Resultat 1 till 24 av 24
 1. #1
  Medlem laidbacks avatar
  Reg.datum
  dec 2010
  Ort
  Nyköping
  Hoj
  En massa röd-vita.
  Inlägg
  2 652

  Ni med stugmoppar...

  MartinB startade en bra tråd om försäkringsskydd vid banåkning, http://www.sporthoj.com/forum/showth...!)-noobfrågor, något alla borde tänka mer på, även ni som
  inte tävlar!

  Jag funderade vidare och kom att tänka på alla (ni) med gamla trötta crossar eller skruttiga, oreggade 125-offroader som ni själva eller kanske 13-åringen tröskar runt med i stugan. Hur gör man den dagen sonen/dottern kommer hem med söndertrasat knä?

  Fenomenet ”stugmoppe” är inget nytt. När jag fyllde femton tog jag och en klasskompis mopparna till hans lantställe 4-5 mil från stan och skulle köra med hans 125:a hela dan. Varken hans eller mina föräldrar tyckte det var så konstigt; ”-Akta er för polisen bara...”

  När jag råkade ut för min olycka och blev delvis förlamad hade jag, precis som de flesta av oss, både en grupplivförsäkring via facket och den vanliga trafikförsäkringen som gav mig en ekonomisk grund att stå på i resten av mitt liv!

  När man då ligger där med ryggraden lindad runt en tall i skogen vid stugan, är det lite sent att börja tänka på vilken försäkring man borde ha tecknat...

  Telefonsamtal till FB:
  ”-Tjena, jag har varit i stugan och fulkört på fulcrossen på fulcrossbanan vi har i skogen som knappt ambulansen hittade till. Nu har jag kraschat och blivit förlamad, hur många miljoner får jag i ersättning?”

  Troligtvis svarar de:
  ”-Jamen din dumma jävel, du har alltså kört en oreggad hoj, utan försäkring, på en bana som varken markägaren eller länsstyrelsen godkänt, och nu vill du ha ersättning från en försäkring du inte har, är det vad du säger?”
  ”-Njaa, men det gick ju inte så fort...”
  ”-Här blir det inte en spänn, ut och tigg på stan, IDIOT!”

  Så ungefär tror jag det kommer att låta vid en olycka, och frågan är om det ö.h.t. finns försäkringar mot sådant?
  Hur resonerar ni som har ungar i ”rätt” ålder?

 2. #2
  Medlem noktes avatar
  Reg.datum
  jul 2011
  Ort
  Umeå
  Hoj
  Suzuki Intruder 600 -96
  Inlägg
  343
  När jag var 13 så körde jag rätt mycket på våran stugFYRHJULING av modell kinaskräp den var också oförsäkrad, oreggad och såklart skulle man akta sig för polisen. Som tur va insåg jag rätt snabbt att skiten inte gick att köra snabb med då den krängde hur fan den ville ibland. Såklart hade jag varit centimetrar ifrån att köra åt helvete FLERA GÅNGER innan jag tog det beslutet
  Nu används den mest för transport och en tur upp på berget om man känner för det.

  Bra att du delar med dig av erfarenheter!

 3. #3
  Bättre att ha otur än ingen tur alls!!! Tony Z1000s avatar
  Reg.datum
  aug 2004
  Ort
  Göteborg
  Hoj
  Z 1000 -08
  Inlägg
  204
  Blogginlägg
  28
  Bra att du tar upp frågan Laidback.
  Har försökt förklara detta för folk runt omkring mej men tyvärr så e ju detta något som bara "drabbar andra" enligt dom som vill köra på detta sätt.
  Man framstår givetvis som en surgubbe när man talar om för barnen att dom ska ge fan i att köra till o från och i skogen på fordon som inte är försäkrade på rätt sätt.
  Jag valde att bli medlem i den närliggande crossklubben och tog med mej grabben dit och så körde vi båda 2 där.
  Jag är inne på min andra miljon.
  Den första gick åt helvete.

