Köpa kockkniv

det bästa som finns att slipa knivar med är just en vanlig slipsten ("japanska vattenstenar" är oftast det bästa alternativet), det som är så bra med dom är att dom finns från 80korn upp till ca 0.25µ (det finns många sätt att mäta på men borde motsvara ca 30000korn eller så. det finns även extremt fina diamantgeléer som man stryker på en glasskiva tex (men det är liite overkill).

sen att man kan ändra eggvinkel till det som passar just det stålet din kniv är gjord av är en enorm fördel. endast simpla kolstål och vissa pulverstål mår bra av (läs flisar inte ur) av låt säga 20-25° eggvinkel, dom flesta rostfria behöver minst 35°. det tar relativt lång tid att lära sej slipa på sten men det borde finnas lite guider på nätet. tex på den japanska knivlänken jag postade över.

till mjuka stål ska man ha en hård sten (hög densitet) till hårda stål ska man ha en mjuk sten (som slits ner) för att få en bra känsla när man slipar. efter slipning så har man en lösegg oftast, den kan kännas mycket vass men bryts oftast bort ganska fort, så den tar man oftast bort genom strigling mot en kartong eller väldigt len läderbit.

ett skärpstål gjort av stål skulle iaf inte jag använda till nåt dyrt (dessutom är ofta knivstålet hårdare så eggen du får blir dålig minst sagt, det finns skärpstål i keramiska material/diamantcoatade dock. problemen med skärpstål är att man oftast inte kan hålla en koncis vinkel.
 
1. varför får man inte skära plast med globalknivar?
2. varför får man inte diska dom i maskinen?
 
1. varför får man inte skära plast med globalknivar?
2. varför får man inte diska dom i maskinen?

1. För att global inte duger mycket till mer än att ta betalt och se snygga ut?:va :tungan

2. För att man inte ska diska några knivar värda namnet i diskmaskinen.
 
Ja har 3 sånadära Anders å Petter. De funkar skit bra att skära å plocka ut kärnan i Advokados me...alla 3.
 
1. varför får man inte skära plast med globalknivar?
2. varför får man inte diska dom i maskinen?


lite kort för att det är polymerer, dvs mycket sega plaster som sliter ut karbider (krom/vanadin/whatever-föreningar med kol) bla. oftast när man säger att ett stål håller skärpan länge så syftar man på "Abrasive wear" dvs tex motstånd mot repor gjorda av ett sandpapper tex, medans plast, gummi, lim etc orsakar "Adhesive wear" (det ena behöver dock inte utesluta det andra, tex finns det armerade plaster) som är 2 helt olika saker, resultatet blir dock det samma, kass skärpa. men av en annan orsak typ.

edit: alla stål är inte lämpade för allt, man kan liksom inte ha kakan och samtidigt äta den, oftast är stål designade bara för just en applikation (eller ett fåtal närstående) men en del använder det till annat.
 
Last edited:
btw eftersom stålen har hög kolhalt så finns mindre av det ca 14%kromet som (globals knivar mfl använder) "ute i stålet" (i matrisen typ) och är istället upplöst/uppbundet i karbider där dom inte gör nån nytta för just rostskyddet. det krävs ca 12% "fritt" krom för rostfrihet. rostfrihet som egentligen är roströghet när vi snackar martensitiska (traditionellt härdbara) rostfria stål. alltså dom rostar också men på ett annat sätt och det tar lite längre tid. rostfria diskbänkstål är av en helt annan typ nästan utan kol som bider upp kromet. det är en beläggning av kromoxid som ger stålet motstånd mot korrosion.
 
det är för lite krom helt enkelt för att på nåt sätt garantera "rostfrihet". skär du lite grönsaker o så och sen torkar av kniven, ingen skada skedd. men flera timmars väta kan bli för mycket. har själv lyckats få mycket "mer rostfria" stål att rosta bara genom att ha dom i badrummet en längre tid.
 
Diskmaskin ska du låta bli pga slipmedel...

*edit* Man ska helst inte använda handdiskmedel eller varmt vatten heller.. det senare är dock svårt att låtabli.
 
Last edited:
Nyheter
Forged följer tre baggerbyggen

Tre amerikanska hojbyggare ...

Trendbrott: Rullgrusolyckor med MC minskar

Statistik från försäkringsb...

Mc-olyckor kopplat till rullgrus minskar

Trendbrott: Statistik från ...

BMW Motorrad Concept RR

Under den prestigefyllda ut...

Snart dags för Custom Bike Show

Förra året firades den 50:e...

KTM säkrar investerare och gasar vidare

KTM har meddelat en viktig ...

Motorcykelbranschen presenterar ”Safe Ride to the Future 3.0”

Genom att bygga vidare på f...

Bara en månad kvar till Gotland Ring Bike Week!

Nu är det bara en månad til...

En månad kvar till Gotland Ring Bike Week!

Nu börjar det dra ihop sig ...

Vinnn en CTEK CT5 Powersport!

Svara på några enkla frågor...

Back
Top