Val av Espressomaskin

[Tim]

Fotogenic.
Gick med
3 Nov 2004
Ort
Malmö
Hoj
Z500 när det ska drickas kaffe och RM250 när det ska grillas korv!
Tänkte önska mig en sån i julklapp.

Jag vill att den ska vara liten, lätt att rengöra och man ska kunna använda färskmalet kaffe (inga pods!)

Sen får den gärna vara hyffsat prisvärd:rolleyes:

Förslag?
 
Har dålig koll på utbudet idag om jag ska vara ärlig. Kolla på något kaffe forum - det finns faktiskt riktiga insnöade även på den fronten. Jag köpte min egen maskin för många år sedan och följer inte marknaden.

Fundera på om du vill ha en inbyggd kvarn eller extern kvarn i espressomaskinen, om du vill ha en helautomatisk eller manuell helig maskin, om du vill ha möjlighet att kunna skumma mjöl eller inte etc.
 
Har själv en Siemens Surpresso S50 = TK65001 - Silver Espresso-/Kaffemaskin och är jättenöjd. Inte jättebillig men prisvärd.

# Individuellt reglerbart kaffemängd och malningsgrad
# Alla inställningar görs med vred
# Användarvänlig dialogdisplay (med meddelanden som 'Toem spillfat' och 'Fyll på boenor')
# Avtagbar vattentank 1.8 liter
# Hylla för värmning och förvaring av koppar (perfekt, ingen extra värmning behövs)
# Helautomatiskt rengöringsprogram när maskinen startas respektive stängs av
# Automatiskt rengöringsprogram samt avkalkningsprogram

Det är kul att testa sig fram mellan kaffesorterna och hitta sin egen favorit.

http://www.siemens-home.se/produkter/espresso-kaffe/espresso/TK65001.html?source=browse

P.S. Den är fan inte liten... D.S. :D
 
Last edited:
Trots att jag är konservativ och vägrar poddar överväger jag att köpa mig en Citiz då den är så liten och smidig.
citiz_paris_detouree.png


48260.jpg

Ja, det är en sån där förkastlig pod-maskin men jag skulle fortsätta mala mitt egna kaffe och istället införskaffa Coffee Duck - refill-poddar så kommer jag alltså kunna göra som jag alltid gjort med min gamla Krups-bryggare.

1. Mal
2. ladda kaffe i behållare
3. tillred
 
Har själv en Siemens Surpresso S50 = TK65001 - Silver Espresso-/Kaffemaskin och är jättenöjd. Inte jättebillig men prisvärd.

# Individuellt reglerbart kaffemängd och malningsgrad
# Alla inställningar görs med vred
# Användarvänlig dialogdisplay (med meddelanden som 'Toem spillfat' och 'Fyll på boenor')
# Avtagbar vattentank 1.8 liter
# Hylla för värmning och förvaring av koppar (perfekt, ingen extra värmning behövs)
# Helautomatiskt rengöringsprogram när maskinen startas respektive stängs av
# Automatiskt rengöringsprogram samt avkalkningsprogram

Det är kul att testa sig fram mellan kaffesorterna och hitta sin egen favorit.

http://www.siemens-home.se/produkter/espresso-kaffe/espresso/TK65001.html?source=browse

P.S. Den är fan inte liten... D.S. :D

Vill man ha en billigare variant så duger nog TK58001 rätt bra också, då hamnar man under 5000:-.

Vi sonderade marknaden i våras för att köpa oss en maskin då jag själv älskar gott kaffe och vägrar pods just för att jag vill kunna använda det kaffe jag gillar och inte det som Nespresso/Bosch eller dylika vill sälja.
Det jag kom fram till var att de flesta maskiner under 5000:- hade typ två inställningar på kaffemängd och vattenmängd, det är inte alls tillräckligt anser jag utan kräver minst tre inställningar men helst steglöst.

Kunde jag välja fritt hade jag valt en Jura utan tvekan... och nu när jag börjat checka lite på maskinerna igen så funderar jag starkt på att skaffa en beggad Jura på blocket... en sån maskin har man år ut och år in och man skickar den på service när det behövs.

Bästa är om du tar dig till en affär som specialiserat sig på kaffemaskiner och då får testa olika apparater och faktiskt får prata med någon som kan det där bra och då kan få bra tips om vad du skall leta efter. Oftast har de ett brett sortiment så de kan hjälpa dig hela vägen.