 4. #4
  Medlem Harmon Rabbs avatar
  Reg.datum
  maj 2004
  Ort
  Helsingborg
  Hoj
  Ducati 748R -02, Ducati Monster S4RS -07
  Inlägg
  9 348
  Bra tråd. När jag var liten växte jag upp delvis uppe i Norrland. Många av mina jämnåriga fick crossmotorcyklar som de körde på sina tomter. Min mamma var ensamstående och min överförmyndare satte stopp för att jag skulle få en cross. Han hade en föreläsning om sin förlamade son och min mamma ville nog egentligen aldrig att jag skulle ha en cross. I maskopi med varandra satte de stopp för mitt mc-körande tills jag blev myndig.

  Det kan nog vara vettigt att undersöka hur försäkringsläget ser ut innan man släpper iväg sina ungar. Med det sagt är det svårt att stoppa helt. Åker de med sina vänner någonstans och deras föräldrar inte har samma koll och låter dem göra lite som de vill och att lekarna blir allt mer vilda. De står man ändå där om en olycka skulle vara framme. Ärligt talat har jag ingen koll på hur barn/ungdoms försäkringar ser ut. Minns att jag i 15 års åldern tecknade en specialförsäkring när jag höll på med segelflygning. Det täckte inte de vanliga försäkringarna.

 5. #5
  Medlem G-Ls avatar
  Reg.datum
  aug 2006
  Ort
  Karlstad
  Hoj
  Guzzi 1200 Stelvio NTX -12
  Inlägg
  1 216
  Ryser av obehag när jag läser ditt oerhört kloka inlägg, laidback. Sådär har ju dottern lattjat runt från det hon var tio år tills hon blev 16 och skaffade körkort (iofs aldrig på egen hand utan jag åkte med på egen båge men det innebär ju inte att jag hade full kontroll). Gudskelov utan skador men tänk om... För inte var jag så klok att jag hade ens en antydan till försäkring förutom hennes vanliga barnförsäkring.
  Tack för att du delade dina tankar!

 6. #6
  Medlem laidbacks avatar
  Reg.datum
  dec 2010
  Ort
  Nyköping
  Hoj
  En massa röd-vita.
  Inlägg
  2 652
  Ja som sagt, det här är inget nytt!

  Visst, ungar kan skada sig när de klättrar i träd också, men jag tog exemplet med stugmoppe för att vi är på ett hojforum.

  Undrar hur FB ser på saken, ser de hårdare på saken om det var en gammal cross inblandad än om ungen ramlat ner från ett träd?

  Oavsett vad så är det lite lustigt att en del föräldrar (mina t.ex.) förbjöd mig att ens sätta på ett större framdrev på moppen, medan det gick jättebra att köra 125:a, om det var långt in i skogen och långt från polisen!

 7. 2012-04-09, 11:31

 8. #7
  Medlem Risbrännarens avatar
  Reg.datum
  okt 2011
  Ort
  Bispgården
  Hoj
  1987 Honda CBR1000F, Husaberg 501FE.
  Inlägg
  853
  Bra inlägg! Här på byn har vi samma problem, ungarna kör kors och tvärs och överallt. Tilläggas kan sägas att vi har en cross och enduro klubb med egna banor här på byn. (Svemo godkända). Men ungarna kör hellre på vägar och fritt i skogen än kommer ner och kör med oss andra.

  Tror det mesta ligger på hur stort föräldraransvar man tar! Skulle aldrig tillåta ungarna att köra utanför tillåten bana och med bristfälliga skydd..
  Min badrumsvåg går från 0 till 100 på 2 sekunder!

  En modern sporthoj tappar all effekt vid 200 km/h. Köp en BMW 330 och stek dom!

  Extremåkare!

 9. #8
  same same but same ulfljs avatar
  Reg.datum
  apr 2007
  Ort
  oxelösund
  Hoj
  cbr1000rr -06, ktm exc 525 -03
  Inlägg
  2 483
  Täcker inte en normal olycksförsäkring sådant?
  Har iofs bara kollat att min täcker dykning.
  Men att tex klättra upp i ett träd och trilla ner o bryta ryggen (som väl en olycksförsäkring täcker?) är väl eg inte mer idiotiskt än att gasa runt med en oreggad cross i skogen?
  Men ska nog ringa och kolla upp vad den täcker eg.
  (trodde i min naivitet att en separat olycksfallsförsäkring täcker i stort sett allt, dom måste väl ändå utgå från att man inte vill göra sig illa med flit iaf?)
  Problem med ACn i bilen? PMa mig.

