Resa till Nürburgring med bil

Harmon Rabb

Gudomlig sporthojare
Gick med
1 May 2004
Ort
Helsingborg
Hoj
Ducati
Ärligt talat tror jag en uppsättning vanliga gatdäck av bättre kvalitet duger alldeles utmärkt som debutant på ringen. Fokuset kommer att vara att lära sig hur banan går vilket man inte gör bara sådär. Sitter väl lågprofildäck på de där fälgarna. Ett par sportigare däck helt enkelt. Givetvis är det bättre att byta hemma innan avresa. Autobahn kommer att nöta mest däck beroende på körstil. Ringen är rätt skonsam mot både däck och bromsar. Inte som att köra på småbanorna vi har här hemma. Mer som en enkelriktad liten landsväg med något större avåkningszoner och räcken. Väderförhållanden kan variera vilket gör det oförutsägbart. Man behöver absolut inte r-däck och särskilda bromsbelägg av hårdare typ och dylikt om man åker ner som nybörjare. Bara köra ner bilen, känna av pulsen runt banan, köra så mycket som man har lust med och se sig om i omnejd. Finns en del att upptäcka. Vindistrikten och Moseldalen nära t ex. Det är heller inte så hiskligt långt att köra till SPa i Belgien om man kan slå två flugor i en smäll. Där vill man dock ha r-däck om det är torra väderförhållanden (även där är det varierat väder). Alltid en avvägning man får göra.

Se till att ha fräsch bromsvätska att bromsskivorna är i bra skick och att beläggen har bra slityta kvar samt att bromsoken inte kärvar på något sätt. Dessutom se till att det inte är några läckage av olja eller kylarvätska. Också en säkerhetsfråga för såväl dig själv som övriga på banan. Jag har hamnat i situation där bilen inte styr in alls utan understyr rakt fram i en skarp kurva där nere på ringen. Bara att räta ut och hålla ut längre i kurvan. Det gick bra den gången, men skulle kunna sluta med en incident. Det var något spill på banan där.

Håll koll i backspegeln. Kommer att vara lika mycket fokus på den som framåt om man inte är erfaren och håller bra tempo. Lämna prestigen hemma.

Bed & breakfast finns det några ställen att välja på. Det jag bodde på sist drevs av ett gammalt par. Minns inte vad det hette. Billigt och enkelt med en väldigt enkel frukost. Väljer du något pensionat som ligger i närheten av Hotel am Tiergarten kan du promenera dit och äta middag och ljuga med andra ringers. Finns några andra ställen till att gå till, men inte så mycket. Hoppa över hotellen Dorint och Lindner. Både dyrt och ligger off om man nu vill till t ex Am Tiergarten och äta.

Sist men inte minst kolla upp försäkringsläget så att du är på det klara med det och vad som krävs av dig om det händer något på banan. T ex betalning av räcken, bärgning etc. Lika bra att ge sig in med öppna ögon.

Det är en fantastiskt rolig bana att köra.
 
Nyheter
Boka provkörning under Start2Ride nu

Under helgen arrangerar mot...

Dags för 2024 års Start2Ride

Kommande helg arrangerar mo...

Härlig uppslutning på kortegen i Sydnärke!

Den traditionsenliga mc-kor...

Eldrivna Oruga Unitrack

Oruga Unitrack, en motorcyk...

Circuit de Barcelona-Catalunya storsatsar

Gran Premi de Catalunya Mot...

Lunchhälsning från Merzouga!

Bästa ökenguiden, Jordi Arc...

Rapport från Marocko: Dag 1

Vi bekantar oss med lokalin...

Godmorgon från Erfoud!

Provkörning pågår: läckra Yamaha XSR 900 GP

Sandy kör XSR 900 GP All...

Bike på Ténéré Spirit Experience i Marocko!

Yamahas fabriksteam i Rally...

Top