Dina goda recept?

jesseboy

O med veten sär skrivare
Gick med
25 May 2003
Ort
I skogen - på riktigt
Hoj
söker byggprojekt
Har vi inte redan gjort detta?
OK.

Mitt första:
Pang-kaka.
8 dl mjölk
4 dl mjöl
2 ägg, inte mer!
1,5 ms salt (Matskedar, inte tsk)

stek upp fläsket, baconet, vad du vill ha i, sen:

Sätt in in smord form i KALL ugn!
Då får du en helt annan konsistens.

Lägg på fläsket efter du hällt i smeten.

ca 175 grader tills det ser bra ut. sen lite till.
Kom bara ihåg att sätta det i kall ugn, annars är det standard.

Voila! superpannkaka!



FÄRSBIFFAR:

200g nötkött
200gfläskkött
(allt färs, förstås)

4msk ströbröd
2dl mjölk
1,5 msk salt
Liite sambal
1krm vitpeppar
Låt det svälla ihop
Stek det med lite svartpeppar, salt och grillkrydda om du vill.

Tips: Ta i lite Rönnbärs/vinbärsgelé i smeten, men bara lite.

I såsen, samma sak med gelén, man kan även testa lite med vitlöksost om man vill ha det enkelt skitgott.

Svetta lök

blanda ner

Blanda ihop och gör biffar
(koka potatis så du har)

Gör sås på det du har kvar i grytan av biffarna
med grädde

Mm, gott.

Vill gärna ha fler tips, jag är lite av en matidiot...
Blev biffar ikväll,
I morrn ska jag testa min kycklingidé få se om det går...


Fyll på om ni vill och har.
 
Last edited:
Slå upp närmsta telefonkatalog eller kolla på t.ex eniro.se, hitta.se.
Sök efter pizzerior alt pizza.

Ta upp telefonen och ring.

Tidåtgång: ca 20-30min och du har maten serverad på bordet.
 
Här är min favorit. Julia Childs recept.

(Oxkött i rödvin med bacon, lök och champinjoner)

Som ofta är fallet med berömda maträtter, finns det mer än ett sätt att laga en god boeuf bourguignon. Noggrant tillagad och väl smaksatt är den en av de godaste kötträtter människan skapa och passar utmärkt som huvudrätt vid en middag med gående bord. Lyckligtvis kan den lagas helt färdig i förväg, t o m dagen innan, och den vinner bara i smak på att åter värmas upp.

Kokt potatis är det som traditionellt hör ihop med denna rätt, men potatisen kan bytas ut mot smörslungade nudlar eller kokt ris. Om man vill servera någon grönsak till, är ärter i smör bästa valet. Servera grytan med ett ganska fylligt, ungt vin, exempelvis en Beaujolais, Côtes du Rhône, St. Emilion eller bourgogne. (I Bourgogne har jag alltid fått rätten serverad med tagliatelle. Inte i min smak)

För 6 personer

* En bit bacon på 2 hg

Skär bort svålen och skär baconbiten till lardons (strimlor som är 1/2 cm tjocka och 4 cm långa). Sjud svål och baconstrimlor i 10 minuter i 1 1/2 liter vatten. Sila upp och torka.

Förvärm ugnen till 225°

* En eldfast gryta, ca 8 cm djup och 25 cm vid.
* 1 msk olivolja eller matolja
* En hålslev

Stek baconstrimlorna i oljan över måttlig värme så att de blir lätt brynta. Lägg upp dem på ett fat med hålsleven. Sätt grytan åt sida. Hetta upp fettet så att det nästan ryker när det blir dags att bryna köttet.

* 1 1/2 kg magert grytkött, skuret i 5-centimeterstärningar.

Torka köttet noga på hushållspapper. Det bryner inte om köttet är fuktigt. Stek några få bitar i taget i den heta oljan och baconfettet, tills köttbitarna är vackert brynta på alla sidor. Lägg köttbitarna på fatet med baconstrimlorna.

* 1 skivad morot
* 1 skivad lök

Bryn de skivade grönsakerna i samma fett. Häll sedan bort fettet.

* 1 tsk salt
* 1/4 tsk peppar
* 30 g mjöl

Lägg tillbaka bacon och kött i grytan, salta och peppra och skaka om bitarna. Pudra över mjölet och skaka omkring bitarna igen så att köttet täcks med ett tunt lager mjöl. Sätt in grytan utan lock i ugnen och låt den stå i 4 minuter. Skaka om bitarna och låt den stå 4 minuter till. (Under tiden bryns mjölet och köttbitarna får en tunn stekskorpa.) Ta ut grytan och sänk värmen till knappt 175°.