 10. #9
  Medlem Mats757s avatar
  Reg.datum
  dec 2004
  Ort
  Hedemora
  Hoj
  FZR1000, ISR, SV650, Super Tenere
  Inlägg
  2 556
  Vad är det som gäller egentligen? Intressant fråga.

  På MTB kan man lätt komma upp i 50 km/h i skogen. Sällan man har mer skydd på sig än när man åker Cross.
  Som sagt, varför skulle en olycksfallsförsäkring gälla om jag cyklar men inte åker Cross. kan förstå att Polisen har synpunkter på åkning av oreggat fordorn.
  MEN, det som är allvarligt, OM man skadar någon annan på sitt oreggade fordorn. Då sitter man med skägget i brevlådan.
  Hur gäller en sådan försäkring om jag cyklar omkull på fyllan. Det är ju olagligt att cykla onykter också.

  Mats
  Mats

  Citat Ursprungligen postat av Jörgen Karlsson Visa inlägg

  Det är så att man fnittrar när man får syn på burkar, kolvar och ventiler.......

 11. #10
  Eleganten i från vidderna. rallyfiskens avatar
  Reg.datum
  jan 2006
  Ort
  Nybro
  Hoj
  Yamasaki ZXSR500, Kawasaki ZXR400 slaktad på delar...
  Inlägg
  2 716
  Bra tråd!

  Detta har aldrig slagit mig tidigare. Jag har en separat personförsäkring och har alltid mina fordon trafikförsäkrade, minst.
  Men visst har man kört både cross och avställd MC i skogen vi flera tillfällen. Inte för att tala om alla oförsäkrade, trimmade mopeder man tuffat runt med under åren. Sånt man inte tänker på när man inte är i stan.

  Du fick mig inte bara att fundera över försäkringar utan även va fan jag göra i stan egentligen.

 12. #11
  Medlem
  Reg.datum
  jul 2011
  Ort
  Stockholm
  Hoj
  VFR 800
  Inlägg
  19
  Citat Ursprungligen postat av ulflj Visa inlägg
  Täcker inte en normal olycksförsäkring sådant?
  Har iofs bara kollat att min täcker dykning.
  Men att tex klättra upp i ett träd och trilla ner o bryta ryggen (som väl en olycksförsäkring täcker?) är väl eg inte mer idiotiskt än att gasa runt med en oreggad cross i skogen?
  Men ska nog ringa och kolla upp vad den täcker eg.
  (trodde i min naivitet att en separat olycksfallsförsäkring täcker i stort sett allt, dom måste väl ändå utgå från att man inte vill göra sig illa med flit iaf?)
  Normalt gäller de inte om man gör något olagligt.

  Så här skriver tex Trygghansa
  Försäkringen gäller ej för: Skada som uppkommit i samband med att den försäkrade utfört eller medverkat till uppsåtlig brottslig handling som enligt svensk lag kan leda till fängelse.

  Olovlig körning leder väl normalt inte till fängelse, vilket ju innebär att försäkringen borde gälla.

 13. #12
  Medlem Palmass avatar
  Reg.datum
  aug 2003
  Ort
  Örnsköldsvik
  Hoj
  Ingen
  Inlägg
  993
  För min son som är sju år har vi Trygg Hansa barnförsäkring, vi kör cross i ÖMK på riktig bana och betalar genom medlemsavgiften även en del av den försäkring som ingår i medlemsskapet.

  Vi har dessutom förmånen att bo i en stad, Örnsköldsvik, där crossbanan är öppen så mycket att jag gissar att han kommer att kunna köra sig less utan problem. Det är öppet alla dagar utom fredag och på helgerna är det öppet mellan 10.00 och 17.00. Det känns rätt bra att vi inte behöver fulköra.

  Däremot så tycker jag att du lägger upp problematiken på ett bra sätt laidback. Det går fort att köra åt pipan.

  Barnförsäkringarna är rätt bra och täcker en hel del. Vi har redan fått ut en hel del efter skador vid mindre olyckor.

