Några tips
Det är kul med bal men ännu roligare om man har lite koll på läget.
-Skriftlig inbjudan kräver skriftligt svar.
-Kom i tid och rätt tid!
-Är det färre än ca 30 personer skall du hälsa på alla. På baler är dock rutiner att man hälsar på alla oavsett antalet. Normalt står man "uppställt" och hälsar på alla. I denna uppställning står värden, normalt "Flottiljchef/ Regementschef först och bredvi honom/(henne?) värdinnan. Hälsa med hela ditt namn titta mottagaren i ögonen.
- Skall du presentera två personer för varandra så finns det följande grundregel:
¤ Den yngre skall presenteras för den äldre
¤ Den med lägre grad för den med högre grad
¤ En kvinna betraktas alltid som den högre rankade, även om hon är lite yngre än den man hon skall presenters för.
Besticken läggs i ordning utifrån och in. Knivens egg mot tallriken. Alla gafflar till vänster (utom hummergaffel -> till höger..) Skedar till höger eller ovanför tallriken. Efterrättbestick ligger ovanför tallriken. Glas placeras på rad, man går från höger till vänster. Serveras öl och snaps står snapsglaset längst till höger. Tallrik för bröd eller sallad står till vänster.
Är du ogift sitter du normalt sett med din sambo motsvarande. Gifta par sitter inte bredvid varandra. Om du är gift -> kolla in vem du skall sitta med och ta kontakt före ni sätter er till bords. Bli stående vid bordet fram tills dess att värdparet sätter sig. Dra ut din bordsdams stol (hon till höger om dig alltså) . När ni väl satt er sitter man kvar till middagen är slut, kan ta flera timmar...
All mat serveras från vänster och dryck från höger. Sträck dig inte över bordet efter tex salt, fråga om man kan skicka det. Vänta med att börja äta tills dess att värdparet börjat. Vatten bredvid vinet får drickas när som helst (det samma gäller brödet, men det äts). Vinets dricks inte före välkomsttalet. Grisa inte med maten och håll i bestickens övre del.
Skåla gör man en person åt gången. Första skålen är normalt "konungens skål" varefter kungsången sjungs.
Efter värdparets välkomstskål, skålar du först med din borddam när läge ges. Därefter med damen till vänster och sedan, några minuter senare, damen mittemot. Damen har ingen skyldighet att skåla med någon. Om högre grad skålar med lägre grad skall lägre grad "tackskåla" tillbaka inom ca 3 minuter (gammal sed). Efter tacktalet skålar och drickar man inte mer.
Skåla alltid med öppen gard mot den du skålar med (ingen armbåge i ansiktet på bordsdamen tex). Ta glaset i lagom höjd framför sig (aldrig över ögonhöjd), se in i ögonen,lätt nickning, drick, sänk glaset, ny ögonkontakt, lätt nickning, ställ ned glaset. Den som utbringar skålen är också den som sätter ned glaset först först, aldrig tvärom. Drick aldrig ur hela glaset!!
Bjud din bordsdam på något till kaffet, lämna henne inte ensam med kaffet.
Första dansen gör du med din bordsdam, därefter din fru.....
Dansa med många olika.
Sista dansen med din bordsdam, är du gift -> din fru.
Festa loss rejält senare på kvällen!!!
Pust nu orkar jag inte skriva mer. Några tips från thegungner född år 1731.....