* 7 dl fylligt, ungt rödvin, helst samma sort som man serverar till maten, eller en Chianti
* 4 1/2-7 dl mörk oxbuljong
* 1 msk tomatpuré
* 2 krossade vitlöksklyftor
* 1/2 tsk timjan
* 1 sönderbrutet lagerblad
* Den blancherade baconsvålen

Rör i vinet och så mycket buljong, att köttet nätt och jämt täcks. Sätt till tomatpurén, vitlöken, örtkryddorna och svålen. Sjud upp alltsammans uppe på spisen. Lägg lock på grytan och sätt in den i den undre tredjedelen av den förvärmda ugnen. Reglera värmen, så att grytan sjuder mycket sakta och låt den stå i 3-4 timmar. Köttet är färdigt, när det känns mört när man provar med en gaffel.

* 18-24 smålökar, mörkbräserade i buljong*
* 450 g champinjoner, delade i 4 delar och brynta i smör*

Medan köttet bräserar gör man i ordning lök och champinjoner. Sätt dem åt sidan tills de behövs.

När köttet är mört häller man innehållet i grytan i en sil, som man placerat över en kastrull. Skölj ut grytan och lägg tillbaka kött och bacon i den. Fördela löken och champinjonerna över köttet.

Skumma fettet av såsen. Sjud såsen i en minut eller två och skumma bort det ytterligare fett som stiger till ytan. Man bör ha ungefär 6 dl sås, som är så tjock att den täcker en sked tunt. Om såsen är för tunn, kokar man snabbt ihop den. Om den är för tjock kan man späda med några skedar buljong. Häll såsen över kött och grönsaker.

(+) Hit kan rätten förberedas.

* Persiljekvistar

Om gryta skall serveras genast: Lägg på lock, sjud upp det hela och låt det sjuda några minuter. Rör försiktigt då och då från botten. Servera ur grytan eller lägg upp köttet på ett fat omgivet av potatis, nudlar eller ris. Dekorera med persiljekvistar

Om rätten skall serveras senare: Lägg på locket när grytan kallnat och ställ den i kylen. Sjud upp den igen ungefär 15-20 minuter innan maten skall serveras och låt den sjuda skata i ca 10 minuter. Ös sås över köttet då och då.

* Lökarna bryns hela i smör tills de får fin färg. Tillsätt mörk buljong och/eller vin (rött, vitt eller sherry), persiljekvistar, ett lagerblad, timjan, salt och peppar och låt sjuda under lock till lökarna är mjuka.

* Stek svampen på medelhög till hög värme i torr panna tills de börjar kvida och knäppa. Tillsätt sedan smör och stek tills gyllenbruna.
 
Boeuf Bourguignon är en av mina favoriträtter eftersom jag levde på fönsterkitt och halvdöda fontänfångster när jag bodde i frankrike, tills jag plötsligt bodde hos en mångmiljonär... Ska testa ditt recept, Snake Eyes, för BB är bland det godaste jag hittills ätit.

EDIT: att han sen inte tyckte att man kunde ha ett matlagningsvin för under 18 Euro får tala för honom...

Utsikten såg ut så här: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/107071.htm?set=mp
(om bilden funkar...)
 
Last edited:
Boeuf Bourguignon är en av mina favoriträtter eftersom jag levde på fönsterkitt och halvdöda fontänfångster när jag bodde i frankrike, tills jag plötsligt bodde hos en mångmiljonär... Ska testa ditt recept, Snake Eyes, för BB är bland det godaste jag hittills ätit.

Ja, det krävs gott om tid, men man blir rikligen belönad. :tummenupp

Men det är kul att läsa hennes recept. Man hittar en del kul uttalanden. Detta är ett bra exempel: Personally, I don't think pure vegetarianism is a healthy lifestyle. I've often wondered to myself: Does a vegetarian look forward to dinner, ever?
 
Last edited:
Oh ja. Många anser inte att det är märkvärdigt, inte ens mina franska kompisar, men för mig råkkar BB i alla avseenden. :tummenupp
 
Några av mina favoriter:
Två lite enklare, potatissalladen tar lite längre tid...

Italiensk kycklingpasta (Tricolore)

Ingredienser (4 port)
ca 300 g pasta, t ex tagliatelle
250 g fryst bladspenat el 150 g färsk
2-3 kycklingfiléer, ca 400 g
2 vitlöksklyftor
6-8 marinerade soltorkade
tomater, ca 50 g
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda mellangrädde

Gör så här
Koka pastan. Tina den frysta spenaten och krama ur vattnet.
Skär kycklingen i små bitar. Skala och hacka vitlöken.
Grovstrimla tomater och spenat. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar. Rör i vitlök, tomater, spenat och grädde.
Låt det koka ihop några minuter. Servera såsen med pastan.

