Fetaste glöggen

Starstriker

Som man googlar får man svar
Gick med
27 Apr 2003
Ort
Stockholm
Hoj
BMW 1200GSA, 3x BMW C1 200
Fetaste glöggreceptet!

Det tar tre veckor, så det är hög tid att röra ihop sin brygd. Det blir starkt som attan; 20-25%.

5 skivade råa potatisar
500 gr russin
5 L svagdricka (borde kunna fungera med julöl också, men har inte testat)
2 ½ kg strösocker
3/4 dl hela nejlikor
1 litet pkt hel kardemumma i bitar
1 bit hel ingefära (skala)
50 gr jäst

Blanda allt i en stor jäshink med lock. Låt stå i 3 veckor och rör om varje dag. Eller lägg en påse/tallrick/kastrullock över men inte tätslutande..

Tappa upp på flaskor. Glöggen blir bättre ju längre man lagrar den på flaskorna. Vissa gör sin glögg redan i februari för att sen dricka den i dec.
 
Last edited:
Har du själv testat receptet?

Här är receptet till en härligt fruktig fruktkaka:

1 dl socker
4 ägg
2 dl torkad frukt
1 tsk salt
1 dl farinsocker
4 msk citronsaft
nötter
2 liter whisky

Ta fram en mellanstor skål.
Kolla whiskyn genom att smaka. Häll whisky i ett decilitermått och drick.
Upprepa.
Sätt på elvispen.
Smaka återigen på whiskyn, om den fortfarande håller kvalitén.
Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg till 1 msk socker och vispa igen
Kolla om whiskyn fortfarande är god, drick ännu en kopp.

Schtäng av elvischpen.

Knäck två hönor och schläng i schkålen, med all torkad fjukt .
Schätt på elvischpen igen..
Om den fjuktade torken fastnar i schkålen, vrid loss den med en
muvschkrejsel
Schmaka sen om whiskyn fortfarande är god.
Schen schka du schila 2 dl schalt, eller nåt schånt. De é inte schå noga.

Kolla whischkyn.

Schila citronsaften, lägg till en mat...sched... och schå socker, eller
nåt, va fan.
Schmörj ugnen.
Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte att schtänga av elvischpen.
Schläng ut schkålen genom fönschtret, och ... schå kolla schen whiskyn.

Gå å lägg dej... Vem fan schänner för å äta en jävla fjuktkaka i alla
fall...?
 
Last edited:
Hehe. Jodå, jag har faktiskt testat den. Gjorde den förra året, men bara halv sats då. Nu har jag precis rört ihop 5 liter.

Problemet är ju att man alltid kommer på att man ska göra glögg när man är sugen på det. Planeringen är ju inte den bästa. Ikväll blev det treveckorsglögg (ovan) och tvåtimmarsglögg (rödtjut plus kryddor)
 
Äh, varför krångla till det!

Aromatisk tinktur köper man på apoteket.
1 pava vitt eller rött billigt vin
1 halva explorer
2 dl sockerlag

blanda ihop vinet ,explorern och sockerlagen, stänk i aromatisk tinktur och smaka av, till du själv tycker det duger. Vadå lagring.
 
Har mycket svårt o tro på detta:
"Det tar tre veckor, så det är hög tid att röra ihop sin brygd. Det blir starkt som attan; 20-25%."

Inte ens jäster som är gjorda för att göra mäsk på når 20-25% i verkligheten (kanske i nått labratorium).
Så att man får mellan 20-25% med vanlig jäst är nog skvatt omöjligt (Läst på lite nu i gamla filer, vanlig bakjäst klarar upp till ca 12%).

Skall se om jag hittar glöggrecepter jag använde mig av.
Har en flaska kvar sen förra året! :tummenupp

Edit:

5g Stjärnanis
14g Kanelstång
2.5g Kryddnejlikor (Hela)
8g Kardemummakärnor (hela)
10g Ingefära (skalad och skivad)
10g Sötmandel (delade)
3.5g Pommeransskal
4g Bittermandel (delade)
1.7g Vaniljstång (Skuren på mitten)
100g Russin


Detta läggs i 700ml sprit ca 40% i en burk med tätslutande lock för att macerera i 7 dagar. Skaka då och då.

