Påverkas försäkringspremie av skadeanmälan?

Steffo_b

Gudomlig sporthojare
Gick med
20 Jul 2007
Ort
Järfälla
Hoj
2006, Honda VFR 800FA
ifall jag som kärande i ett försäkringsgrej ska skadeanmäla min motorcykel efter lättare "nästan kollision" där den andra parten (bilen) erkänner att den var vållande. Har endast mindre repor. Bör jag anmäla ändå eller finns det risk att jag plötsligt ses som större risk att försäkra, även fast det inte är jag som var vållande.

Kan tänka mig att det finns sådan algoritm med i spelet? Samt hur brukar försäkringsbolag göra med mindre skador? Jag vill helst inte lämna in på skadebesiktning innan jag fått att motparten godkänner kostnaden för det om det skulle bli en tvist och de plötsligt ej vill stå för det. Vad gör man åt enklare repor, fixar? Bekostar nytt avgasrör t ex? Pengaersättning?

Många frågor. Tacksam svar om även på några. Fråga gärna vid funderingar, rörig text.
Premien påverkas inte av om du gör en skadeanmälan.
Däremot kan din premie påverkas av vilka kostnader du orsakat.
Dvs om du har orsakat skador för en massa pengar de senaste åren så lär du få en högre premie. Men att endast göra skadeanmälan resulterar inte i någon påverkan på premien.

I det här fallet så är det ju då som du säger motparten som är vållande. Då ska du anmäla till din försäkring. Ditt försäkringsbolag kan då ombesörja att din hoj repareras mer eller mindre omgående (om du har tur.) och sedan reglerar ditt försäkringsbolag kostnaderna för skadorna med motpartens försäkringsbolag.
Det resulterar i att du kan lämna in din hoj för reparation (om det behövs) så snart du fått godkänt från ditt försäkringsbolag. Om du väljer att inte göra skadeanmälan till ditt försäkringsbolag så skall det först godkännas av motpartens försäkringsbolag innan du kan få din hoj reparerad och det kan dra ut extra mycket på tiden eftersom deras försäkringsbolag vill bekräfta skadeanmälan med ditt försäkringsbolag som då inte fått någon skadeanmälan.

Vid en kollision eller liknande skall båda parter skicka in skadeanmälan. så har i alla fall jag gjort dom gånger jag behövt.
 

Eric B

Medlem
Gick med
15 Aug 2010
Ort
Stockholm
Hoj
Yamaha MT07
Uppdatering för framtida nyfikna personer efter att ha pratat med försäkringsbolaget, då jag gjorde denna tråd över helgen när de ej hade öppet.

Skadeanmälan påverkar ej premie som många säger här om man inte bedöms som vållande, då kan det med stor sannolikt påverka i framtiden. Direkt efter skadeanmälan så får man av Svedea iaf ett mail och kan göra en skadebesiktning gratis hos valfri lämplig märkesverkstad.


Sen får man välja om man vill reparera direkt innan vållandefrågan är avklarad sinsemellan försäkringsbolag. Då betalar man självrisken till verkstaden samband med reparation. Annars kan man bara skadebesikta och återkomma senare skede.

Angående hur små repor de fixar, man försöker återställa till ursprungligt skick sen om det är ersätta avgasrör eller polera spelar ingen roll egentligen för målet ska vara återställd.

Hur vet man om reporna var där innan eller inte? Det vet man ju inte egentligen. Men har man ramlat åt höger så får man ju inte direkt skador på vänster sida så lättvindigt fixade om man inte kan knyta det till incidenten. Men har man en tidigare repa eller skada som förvärrats så ersätts den av andra försäkringsbolag om man ej döms som vållande - eftersom man gjort det värre.
 
Nyheter
Provkörning pågår: läckra Yamaha XSR 900 GP

Sandy kör XSR 900 GP All...

Bike på Ténéré Spirit Experience i Marocko!

Yamahas fabriksteam i Rally...

Besök oss på BikeDagarna i Trollhättan!

Årets BikeDagar har precis ...

Besök oss på BikeDagarna i Trollhättan!

Årets BikeDagar har precis ...

Anmälan till Start2Ride 2024 har öppnat

Screenshot Biljettförsäl...

Anmälan öppen till HUSQVARNA TREK 2024

Nu är ägare av Husqvarna No...

Peter kör nya Svartpilen 801

Bara några kilometer från a...

En helt ny Husqvarna!

Bara några kilometer från a...

Anmälan öppen till Ducatis DRE Adventure 2024

För sjunde gången i ordning...

Anmälan till Start2Ride 2024 har öppnat

Screenshot Nu har biljet...

Top