 14. #13
  Eleganten i från vidderna. rallyfiskens avatar
  Reg.datum
  jan 2006
  Ort
  Nybro
  Hoj
  Yamasaki ZXSR500, Kawasaki ZXR400 slaktad på delar...
  Inlägg
  2 716
  Citat Ursprungligen postat av Palmas Visa inlägg
  För min son som är sju år har vi Trygg Hansa barnförsäkring, vi kör cross i ÖMK på riktig bana och betalar genom medlemsavgiften även en del av den försäkring som ingår i medlemsskapet.

  Vi har dessutom förmånen att bo i en stad, Örnsköldsvik, där crossbanan är öppen så mycket att jag gissar att han kommer att kunna köra sig less utan problem. Det är öppet alla dagar utom fredag och på helgerna är det öppet mellan 10.00 och 17.00. Det känns rätt bra att vi inte behöver fulköra.

  Däremot så tycker jag att du lägger upp problematiken på ett bra sätt laidback. Det går fort att köra åt pipan.

  Barnförsäkringarna är rätt bra och täcker en hel del. Vi har redan fått ut en hel del efter skador vid mindre olyckor.
  Hur långt efter uppkommen skada kan man söka ersättning? Jag försökte få svar på de från Trygghansa där jag har min försäkring (barnförsäkring fortfarande) men de ville inte svara på det om jag inte specificerade exakt avd det gällde. Jag svarade att jag har en massa ärr och nedsatt rörelse i ett finger.

  Tydligen behövde jag läkarintyg på fingret, go figure det kan jag fixa, det funkar ju inte som det ska. Men sen skulle jag ha intyg på mina ärr! Va i helvete? De menar alltså att jag ska specificera tidpunkt för samtliga ärr? Ärr blir ju gärna ärr efter ett bra tag, i synnerhet hos mig tar det tid. Hur är tanken där? Ska man ta foto på va ända sår man ådrar sig genom diverse sysslor i fall det blir ett ärr?

 15. #14
  same same but same ulfljs avatar
  Reg.datum
  apr 2007
  Ort
  oxelösund
  Hoj
  cbr1000rr -06, ktm exc 525 -03
  Inlägg
  2 483
  Citat Ursprungligen postat av rallyfisken Visa inlägg
  Hur långt efter uppkommen skada kan man söka ersättning? Jag försökte få svar på de från Trygghansa där jag har min försäkring (barnförsäkring fortfarande) men de ville inte svara på det om jag inte specificerade exakt avd det gällde. Jag svarade att jag har en massa ärr och nedsatt rörelse i ett finger.

  Tydligen behövde jag läkarintyg på fingret, go figure det kan jag fixa, det funkar ju inte som det ska. Men sen skulle jag ha intyg på mina ärr! Va i helvete? De menar alltså att jag ska specificera tidpunkt för samtliga ärr? Ärr blir ju gärna ärr efter ett bra tag, i synnerhet hos mig tar det tid. Hur är tanken där? Ska man ta foto på va ända sår man ådrar sig genom diverse sysslor i fall det blir ett ärr?
  Tror mest dom vill ha foton på ärren och var dom sitter så dom kan bedömma vad du ska ha för ersättning.
  Problem med ACn i bilen? PMa mig.

 16. #15
  Tutankhamun Fästing Alex76s avatar
  Reg.datum
  okt 2007
  Ort
  Mariefred
  Hoj
  Suzuki GSX 650F -10
  Inlägg
  124
  Citat Ursprungligen postat av rallyfisken Visa inlägg
  Hur långt efter uppkommen skada kan man söka ersättning?
  Det är ganska lång tid. Själva skadan måste du anmäla inom 3 år från det att du fick kännedom om skadan. Det får dock inte ha gått längre än tio år sedan tillfället då skadan inträffade. Att det sen blir svårare att styrka saker som hände för x antal år sedan är en annan femma...

 17. #16
  Medlem Palmass avatar
  Reg.datum
  aug 2003
  Ort
  Örnsköldsvik
  Hoj
  Ingen
  Inlägg
  993
  Citat Ursprungligen postat av rallyfisken Visa inlägg
  Hur långt efter uppkommen skada kan man söka ersättning? Jag försökte få svar på de från Trygghansa där jag har min försäkring (barnförsäkring fortfarande) men de ville inte svara på det om jag inte specificerade exakt avd det gällde. Jag svarade att jag har en massa ärr och nedsatt rörelse i ett finger.