Potatissallad på färsk potatis
Inför grillsäsongen ;)
(Galet god till t.ex grillad kyckling/fläskfilé och med en citronaioli till!!)

En sallad med både färsk spenat och fetaost förutom
huvudingrediensen kokt färskpotatis.

Det här behövs:
1 1/2 kilo kokt kall färskpotatis
250 g färsk knipplök
150 g färsk spenat
125 g sockerärter
400 g fetaost
färsk basilika
stor kapris

Dressing:
1 dl olivolja
1 dl druvkärnolja (funkar med rapsolja/solrosolja)
2 msk vinäger
2 msk fransk senap
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 msk grädde

Gör så här:
1. Vispa samman alla ingredienser till dressingen.
2. Skiva potatisen och varva den med tunt skivat knipplök,
spenatblad, strimlade sockerärter, tärnad fetaost, basilikablad,
kapris och dressing.

Grekisk kycklinggryta
4port

4 kycklingfiléer, ca 500 g
smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 vitlöksklyftor eller 1 gul lök
2 dl hönsbuljong
50 g fetaost
2 tsk oregano
2 tsk kinesisk soja
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsyoghurt
8-10 svarta oliver med kärna
färsk oregano eller persilja

Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna. Salta och peppra.
Koka pastan enl anvisningarna på paketet. Skala och hacka löken.
Fräs löken i smör i en traktörpanna. Tillsätt buljong, mosad feta
ost, oregano och soja.
Rör ut mjölet i matlagningsyoghurten och rör ned i såsen. Lägg i
kycklingen och låt den koka i såsen ca 10-15 min.
Garnera med smulad fetaost ,oliver och färsk oregano.
Servera med pasta, lätt kokta grönsaker och bröd.

...Det går lika bra med grönsaksbuljong man du har det.
Jag brukar ta ett lite mer feta ost, det är ju mer i ett
paket och det blir bara gott.

Tips: Apropå pannkakor, skär bacon i småbitar och stek i stekpannan, häll i 1dl vanlig pannkakssmet i stekpannan. Blir en blandning mellan ugnspannkaka och vanliga = grymt gott :tummenupp

Edit:
Tips på lite försnacks innan maten :D

Tortillabröd m. chevreost

Ingredienser
Tortillabröd
Chevreost
Olivolja
Honung
Flingsalt

Görs så här:
Sätt ugnen på 200-225 grader.
Lägg brödan på en plåt.
Pensla på olja på bröden.
Smula över chevreosten.
Ringla över lite honung och
strössla över flingsalt.
Grädda tills de börjar få färg.
Skär i bitar och servera!

Edit2: Oh eller
Nacho chips i ugn

Ingredienser:
Nacho chips
Tacosås
Ost
Förslag på pålägg:
Salami, skinka, oliver, jalapeno

Sätt ugnen på 200 grader.
Sprid ut nachochipsen på en plåt.
Klicka ut tacosås.
Skär upp t.ex salamin i bitar och sprid ut.
Hyvla på lite ost.
In i mitten av ugnen tills de börjar få färg, ca 5 min.
 
Last edited:
Kyckling med het currysås

Flytta kycklingen från frysen till kylen på morgonen så är den perfekt
att laga på kvällen. Späd med vatten och grädde i omgångar så är det
ingen risk att såsen klumpar sig.


Det här behövs till 4 pers:
500-600 g urbenade kycklinglår
eller filé
1 tsk salt
1/2 dl potatismjöl
2 msk smör
Sås:
1 gul lök
1 msk smör
1-2 tsk curry
1 tsk potatismjöl
1 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl sweet chilisås


Gör så här:
1. Sås: Finhacka löken. Fräs den i smöret tillsammans med curryn under
omrörning tills löken mjuknat. Strö över mjölet, rör om och späd i
omgångar med vatten, matlagningsgrädde och sweet chilisås. Sjud
utan lock några minuter på svag värme.
2. Skär kycklingköttet i mindre bitar och vänd dem i en blandning av
salt och potatismjöl. Fräs bitarna i smör på medel- värme i ett par
omgångar tills kycklingen fått lite färg och är genomstekt.
3. Servera tillsammans med ris och ev mer sweet chilisås.
 
Köttfärsbiff
1 Tjur
Lite salt och (svart)peppar
Lite SMÖR (inte margarin) till stekningen.

Föd upp tjur
Slakta tjur
Stycka tjur
Frys in köttfärs

Tina köttfärs
Häll köttfärs i bunke, applicera salt & peppar.
Rör om
Gegga ihop köttfärs till boll
Dräm till med handflatan
Värm upp stekpanna, lägg i smörklick och vänta tills det blir gyllenbrunt.
Stek lämpligt länge på vardera sida.
 
