Piprökar-tråden

Blev ju riktigt bra den där! Lite polering, vax eller olja så skyddar du trät också. Såg något tips om aska, honung och vatten som man penslar skålen med för att snabbare få den i inrökt skick. Stod på cigarrprat i någon tråd.

Om jag får gissa, så behöver skålen vara lite spetsig i botten precis där hålet går in från sidan så att du får en jämn förbränning ner mot botten. Men inte för spetsig förstås. :)

Tackar! :D

Ja, jag skulle vilja hitta någonting att färga in träet med så att det blir lite mörkare också. Just nu har jag bara lagt på en slags möbelvax för att få lite glans i ytan...

Jag är avig till det där, vissa säger att kammaren ska behandlas, vissa säger absolut inte... Men man borde ju kunna bygga upp ett kollager bara genom att elda i den tycker man, så jag försöker med det först och främst så ser vi vad som händer :)

Den är faktiskt skålformad i botten, även om det syns dåligt på bilden. Slipade till ett eget litet skålningsverktyg så botten är rundad och som djupast i mitten så att säga! :)

Den röker helt ok iallafall, och träet verkar klara värmen bra! :banana :tummenupp

DSC_0106.JPGDSC_0107.JPG
 
Last edited:
DSC_0113.JPGDSC_0114.JPG

Valde ett nytt munstycke då jag tyckte att det andra blev lite för böjt. Det tyckte jag redan igår, så jag försökte böja det gamla efter att ha värmt det lite och då gick det av... :huvet Så nytt munstycke med bättre stuk, men i gengäld blev skarven mellan pipan och munstycket ett snäpp sämre då pipan var gjord för det gamla munstyckets centrering... :gnissla
 
DSC_0135.JPGDSC_0137.JPGDSC_0139.JPGDSC_0145.JPG

Gjorde en ny pipa idag, en rejäl och stadig Billiard :) Får fortfarande inte riktigt till själva skarven mellan skaftet och pipan, men i övrigt blev jag faktiskt lite smånöjd med den här! Jag gillar hur linjerna på skaftet flyter över i pipan på något sätt... :banana

Tyvärr blev det efter provrökning uppenbart att jag måste skaffa en bättre borr till kammaren, den här borrningen är verkligen inte optimal och det blir väldigt varmt runt rökkanalen vilket medför att en hel del av innerväggarna i det området brunnit bort redan efter två stopp... :gnissla Körsbär är nog inte helt optimalt för pipor tyvärr... :gnissla En polare håller just nu på att snida en pipa i ek, får se om hans har bättre motståndskraft mot elden :)
 
Än så länge gör jag ju bar pipor i körsbär, så jag måste ju stödköpa några riktiga briarpipor till samlingen för att fylla ut mitt pipställ :D

Fick hem denna Savinelli De Luxe 814 idag :banana

Savinelli deluxe 1.JPGSavinelli deluxe 2.JPGSavinelli deluxe 3.JPG

Billiard med eliptisk hals, lite coolt inslag tyckte jag :)
 
Jag gillar ditt engagemang och din vilja att gå "all in" på det du företar dig. :tummenupp

Haha, man tackar :banana

Speaking of which så har jag precis ropat in tre nya estates på Ebukten... :gnissla :hihi
 
Last edited:
Jag provade Savinellin med balsafilter och två olika tobaksorter. Blev faktiskt lite besviken på smaken. Det liksom saknades något och kanske det har just med bristen på fuktighet att göra. Eller så är det bara att min Old Friend som är rensad, röker bra mycket bättre :) den senare kan dessutom stoppas hårdare och hållas vid liv. De är de små detaljerna som gör det.
 
Jag provade Savinellin med balsafilter och två olika tobaksorter. Blev faktiskt lite besviken på smaken. Det liksom saknades något och kanske det har just med bristen på fuktighet att göra. Eller så är det bara att min Old Friend som är rensad, röker bra mycket bättre :) den senare kan dessutom stoppas hårdare och hållas vid liv. De är de små detaljerna som gör det.

Åfan, tråkigt :( jag kände tvärtom att jämfört med en ofiltrerad pipa blev det bara bättre med balsafilter, kände samma smaker och lika mycket smak, det enda filtret tog bort var egentligen kondens och gurgel etc... Synd att du upplevde smakförsämring också, det var ju inte bra... Upplevde du dåligt drag genom pipan så att smakbristen kan ha berott på att du får i dig mindre rök så att säga? Jag har upplevt det någon gång, den gången hade jag tryckt in filtret lite för långt i skaftet så att det nästan täppt till rökkanalen. Testa att sätta filtret nån mm längre ut så kanske det blir bättre? Om röken kan passera filtret mer obehindrat menar jag :)
 
Åfan, tråkigt :( jag kände tvärtom att jämfört med en ofiltrerad pipa blev det bara bättre med balsafilter, kände samma smaker och lika mycket smak, det enda filtret tog bort var egentligen kondens och gurgel etc... Synd att du upplevde smakförsämring också, det var ju inte bra... Upplevde du dåligt drag genom pipan så att smakbristen kan ha berott på att du får i dig mindre rök så att säga? Jag har upplevt det någon gång, den gången hade jag tryckt in filtret lite för långt i skaftet så att det nästan täppt till rökkanalen. Testa att sätta filtret nån mm längre ut så kanske det blir bättre? Om röken kan passera filtret mer obehindrat menar jag :)
Jag tror jag får laborera lite. Tobaken smakar olika i samma pipa olika dagar. Stoppning och väder kanske gör sitt och så smaklökarna...
 
