju samma sak för killar. Jag har iaf aldrig sett en kalsongreklam tex med massa tjockisar, de är alltid vältränade med sexpack och stora bröstmuskler.
Tajta kläder? Kolla på 50 Cent tex, han har ju alltid ett tajt linne så att mucklerna syns.

Den sensate nike(?)reklamen? Vältränade killar som har tajta tröjor för att visa hur vältränade de är.

Sen kanske tjejer är mer lättpåverkade generellt men som sagt det är ju likadant för killar.

(Nu lär man väl få massa påhopp, hoppas det inte finns så många feminister på det här forumet)
 

Zlide

R.I.P OLLE. Bulten 26/5
Gick med
18 Apr 2004
Ort
Kungligt
Hoj
Xt-09 - budhoj snömoddad
Det här kommer inte många orka läsa...

Läste din tråd. Heder åt dig som kille att du engagerar dig i det här ämnet. Tecken på mognad anser jag.

Det var länge sedan jag gick i skolan, men mycket av det du skriver har jag också frågat mig många ggr. Varför är det så viktigt för många tjejer vad andra tycker om deras utseende? Borde de inte försöka värdesätta sina egna inre egenskaper, kunskaper och färdigheter istället? Killar som tjejer vill väl helst se bra ut, men varför prioritera det så himla hårt? Ingen blir väl fulare av att inte vara allt för fåfäng? Det trista är att det känns som att utseendefixeringen och respektlösheten har accellererat de senast 20 åren.

När jag gick i plugget så fanns det inte på världskartan att kalla tjejer för ***** luder osv. Så, vad är orsaken till att det har blivit så respektlöst klimat mellan ungdomarna?? Den hårda attityden som vuxit fram kommer inte bara från killar. Det finns allt för många tjejer som är minst lika "elaka" mot andra tjejer.

Med risk för att det här kan missförstås men jag tror att en bidragande orsak till utseendefixeringen är att kvinnan i alla tider förväntats vara vacker och snäll (omvårdande) och lite tillbakadragen medan mannen förväntats vara stark och handlingskraftig. Så när tjejerna börjar mogna (före killarna) försöker de VÄLDIGT tidigt att ta efter vuxna kvinnor när det gäller smink, kläder, medan killarna fortfarande "leker" pojklekar.

Min uppfattning är ju att killarna inte bara är sena med utvecklingen utan fortsätter att leka mer som vuxna än vad de flesta tjejer gör. För de flesta killar hänger därför inte statusen i gänget lika mycket på vilka kläder de har utan mer om de är bra i idrott, olika spel, vilka grejer de har osv.

Sen när det gäller objektifieringen av tjejer i media...vilka bär ansvaret för att många tjejer tror att de måste svälta sig för att vara vackra? Är det männen som styr det? Jag tror inte det. Delvis, men kvinnor har sin skuld i det också.

Jag förvånas ofta över hur mycket olika tidningar det finns i handeln för kvinnor. Många av dem handlar om det där traditionella dravlet; bantning, matrecept, kändisar, hur du blir en bra flickvän, osv Behövs det så många olika tidningar med samma (för mig tråkiga) budskap?? Killars tidningar; Illustrerad vetenskap, nakna brudar och motortidningar. De flesta tjejtidningar har nog kvinnliga redaktörer skulle jag tro, så varför är de med och bidrar till utseendefixeringen? Herrtidningarnas nakna sidor tror jag inte påverkar kvinnornas ideal så mycket eftersom det nog inte så ofta är kvinnorna som läser dem, men visst...om männen tror att alla ska se ut som i blaskorna...

För att inte tala om alla dokusåpor...
Media har en stor påverkan på ungdomar, men tar inte sitt ansvar anser jag. Det kommersiella styr allt för mycket vad som visas. Naiva ungdomar fylls med gratis sprit och lockas att framträda på ett pinsamt sätt. Dessa "kändisar" om än för en kort period verkar som förebilder trots att de inte har ngt vettigt att komma med...det är rätt skrämmande tycker jag.

Jag har sett de amerikanska pratshowerna, typ Ricki Lake, några ggr och alltid undrat varifrån alla korkade människor kommer???!? Men det känns som om svenska medier inte är långt efter längre när det gäller fördummande TV, och kvällstidningar som rena skvallerblaskorna.

