Kaffekonnäsör - se hit!

Pelle

Musteridirektör
Gick med
4 Apr 2008
Ort
Där pepparn växer
Hoj
Nein
Nu har frågan gnagt i mig länge nog, den måste få ett svar:

Varför slår baristan kärlet med skummad mjölk i disken innan han slår upp mjölken i koppen? Har sett det på nästan vartenda ställe och fattar inte varför.

Blir mjölk lättare än sitt eget skum vid uppvärmning så den måste slås ner igen så skummet kommer först när man häller?
 
För att stabilisera mjölken och få bort de största bubblorna.

Undrade samma sak för två dagar sen:D
 
Det finns ingen anledning alls, det är ett klassiskt fall av tvångsmässigt beteende som är mycket vanligt bland baristor.
 
Jag brukar snurra muggen snabbt några varv för att på så sätt centrifugera ut aromerna.
Det förtar lite av beskheten och gör smaken rundare.
 
Apropå kaffe, köpte Kopi Luwak till damen på alla hjärtans dag....gör inte det.
"Har du köpt utbajsade kaffeböner på alla hjärtans dag till mig?"
"Jaaa...."
"Det var ju romantiskt....."
 
Som redan nämnts, det är för att banka ur dem störta bubblorna och få ett tjockare, krämigare skum.
 
Dom gör det för att verka veta något som inte vanliga människor vet. Jag är hantverkare, vi är likadana.:rofl
 
Det finns ingen anledning alls, det är ett klassiskt fall av tvångsmässigt beteende som är mycket vanligt bland baristor.

Inte alls. Om man inte lyckas till hundra procent med skumningen så får man större bubblor i mjölken än man vill ha. Då dunkar man kannan mot bänken några gånger för att ploppa bubblorna och få en krämigare, mindre skummig konsistens på mjölken. Fenomenet blir tydligare med s.k. Latte Art-mjölk som har en förmåga att skumma mer och kräma mindre så man får banka mer. Mjölk med högre fetthalt är svårare att får riktigt bra men blir mycket bättre när man lärt sig.
 
Inte alls. Om man inte lyckas till hundra procent med skumningen så får man större bubblor i mjölken än man vill ha. Då dunkar man kannan mot bänken några gånger för att ploppa bubblorna och få en krämigare, mindre skummig konsistens på mjölken. Fenomenet blir tydligare med s.k. Latte Art-mjölk som har en förmåga att skumma mer och kräma mindre så man får banka mer. Mjölk med högre fetthalt är svårare att får riktigt bra men blir mycket bättre när man lärt sig.

Jag har en helt annan taktik. När jag inte lyckas med skumningen till hundra procent så bankar jag pannan i bänken några gånger, då slutar man fundera över det perfekta skummet. Om man har ett känsligt huvud kan man skjuta sönder skummet med en hagelbrakare -finns att köpa i alla välsorterade kaffeaffärer.
 
Exakt samma beteende kan du hitta hos den stolte man som häller upp en perfekt pilsner i Prag.

Sejdeln slås stenhårt i bardisken innan servering.
 
Jag har en helt annan taktik. När jag inte lyckas med skumningen till hundra procent så bankar jag pannan i bänken några gånger, då slutar man fundera över det perfekta skummet. Om man har ett känsligt huvud kan man skjuta sönder skummet med en hagelbrakare -finns att köpa i alla välsorterade kaffeaffärer.

Jag brukar hjälpa andra att dunka deras huvuden i bänkarna, det är mycket roligare och det förstör inte förmågan att själv förstå saker. Hagelbrakarn funkar dåligt faktiskt, frugan gnäller på att jag byter bänkskiva så ofta så jag fick lägga av med det. Det var roligare att lägga pengarna på riktigt gott kaffe.
 
Nyheter
Hydet Dirt Drag #2 – Helt enkelt skitkul

Den 2 augusti körde Hydet M...

A ride for our child, Tyra

MC-kortegen ”A ride for our...

Mälaren Runt #40 – 16 augusti

Lördagen den 16 augusti kör...

Specialbyggd Yamaha XSR900 GP

För att fira den trefaldige...

Dragracing-EM på Tierp Arena 7-10 augusti

Den 7–10 augusti 2025 förva...

Tierp Arena värd för EM i Dragracing

Den 7–10 augusti 2025 förva...

120 unga motocrosstalanger från hela världen möts i Uddevalla

Screenshot Den 16–17 aug...

En vecka kvar!

Nu är det exakt en vecka kv...

Farligt vilseledande alkomätare på marknaden

Ett stort oberoende test ut...

Specialbyggd Yamaha XSR900 GP hyllar Rainey

För att fira den trefaldige...

Back
Top