Lite nya inköp. Beställde från The Danish Pipe Shop. Är spänd på om de är så goda som jag tror :D
uploadfromtaptalk1468503087353.jpg
 
Verkar vara begränsat med aktivitet här i tråden så jag får väl dra mitt strå till stacken! Mina tre senaste inköp (varav ingen hunnit fram tyvärr så utlåtande kommer senare):

Kinsale xl16.jpg

Peterson house pipe rustic.jpg

XL_XXL_Exclusive_Limited_Edition_Peterson_150th_Anniversary_Founders_Edition_House_Pipe_Silver_M.jpg

Triss i Peterson, uppifrån och ner en Kinsale xl16, en rusticated special XL (house pipe) och en Founders Edition 150th Anniversary smooth full bent billiard XL pipe :banana :tummenupp
 

Halberg Green Label var långt över förväntan! En ny favorit. Den går dessutom fint i Savinelli-pipan och blir väldigt mild och god. Black Ambrosia har jag inte riktigt kommit överens med. Det är något i smaken som jag har svårt för (tung och komplex), även om den doftar gott. Ska låta den torka lite och se om det bättrar sig.
 
Halberg Green Label var långt över förväntan! En ny favorit. Den går dessutom fint i Savinelli-pipan och blir väldigt mild och god. Black Ambrosia har jag inte riktigt kommit överens med. Det är något i smaken som jag har svårt för (tung och komplex), även om den doftar gott. Ska låta den torka lite och se om det bättrar sig.

Låter trevligt! Läste på lite om båda och just Halberg Green Label verkade mumsig! Kanske får ta och testa den nästa gång det ska handlas :)
 
Låter trevligt! Läste på lite om båda och just Halberg Green Label verkade mumsig! Kanske får ta och testa den nästa gång det ska handlas :)
Det tycker jag! :) en kollega gillade doften så mycket att han fick ta en nypa med sig och lukta på, trots att han inte röker.
 
Nu är jättepiporna hemma! :banana :yoparty

Tre XL.jpg
 
House pipe.jpg

Blev ett premiärstopp McClelland Best of Show i huspipan (den rustikerade) ikväll. Ursäkta bildkvalitén, det var svårt att åstadkomma bättre i mörkret med bakgrundsbelysningen från trappuppgången :D

Suverän pipa hur som helst, storleksmässigt ligger den hur bra som helst i handen, stoppet varade i över en halvtimme och rökte svalt och fint ända ner i botten utan omtändning! :banana Stora pipor is the shit :tummenupp

Fukten däremot var ett litet problem, filterlös som pipan är gurglade den en hel del efter kort tid och spottade ur sig sura droppar så då tog jag tag i saken och borrade upp för filter i munstycket. Blev sju resor bättre! :tummenupp
 
Tvärdött här i två år :D Har för egen del bara spontanpuffat någon enstaka gång och det har väl sina förklaringar, men fick lite ny lust och inspiration nu i veckan. Såg för övrigt en annan piprökare härom dagen och det var det väl flera år sedan senast, så där "ute i det vilda" (på stan). Min "Old Friend" ligger alltid i skåpet på jobbet tillsammans med en burk lagom fuktig aromattobak, redo för paus i arbetet...
 
Tvärdött här i två år :D Har för egen del bara spontanpuffat någon enstaka gång och det har väl sina förklaringar, men fick lite ny lust och inspiration nu i veckan. Såg för övrigt en annan piprökare härom dagen och det var det väl flera år sedan senast, så där "ute i det vilda" (på stan). Min "Old Friend" ligger alltid i skåpet på jobbet tillsammans med en burk lagom fuktig aromattobak, redo för paus i arbetet...

Jag tror fan knappt att jag rökt ett enda stopp sedan bilden ovan togs :näsblod Haft på tok för mycket annat för mig, de få stunder jag kunnat sitta ner och avnjuta rökdon har det blivit cigarr. Fan dags att det blir ändring känner jag :gnissla
 
Nyheter
Vinnarhjälmen utlämnad

Robin Axelsson lämnar över ...

Yamaha XT250 ny ordonnansmotorcykel för Försvarsmakten

Yamaha Motor Europa NV fil ...

Distinguished Gentleman’s Ride -25

Under söndagen den 18 maj d...

Dags att boka in Gotland Ring!

Upplev magiska Gotland Ring...

Öppet hus på Rapido MCK Stockholm

Lördag den 17 maj bjuds det...

Yamaha TRACER 7 & TRACER 7 GT 2025

Yamahas TRACER 7 och TRACER...

Nya Yamaha Tracer 7 och Tracer 7 GT

Yamaha har presenterat 2025...

Full fart på Bike Trollhättan-dagarna

Just nu har portarna öppnat...

MV Agusta inför fem års garanti

MV Agusta tar ett nytt steg...

MV Agusta förlänger garantin till fem år

Italienska motorcykeltillve...

Back
Top