Kolfiberfälgar

  • Thread starter Thread starter moddlaren
  • Start date Start date
På min 125:a gör kolfiberfälgarna skillnad! Inte för att den är direkt trögstyrd med original alu-fälgar heller... :tungan Men det blir helt klart skillnad i känsla. Dels när man ska bryta ner hojen, speciellt om man ligger höger och ska bryta över till vänster (tänk S:et på Gälleråsen).
Men även känslan vad som händer mellan däck och asfalt tycker jag blir mycket tydligare med dem lättare fälgarna. Sen att det hjälper i accelerationen ut ur kurvorna skadar ju inte på en 125:a heller... :)
 
Hur funkar det? Bilder?

Finns flera varianter. BMW har ekrar som fästs utanför den delen av fälgen där däcket sitter. KTM har en gummibälg som tätar ekrarna. Många supermotoåkare har själva tätat ekerhålen med någon 3M guck och vulktejp.
 
kollapsade ju ett par kolfiberfälgar på assen nu senast (minns inte om det var bsb eller sbk), efter det vetefaen om jag skulle våga åka med sånna.

va ju bara nåt år sen en SBK ducati kollapsade också.

liknande olycka och bakfälgen båda gångerna så det verkar vara vrid som är en killer snarare än hårt nedsatta wheelies.
nä köp magnesium istället, coolfiberfälgar är för showhojar..

Kolfiberfälgar tillåts vare sig i WSBK eller BSB. Ducatin var Maxime Berger på Donington, på magnesiumfälg.
 
Last edited:
Koenigsegg har nu en kolfiberfälg till sin Agera. Den är konstruerad av dem själva och noga utprovad. Levereras på bilar med 1.300 hästar. Dessutom har de helt andra G-krafter i navcentrum än vad vi har på hojar. De har arbetat med kolfiber sedan Christian började utveckla bilarna för snart tjugo år sedan. Min uppfattning är att det skall gå att göra en kolfiberfälg för en hoj som man kan lita på.
 
Det är inga problem att tillverka en fälg som pallar påfrestningarna från körningen.Hela problemet med kolfiberfälgar är inte hållbarheten utan att du inte vet när de är skadade. Utsätter du din magnesium/alu fälg för sådana krafter att den bör bytas ut har den blivit deformerad skev och bulig och du märker att den är kass. Gör du samma sak med en kolfiberfälg ser du inte ett skit då den har absorberat kraften, deformerats i fiberlamineringen och därefter återgått till sin ursprungsform. Dock precis lika försvagad som en skev magnesiumfälg.

Skall man tillverka kritiskt bärande delar i kolfiber får man antingen byta de regelmässigt vid krasch eller skaffa sig en ultraljudsapparat för att kunna undersöka delen då okularbesiktning inte är tillförlitligt.
 
Har en polare som forskat om keramer- samma dilemma icke förstörande provning är i stort sett omöjligt.
 
Med tanke på diskussionen om kolfiber och hållbarhet...

Tänk på detta nästa gång ni flyger.

Mer och mer av flygplan idag görs i kompositer, vissa består av kompositer (mest kolfiber) uppemot 80% av vikten faktiskt. Det gäller både motordelar och bärande struktur. :gnissla
 
Last edited:
Back
Top