Biltema snart överflödigt ? :p

Mr Helmut

Värmlänning i Dalarna
Gick med
29 Jun 2004
Ort
Borlänge
Hoj
YAMAHA FZ1 Turbo
Intressant! Vad använde du för material? Utveckla gärna för det är första gången jag hör att någon verkligen gjort nåt som används i en sån skrivare. Förmodar att du inte tog grejerna direkt ifrån skrivaren och monterade?

Kommer inte ihåg vad det var för material.

Första bilen ja var med och byggde såg insuget ut såhär (man får ta bort stödmaterialet annars klart direkt från skrivare). På årets bil kommer ratten direkt ifrån skrivaren. www.clearriverracing.se
35nbqed.jpg


2011 år bil
200665_206217082741426_100000594086428_706101_4727569_n.jpg
 
Last edited:

Najde

I smoke (two stroke)
Gick med
23 Aug 2004
Ort
Linköping
Hoj
Yamaha RD350
I en av de avslutande kurserna på min utbildning (civilingenjör maskinteknik LIU) gjorde vi en undervattensfarkost med en ny typ av framdrivning/styrning. Vi använde en 3D-skrivare för att skriva ut utblåsen och några kugghjul till motorerna.

[YOUTUBE-ID]BF6sXeFZ5cQ[/YOUTUBE-ID]
De utskrivna detaljerna visas 36 sekunder in i filmen.

Den typ av 3D-skrivare vi använde oss av skriver ut i plast och fungerar helt annorlunda mot den som visats i början av denna tråd (delen blir utskriven direkt, ingen stor behållare med överskottsmaterial som man sen borstar bort). Hållfastheten är likvärdig med normala plaster.
Dock dyrt och med begränsad upplösning (0.1 mm har jag för mig) men det finns ju säkert både bättre och sämre apparater. Kommer inte ihåg kostnaden men det blev några hundra per utblås (då endast materialkostnad, att maskinen kostar x antal tusen bör ju också beaktas någonstans).
 

Phorpher

Ny medlem
Gick med
17 Jul 2003
Ort
Västerås
Hoj
Ducati Monster 796 2011
Vi har två på jobbet (jobbar som forskningsingenjör på högskola.) Vill man ha hyfsad tolerans på modellerna så kostar maskinerna en hel del. En halv miljon minst. Men det finns billigare och det finns till och med ett "open source-alternativ": http://reprap.org/wiki/Main_Page för den som vill bygga hemma. En RepRap kan som vissa redan föreslagit i tråden till stor del replikera sig själv. :) Byggmaterialet är i regel rätt dyrt tyvärr.

Man kan bygga i olika typer av material t.ex. ABS-plast eller metall (lasersintring i metallpulver.) Det finns också möjlighet att skriva ut mjuka gummimaterial och dyrare skrivare kan kombinera hårda och mjuka material (tänk t.ex. en hård tandborste med de mjuka gummidelarna för greppytor.)

Vi har en maskin som smälter en ABS-plasttråd och pytsar ut i lager för lager. Supportmaterialet (det material som ger stöd åt t.ex. utskjutande delar i en modell) är också av plast men det bryter man av och får sen putsa/slipa för att få fin yta.

Den andra maskinen som är helt ny skriver ut med "vanliga" skrivarhuvuden och härdar plasten med UV-ljus medan den skriver. Den skriver ner till 16my i tolerans. Supportplasten spolar man bort med vatten. Resultatet blir grymt bra och den klarar lätt att skriva ut växellådor och skiftnycklar om man vill det.


3D-printers är oslagbara för att få fram tidiga modeller av produkter. Problemet med att titta på något i ett CAD-program är att man har svårt att få uppfattning om storlek på saker. Det är också svårt att testa hur saker och ting "känns i handen" (t.ex. verktygshandtag). Då är det väldigt smidigt att kunna skriva ut en modell istället för att behöva handtillverka den eller betala dyra pengar för en gjutform som kanske inte är bra.

Andra fördelar kan vara om du har en produkt med många detaljer och vill provmontera den för att se att saker och ting faktiskt går att montera enkelt och smidigt.
 
Nyheter
Ducati Diavel V4 vinner designpriset ”Red Dot: Best of the Best”

Ducati Diavel V4 har utsett...

Resultatlista – Custom Bike Show

Custom Bike Show är tveklös...

Ducati Diavel V4 vinner ”Red Dot: Best of the Best”

Ducati Diavel V4 har utsett...

Nu gäller prövotid för AM-körkortet

En ändring i körkortslagen ...

Custom Bike Show imorgon!

Portarna till campingen är ...

BMW visar upp konceptmodellen R20

BMW har visat upp på en hel...

Prövotid på AM-körkortet införs

En ändring i körkortslagen ...

2025 års motocrossmodeller från Husqvarna

Husqvarna Motorcycles har p...

BMW visar upp konceptmodellen R20

BMW har visat upp på en hel...

Återträff för deltagarna på Carlbarks Spanienresor!

Carlbarks motor arrangerar ...

Top