Sedan skall en sockerlag på 3dl socker kokas och karameliseras, varvid alltihop, spriten (efter att den silats av) och sockret, blandas med 2250ml (3 flaskor) rött vin som sedan får sjuda i några minuter.

Vinet bör vara fylligt och fruktigt.
 
Last edited:
Äh, varför krångla till det!

Aromatisk tinktur köper man på apoteket.
1 pava vitt eller rött billigt vin
1 halva explorer
2 dl sockerlag

blanda ihop vinet ,explorern och sockerlagen, stänk i aromatisk tinktur och smaka av, till du själv tycker det duger. Vadå lagring.


nä precis, varför krångla:va stick in till bolaget å köp en flaska b.l.o.s.s.a 07 så är saken biff:tummenupp 07:an smakar riktigt fint samt bara 79 spänn flaskan:tummenupp
 
Har mycket svårt o tro på detta:
"Det tar tre veckor, så det är hög tid att röra ihop sin brygd. Det blir starkt som attan; 20-25%."

Inte ens jäster som är gjorda för att göra mäsk på når 20-25% i verkligheten (kanske i nått labratorium).
Så att man får mellan 20-25% med vanlig jäst är nog skvatt omöjligt (Läst på lite nu i gamla filer, vanlig bakjäst klarar upp till ca 12%).

Skall se om jag hittar glöggrecepter jag använde mig av.
Har en flaska kvar sen förra året! :tummenupp

Edit:

5g Stjärnanis
14g Kanelstång
2.5g Kryddnejlikor (Hela)
8g Kardemummakärnor (hela)
10g Ingefära (skalad och skivad)
10g Sötmandel (delade)
3.5g Pommeransskal
4g Bittermandel (delade)
1.7g Vaniljstång (Skuren på mitten)
100g Russin


Detta läggs i 700ml sprit ca 40% i en burk med tätslutande lock för att macerera i 7 dagar. Skaka då och då.

Sedan skall en sockerlag på 3dl socker kokas och karameliseras, varvid alltihop, spriten (efter att den silats av) och sockret, blandas med 2250ml (3 flaskor) rött vin som sedan får sjuda i några minuter.

Vinet bör vara fylligt och fruktigt.


Det här receptet låter inte alls så tokigt!
Det blir till att testa nästa jul. Vi får lyfta tråden då :)

Betr. styrkan i "min" glögg så har jag naturligtvis inte mätt den, utan det är en rent subjektiv uppskattning. Det smakar starkt och man blir rejält dragen :)
 
Det här receptet låter inte alls så tokigt!
Det blir till att testa nästa jul. Vi får lyfta tråden då :)

Betr. styrkan i "min" glögg så har jag naturligtvis inte mätt den, utan det är en rent subjektiv uppskattning. Det smakar starkt och man blir rejält dragen :)

Receptet är taget från ett bryggforum och det är många som rekommenderar det smakar riktigt bra.
Blir bara bättre av att lagras med men funkar prima redan nån vecka efter man gjort den.

Sen kan du ju byta ut bakjästen mot lite riktig jäst så kmr du både få starkare o renare glögg :tummenupp
Skippa turbo dock o ta en som jäser lite saktare.
 
nu har jag precis rört ihop en sats starstriker-glögg i nåt så satsigt som en jäsflaska så vi får väl se om tre veckor:tummenupp liten fråga bara: är det exakt tre veckor? för jag planerar att ge bort en del i julklapp och undrar om man kan lyfta den redan efter typ 18-19 dagar... planerade att göra den i förrgår för att hinna precis rätt datum men jag fick inte tag på nån svagdricka så... vad tror du, starstriker? kan man plocka den med något kort datum?
 
Blossa glögg 07

håller me fullständigt! skynda o köp, de tar slut snabbt...!
 