  Tydligen behövde jag läkarintyg på fingret, go figure det kan jag fixa, det funkar ju inte som det ska. Men sen skulle jag ha intyg på mina ärr! Va i helvete? De menar alltså att jag ska specificera tidpunkt för samtliga ärr? Ärr blir ju gärna ärr efter ett bra tag, i synnerhet hos mig tar det tid. Hur är tanken där? Ska man ta foto på va ända sår man ådrar sig genom diverse sysslor i fall det blir ett ärr?
  För de skador som vi har anmält på våra barn så skall det ha krävt att man har uppsökt läkare/vårdcentral för skadan. Vi anmälde två skador samtidigt varav den ena var över ett år gammal när vi anmälde den. Därefter måste det gå minst ett år (Trygg Hansa) efter skadans uppkomst innan man gör en bedömning om ärrbildning kan vara skäl för utbetalning från försäkring.

  Vår son slog upp sår i pannan och över ögat tre år på raken där första skadan anmäldes samtidigt som andra skadan. Alla tre ärr som uppstod bedömdes som "förfulande" och därför betalades det ut ersättning för dessa. Vår dotter brakade in i ett staket med ansiktet före när hon åkte madrass på dagis och slog upp ett sår på näsan som också var ersättningsberättigat.

  Ingen av skadorna har krävt uppvisande av läkarintyg men vi har som sagt besökt vårdcentralen för alla skador.

  Tipset till er andra är att får era barn eller ni själva skador som kan kännas banala men som kräver omplåstring på vårdcentral så anmäl även skadan till försäkringsbolaget. Jag tror dock att ärr på andra delar av kroppen inte ger samma chans till ersättning som skador i ansiktet men det bästa är väl att anmäla och låta försäkringsbolaget avgöra. Om skadan ger funktionsnedsättningar på som i ditt fall fingrar så bör det gå att anmäla.

  Ärr som blivit ärr men du inte vet när eller hur känns svåra att få något på men där du vet datum för skadan skall du kunna anmäla.

 18. #17
  DNF Iridiums avatar
  Reg.datum
  sep 2006
  Ort
  Botkyrka
  Hoj
  Monster S2R, RD350
  Inlägg
  1 279
  Inte så många bolag som vill försäkra en stugmoppe som körs på traktorstigar.
  Team Rubank Racing

 19. #18
  Medlem laidbacks avatar
  Reg.datum
  dec 2010
  Ort
  Nyköping
  Hoj
  En massa röd-vita.
  Inlägg
  2 652
  Citat Ursprungligen postat av Iridium Visa inlägg
  Inte så många bolag som vill försäkra en stugmoppe som körs på traktorstigar.
  Mitt i prick!
  Det är precis det som är frågan i den här tråden!

  Nåja, har just snackat med Folksam om div annat, och passade på att fråga just om barn som kör oförsäkrade, oreggade moppar/crossar/125:or vid stugan, och hon sa att i värsta fall blir man helt utan ers. eftersom det är en faktiskt är en olaglig handling.

  Hon TRODDE att trafikförs.föreningen (om det gäller oreggat, obes fordon, t.ex gammal offroad 125) kunde täcka upp i efterhand, men var osäker.

 20. #19
  Medlem Chronics avatar
  Reg.datum
  jun 2003
  Ort
  S T H L M
  Hoj
  Sålt alla....
  Inlägg
  6 453
  Stugmoppen är ett gammalt fint begrepp, en knuten, svensk näve djupt nerkörd i fickan, en loska mot myndigheterna. Eller som i fallet med stugmoppar, djupt in i skogen.

  Groggmoppe är ett annat ord för samma sak.

  Må de aldrig försvinna från uthus, gillestugor och garage. Eller lutade mot väggen bakom ensilaget " trögstartad varm"!