Bidrar med kolasås.

Ingridienser:
En burk kondenserad och sockrad mjölk.
4 msk grädde.

Koka mjölkburken oöppnad i 4 h. Öppna burken och häll innehållat och grädden i en bunke eller liknande. Ta en elvisp och vispa allt vad den går för i några minuter. Sen är det klart.
 
Bidrar med kolasås.

Ingridienser:
En burk kondenserad och sockrad mjölk.
4 msk grädde.

Koka mjölkburken oöppnad i 4 h. Öppna burken och häll innehållat och grädden i en bunke eller liknande. Ta en elvisp och vispa allt vad den går för i några minuter. Sen är det klart.

Bred sedan såsen på en marängbotten, lägg en marängbotten på, spackla ut ett lunt lager med vispad grädde över och garnera med skivad banan och tunna strängar av kolasås.

Vill man kan man riva lite mörk choklad över också, men det vill man inte!
 
Bidrar med kolasås.

Ingridienser:
En burk kondenserad och sockrad mjölk.
4 msk grädde.

Koka mjölkburken oöppnad i 4 h. Öppna burken och häll innehållat och grädden i en bunke eller liknande. Ta en elvisp och vispa allt vad den går för i några minuter. Sen är det klart.

Att koka den i 4 timmar låter farligt, sjuda den har jag hört dock.
 
Risotto
(och inte sorten man kanske minns från skolmatsalen utan riktig risotto!)

arborioris (4 dl = 4 små port)
bacon
svamp (champinjoner till exempel)
lök (schalottenlök ska det vara men gul lök funkar finfint)
olja
buljong (7 dl)(grönsaksbuljong brukar jag ta)
vitt vin/matlagningsvin (3 dl)(byt ut mot buljong eller vatten om man inte orkar)
parmesanost, salt, peppar

Fräs bacon, svamp och lök i olja i en gryta. Häll på vinet och lägg i riset, koka allt på låg värme tills vätskan sugs upp.
Koka upp buljongen (eller koka upp vatten och släng i buljongtärningar) i en annan gryta. Häll efterhand på lite buljong åt gången så att riset täcks. Rör mycket. Total koktid ca 20 minuter.
När allt är klart rör man i en jävla massa parmesanost och lite salt och peppar.
:yoparty
 
Fisksoppa (mkt godare än det låter)

1 pkt torskfisk
2 burkar krossade tomater
1-1,5 tärn. fiskbuljong
curry
salt
svartpeppar
3 dl vispgrädde
1 stor, eller 2 små purjolökar
olja
vitt vin

Skär upp purjon.
Puttra i margarin/olja tills mjuka
Blanda i fisk, tomater, (hälften) curry, peppar, salt

Koka på svag värme tills fisken är klar (faller sönder lite)
Tillsätt buljongtärning, grädde, resten av tomaterna
Tillsätt matlagningsvin eller annat vitt efter smak.

Servera gärna med vitlöksbröd!

Mitt emellan soppa och gryta, beroende på hur man tillagar den. Gott som fan. Snabbt, dessutom :)
 
Havregrynsgröt:

2dl vatten
1dl havregryn
1 nypa salt

Blanda i en djup tallrik eller stor kopp och värm i micron ca 2 min på full effekt. Rör ner sylt och socker, toppa med lite mer socker och häll sedan på mjölk så att nästan all gröt är täckt.
 
Återkommer med recept på VÄRLDENS godaste tomatsoppa, mycket svårslagen som soppa.
Skulle jag få leva på en maträtt resten av livet så blir det antingen den eller färsk sparrissoppa.
 
Nyheter
Forged följer tre baggerbyggen

Tre amerikanska hojbyggare ...

Trendbrott: Rullgrusolyckor med MC minskar

Statistik från försäkringsb...

Mc-olyckor kopplat till rullgrus minskar

Trendbrott: Statistik från ...

BMW Motorrad Concept RR

Under den prestigefyllda ut...

Snart dags för Custom Bike Show

Förra året firades den 50:e...

KTM säkrar investerare och gasar vidare

KTM har meddelat en viktig ...

Motorcykelbranschen presenterar ”Safe Ride to the Future 3.0”

Genom att bygga vidare på f...

Bara en månad kvar till Gotland Ring Bike Week!

Nu är det bara en månad til...

En månad kvar till Gotland Ring Bike Week!

Nu börjar det dra ihop sig ...

Vinnn en CTEK CT5 Powersport!

Svara på några enkla frågor...

Back
Top