Ska prova detta i helgen, fast en mindre sats då! :tummenupp

Förresten när man ska dricka det, ska man låta det stå någon dag helt stilla så jästen ligger på botten? För att sen suga upp drickat istället?
 
varför krångla till de .. blossa vinglögg + mörk captain morgan! :yoparty
 
Har mycket svårt o tro på detta:
"Det tar tre veckor, så det är hög tid att röra ihop sin brygd. Det blir starkt som attan; 20-25%."

Inte ens jäster som är gjorda för att göra mäsk på når 20-25% i verkligheten (kanske i nått labratorium).
Så att man får mellan 20-25% med vanlig jäst är nog skvatt omöjligt (Läst på lite nu i gamla filer, vanlig bakjäst klarar upp till ca 12%).

Skall se om jag hittar glöggrecepter jag använde mig av.
Har en flaska kvar sen förra året! :tummenupp

Edit:

5g Stjärnanis
14g Kanelstång
2.5g Kryddnejlikor (Hela)
8g Kardemummakärnor (hela)
10g Ingefära (skalad och skivad)
10g Sötmandel (delade)
3.5g Pommeransskal
4g Bittermandel (delade)
1.7g Vaniljstång (Skuren på mitten)
100g Russin


Detta läggs i 700ml sprit ca 40% i en burk med tätslutande lock för att macerera i 7 dagar. Skaka då och då.

Sedan skall en sockerlag på 3dl socker kokas och karameliseras, varvid alltihop, spriten (efter att den silats av) och sockret, blandas med 2250ml (3 flaskor) rött vin som sedan får sjuda i några minuter.

Vinet bör vara fylligt och fruktigt.

Den där provade jag igår. Eller något som liknande denne. Dock utan tjafset med sockerlag (var dock iblandat lite råsocker) och vin. Vart kalas! Ska man bara hinna förbi tyskland för lite inhandling av fin sprit.
 
Starstrikers glögg

Har gjort den glöggen Starstriker rekomenderar 2 gånger, i år och förra året.
Kan starkt rekomendera den men att det skulle bli 20-25% stämmer inte.. Mätte upp min förra sats till 12%.

Förfinade receptet i år med att byta ut en halvliter av svagdrickan mot en halvliter Guinnes och när glöggen var klar spetsade jag den med en 35:a Jack Daniels.:tummenupp :tummenupp

Glöggen blir som bäst när den stått i ett år förövrigt!
 
Den där provade jag igår. Eller något som liknande denne. Dock utan tjafset med sockerlag (var dock iblandat lite råsocker) och vin. Vart kalas! Ska man bara hinna förbi tyskland för lite inhandling av fin sprit.

Trevligt att höra :).
Annars kan man ju tillverka den själv.. :rolleyes:
 
nä precis, varför krångla:va stick in till bolaget å köp en flaska b.l.o.s.s.a 07 så är saken biff:tummenupp 07:an smakar riktigt fint samt bara 79 spänn flaskan:tummenupp

Jag håller med abethebabe. :fakta
Det är den godaste glögg jag har druckit så jag köpte 5st flaskor Blossa 07 här i veckan. :tummenupp
 
upp! nu är det dags igen!:yoparty
 
Nyheter
Nicky Hayden-specialversion – såld för 2,5 miljoner

En exklusiv motorcykel med ...

BMW Motorrad Vision CE

På IAA Mobility 2025-mässan...

Höstrusch för våra fotografer

Inte bara sommarmånaderna, ...

Jonathan Rea avslutar sin racingkarriär

Efter nästan två decennier ...

Yamaha debuterar med V4 i MotoGP

Yamaha har meddelat att för...

Hojmys i Ugglans Park

Ända sedan början av 90-tal...

MC-mässan 2026

MC-Mässan är tillbaka 23–25...

Bike kör Stark Varg EX!

Under hösten kommer Bike gö...

Customhoj Bike Show 2026

Den 23 till 25 januari körs...

Racing på Kjula Dragway till helgen

Den kommande helgen (23-24 ...

Back
Top