 21. #20
  Eleganten i från vidderna. rallyfiskens avatar
  Reg.datum
  jan 2006
  Ort
  Nybro
  Hoj
  Yamasaki ZXSR500, Kawasaki ZXR400 slaktad på delar...
  Inlägg
  2 716
  Citat Ursprungligen postat av Alex76 Visa inlägg
  Det är ganska lång tid. Själva skadan måste du anmäla inom 3 år från det att du fick kännedom om skadan. Det får dock inte ha gått längre än tio år sedan tillfället då skadan inträffade. Att det sen blir svårare att styrka saker som hände för x antal år sedan är en annan femma...
  Får kräva farsgubben på ersättning då han inte ville anmäla mitt brutna finger 2000. Tack och hej ersättning
  Ärren som är störst är nog samma sak där också tyvärr.

  Mitt ex fick ca 9K för ett ärr på insidan av låret, drygt 6-7 cm långt. Tydligen kunde hon inte bli bikinimodell pga detta.
  Det är väll för fan inte insidan av låret som ska fotas, det är väll

 22. #21
  Moderator kaZmurs avatar
  Reg.datum
  maj 2003
  Ort
  Växjö
  Hoj
  Buell XB9r med delad vårdnad
  Inlägg
  5 230

  Exclamation

  Angående Trygg-Hansa så är det precis som Alex76 skriver.
  Den som vill göra anspråk på försäkrings- eller trafikskadeersättning måste väcka talan mot Trygg-Hansa inom 3 år efter att ha fått kännedom om att anspråket kunde göras gällande, och i varje fall inom 10 år från det att anspråket kunde göras gällande (när skadan inträffade). Normalförfarandet vid ärrbildning är att man efter 1 år (gäller T-H) fotograferar ärren och skickar in bilderna till skadehandläggaren som därefter gör en bedömning av ärrets placering och karaktär.

  Om fordonet du färdats på är oförsäkrat så är det Trafikförsäkringsföreningen som går in och betalar personskadeersättning. De ersätter kostnader, inkomstförlust, bestående skador (invaliditet/ärr mm.), sveda och värk samt dödsfall. De har samma tidskrav som Trygg-Hansa (3/10år). Ersättningen från dem kan dock nedsättas i följande fall: Klicka här!

  Någon skrev att man inte får cykla berusad, men det stämmer inte. Man får helt lagligt cykla berusad, men cykel är ett fordon och får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt.

  Det är alltså helt okej att cykla berusad så länge man kan göra det på ett "betryggande sätt". Kan man inte det så riskerar man att dömas för vårdslöshet eller grov vårdslöshet i trafik enligt trafikbrottslagen.

  /Marcus, Trygg-Hansa
  Senast redigerat av kaZmur den 2012-05-09 klockan 09:35.

 23. #22
  Medlem GuessWhos avatar
  Reg.datum
  jul 2008
  Ort
  -
  Hoj
  Kawasaki ZR-7S (inlöst), Honda NX ZWT Edition, Honda CB500F
  Inlägg
  1 019
  Vad gäller om man har en landsvägsreggad offroad som är påställd och försäkrad, men råkar köra utanför det allmänna vägnätet, om någonting händer?

 24. #23
  Specialmedlem D_Js avatar
  Reg.datum
  aug 2009
  Ort
  Linköping
  Hoj
  KTM 950 SM
  Inlägg
  207
  Det är väl mycket bättre att ha en reggad och försäkrad hoj? Trafikförsäkringen täcker skada på annans egendom och det enda brottet blir olovlig körning.

 25. #24
  灰太狼 Bansaies avatar
  Reg.datum
  jul 2007
  Ort
  Falun
  Hoj
  Street Triple R -09, Yamaha FZ6 N -06
  Inlägg
  661
  Har du en olycksförsäkring så anmäl alla skador till försäkringsbolaget direkt. De återkommer sen om nått år och frågar om du är besvärsfri och/eller ärrfri. Om inte är det bara att styrka med intyg och/eller foto så kommer pengarna.

  Även skador där besvären dyker upp senare kan du få ersättning för om du anmälde skadan vid skadetillfället.
  Bansaie
  ________________________________________________
  Om man inte har ett mål behöver man inte skynda sig.
  För om man inte vet vart man ska, kan man ju heller inte
  veta när man är framme!

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Vill du annonsera ovan? Klicka här