powerjohan
Ogudaktig sporthojare
Hej.
Har planer på att uppgradera öppna spisen i gillestugan i källaren med kassettinsats, dels för att den har en tendens att ryka in oavsett hur noggrann man är vid starten (ja, säkert beroende på min egen inkompetens) men även för att jag kommer ha tillgång till omväxlande gratis respektive billig ved och kan ju lika gärna få ut något vettig värme ur den, som det är nu åker ju ändå det mesta ut med röken men det är ju mysigt att elda.
Frågan är vad man ska tänka på när man bygger. Anmälan ska göras till byggnadsnämnden och det rekommenderas att man ska låta skorstensfejaren trycktesta och inspektera skorstenen innan man bygger men är det något annat man bör tänka speciellt på när man väljer modell? Hur matchar man måtten? Vattenmantlad? Modeller med fläktar? Får ju gärna vara lite vettiga priser men kvalitet är högsta prio, jag vill inte behöva göra om jobbet om 10 år för att något har rostat/bränt sönder. Läser man instruktioner man hittar på nätet skrivs det om att insatser brukar kosta en bit under 10 tusingar, tittar man på tillverkarnas hemsidor rör det sig snarare o 20 + extra för tillbehör, men då ofta flådigt designade enheter mer tänkta som ögongodis än att faktiskt användas, letar jag på fel ställen?
BreddxHöjdxDjup på befintlig spis är 605(705 dolt)x600x295(425 dolt), , de flesta modeller jag hittar är höjdmässigt betydligt lägre än så men då kanske man kan bygga gallersystem för varmluftsutsläpp utan att riva mer i befintligt tegel. Vilka delar av arbetet fixar man själv och vad (om något) måste en fackman fixa? Kommer inspekteras av skorstensfejaren efteråt så säkerhetsmässigt är jag inte rädd för att göra själv men det är ju onödigt att bli underkänd i onödan om det ändå är saker som man inte grejar som tålmodig och normalhändig privatperson.
Bild på spisen i nuvarande utformning. Det som är "dolt" i måtten ovan är det utrymme längst ut som inte syns och som kan användas där det inte är dörrar som ska öppnas eller glasrutor för att beskådas utifrån.

Har planer på att uppgradera öppna spisen i gillestugan i källaren med kassettinsats, dels för att den har en tendens att ryka in oavsett hur noggrann man är vid starten (ja, säkert beroende på min egen inkompetens) men även för att jag kommer ha tillgång till omväxlande gratis respektive billig ved och kan ju lika gärna få ut något vettig värme ur den, som det är nu åker ju ändå det mesta ut med röken men det är ju mysigt att elda.
Frågan är vad man ska tänka på när man bygger. Anmälan ska göras till byggnadsnämnden och det rekommenderas att man ska låta skorstensfejaren trycktesta och inspektera skorstenen innan man bygger men är det något annat man bör tänka speciellt på när man väljer modell? Hur matchar man måtten? Vattenmantlad? Modeller med fläktar? Får ju gärna vara lite vettiga priser men kvalitet är högsta prio, jag vill inte behöva göra om jobbet om 10 år för att något har rostat/bränt sönder. Läser man instruktioner man hittar på nätet skrivs det om att insatser brukar kosta en bit under 10 tusingar, tittar man på tillverkarnas hemsidor rör det sig snarare o 20 + extra för tillbehör, men då ofta flådigt designade enheter mer tänkta som ögongodis än att faktiskt användas, letar jag på fel ställen?
BreddxHöjdxDjup på befintlig spis är 605(705 dolt)x600x295(425 dolt), , de flesta modeller jag hittar är höjdmässigt betydligt lägre än så men då kanske man kan bygga gallersystem för varmluftsutsläpp utan att riva mer i befintligt tegel. Vilka delar av arbetet fixar man själv och vad (om något) måste en fackman fixa? Kommer inspekteras av skorstensfejaren efteråt så säkerhetsmässigt är jag inte rädd för att göra själv men det är ju onödigt att bli underkänd i onödan om det ändå är saker som man inte grejar som tålmodig och normalhändig privatperson.
Bild på spisen i nuvarande utformning. Det som är "dolt" i måtten ovan är det utrymme längst ut som inte syns och som kan användas där det inte är dörrar som ska öppnas eller glasrutor för att beskådas utifrån.