Nej, jag tror att alla i samhället har sitt lilla ansvar för att det ska bli ett bra klimat för alla parter. Skulle aldrig falla mig in tex att kladda på en tjej på krogen som inte vill det. Det är bara patetiska killar som inte lyckas charma på annat sätt som gör det. Där MÅSTE tjejerna säga ifrån. Annars fortsätter det nog tyvärr. Killar är inte smartare än så...de vet att det inte är ok, men eftersom tjejerna inte vågar säga ifrån så fortsätter de...

Jag tror att tjejer behöver bli lite kaxigare, skaffa sig bättre självförtroende och ställa mer krav för sin egen del. Fråga sig själva: vad vill jag? Hur vill jag uppfattas/bli bemött? Vad accepterar jag/inte? Människor (oavsett kön) som vet vad de vill och står för det förtjänar och får respekt!

Mvh //Robban
 

Bifogat

  • 040725 b.jpg
    040725 b.jpg
    57.6 KB · Visningar: 94

frew

Ny medlem
Gick med
20 Feb 2004
Ort
norrtälje
Hoj
st1100 -00
bara så att ingen missförstår så är det inte jag som skrivit texten, citatet är hemtat från hemsidan...
vad jag tycker borde göras är att det borde tas upp mer i skolan det här med utseende fixering och att det finns andra sätt att känna sig uppskattad och bekräftad på.
för det är väll det man är ute efter när man "piffar till sig", Bygger muskler eller i värsta fall svälter sig för att bli smal?

naturligtvis ska man träna för att kroppen ska må bätre men glöm inte att träna skallen också!!!
 

General E

So fresh so clean
Gick med
20 Jul 2005
Ort
Blandat
Hoj
ZX-6R -04
frew skrev:
Tillbaka till spelet. Killarna använder sig av fjäsket, vad söt du är, vad fin du är, vad sexig du är osv. Det är här tjejerna känner att dom duger och att dom mår bra av att höra hur fina dom är. Det killen egentligen siktat in sig på är hur intressant kropp tjejen har.

Välkommen till verkligheten!
Näe det var taskigt. Artikeln har rätt i del saker men denna bekräftelse-grejen gäller minst lika mycket för killar också. Gå på gym, dyra kläder, tjäna massa pengar, vara tugg på högstadiet osv.
Killar gillar söta tjejer och tjejer gillar framgånsrika killar.
Håller inte med om det är så illa att det förekommer mer sex i tidningar osv, sex är bra!
 

frew

Ny medlem
Gick med
20 Feb 2004
Ort
norrtälje
Hoj
st1100 -00
alla har vi ett behov i att bli bekräftade i både sport, i arbetet, bland kompisar och inte minst av det motsatta könet när man börjar komma upp i åldrarna...

jag kom att tänka på att varför delas killar och tjejer upp i grupper redan som små?
jag menar tjejer får en barbie och killar får en racerbil.
nu menar jag inte att det är så i alla fall men visst känner ni igen er?

får vi inte intrycket att tjejer ska bli snygga och vakra och killar ska bli racerförare?
eller om man tänker på alla actionfigurer? det är grabbigt att vara hjälte!
tål att tänka på!
 

Clara

you get no glory if you've got no balls
Gick med
17 May 2005
Ort
Malmö
Hoj
Yamaha SRX-6 -89'a
"...och männen ska ha tight tröja och Lee jeans... "

haha, ja leejeans är det enda som är sexigt...:hihi
jag tycker personen som skrivit har en hel del poänger i det han mycket omständigt försöker få fram, men jag kan inte låta bli att undra hur gammal han är.
 
Nyheter
Ducati Diavel V4 vinner designpriset ”Red Dot: Best of the Best”

Ducati Diavel V4 har utsett...

Resultatlista – Custom Bike Show

Custom Bike Show är tveklös...

Ducati Diavel V4 vinner ”Red Dot: Best of the Best”

Ducati Diavel V4 har utsett...

Nu gäller prövotid för AM-körkortet

En ändring i körkortslagen ...

Custom Bike Show imorgon!

Portarna till campingen är ...

BMW visar upp konceptmodellen R20

BMW har visat upp på en hel...

Prövotid på AM-körkortet införs

En ändring i körkortslagen ...

2025 års motocrossmodeller från Husqvarna

Husqvarna Motorcycles har p...

BMW visar upp konceptmodellen R20

BMW har visat upp på en hel...

Återträff för deltagarna på Carlbarks Spanienresor!

Carlbarks motor arrangerar ...

Top