Trots att jag är konservativ och vägrar poddar överväger jag att köpa mig en Citiz då den är så liten och smidig.
citiz_paris_detouree.png


48260.jpg

Ja, det är en sån där förkastlig pod-maskin men jag skulle fortsätta mala mitt egna kaffe och istället införskaffa Coffee Duck - refill-poddar så kommer jag alltså kunna göra som jag alltid gjort med min gamla Krups-bryggare.

1. Mal
2. ladda kaffe i behållare
3. tillred

Tycker att det förtar hela grejen med Nespresso med de där påfyllbara poddarna, det blir vansinnigt bökigt att mala så lite kaffe och fylla på i den lilla podden... för jag kan inte tänka mig att kaffet står sig särskilt bra om man fyller ett gäng sådana poddar och låter de stå då de redan har perforerat lock.
 
Last edited:
Tycker att det förtar hela grejen med Nespresso med de där påfyllbara poddarna, det blir vansinnigt bökigt att mala så lite kaffe och fylla på i den lilla podden... för jag kan inte tänka mig att kaffet står sig särskilt bra om man fyller ett gäng sådana poddar och låter de stå då de redan har perforerat lock.

Jag menar alltså inte att jag skulle köpa maskinen för att proceduren skulle bli smidigare utan för att maskinen, rent fysiskt, är liten och smidig då mitt kök inte är så stort som jag skulle önska. Precis som du säger är poängen med nymalt kaffe att man maler det när det skall användas så att ha tre refillpoddar är egentligen bara användbart då man skall göra espresso till fler personer....
Möjligen att jag dessutom skulle fnaska och ha ett litet väl gömt lager med poddar till de tillfällen då man skall bjuda många på espresso.
I dagsläget är det rätt slabbigt när man skall ladda om "handtaget" med kaffe för att göra flera koppar med kort mellanrum...
 
Jag menar alltså inte att jag skulle köpa maskinen för att proceduren skulle bli smidigare utan för att maskinen, rent fysiskt, är liten och smidig då mitt kök inte är så stort som jag skulle önska. Precis som du säger är poängen med nymalt kaffe att man maler det när det skall användas så att ha tre refillpoddar är egentligen bara användbart då man skall göra espresso till fler personer....
Möjligen att jag dessutom skulle fnaska och ha ett litet väl gömt lager med poddar till de tillfällen då man skall bjuda många på espresso.
I dagsläget är det rätt slabbigt när man skall ladda om "handtaget" med kaffe för att göra flera koppar med kort mellanrum...

Visst, liten och smidig är den helt klart, men jag är ändå skeptisk.
Är rätt skeptisk till alla de där podmaskinerna... speciellt nu när det finns så många olika varianter av podar som inte funkar i olika maskiner, snart är det nog som med Draughtmaster där man kan välja på hela 3 olika bärs eller nåt.
 
Visst, liten och smidig är den helt klart, men jag är ändå skeptisk.
Är rätt skeptisk till alla de där podmaskinerna... .

Jag är egentligen pod-motståndare. Däremot är mitt kök överbelamrat så tills jag flyttat till något större väger smidighet tungt.

När jag får chansen vill jag dock ha en riktig maskin, helst med integrerad kvarn och allt.
 
Jag köpte en Jura J5 för 2 år sedan och den har varit helt underbar!
Är dock inte liten men fan vilket bra kaffe den gör!!
"Har nu enligt senaste kollen bryggt över 12000 koppar kaffe i den."
De verkar även ha sänkt priset på den nu!
http://www.pixmania.se/se/se/1543637/art/jura/espressomaskin-impressa-j.html

Har både sådan där Jura och Siemens som ni länkat till, kanske inte exakt samma modell men den klassen. Siemensen ballade ur efter något år, men då stod den i butikens fikarum så den gick ju hårdare än den gör hemma i privatköket. Så då köpte vi Juran istället som fortfarande fungerar bra. Siemensmaskinen stod bortglömd ett par år, men sedan hittade jag en serviceverkstad till den så nu rullar den också på utan problem.

Fördelen med siemens var att den har separat värmning av "kaffevatten" vs "te/skumma mjölk" så skall man göra en cappucino så är den lite smidigare/snabbare.
 
I dagsläget är det rätt slabbigt när man skall ladda om "handtaget" med kaffe för att göra flera koppar med kort mellanrum...

Tidsaspekten är nackdelen när man ska göra espresso åt många på samma gång. Man får stå vid maskinen som en barista med allt vad det innebär. Spelar ingen roll om man maler bönorna själv eller laddar med pods. Fördelen med pods är att det inte blir lika smutsigt runt maskinen. Det är också enda fördelen jag kan se med en nespresso maskin. Även om utbudet är stort är man hänvisad till deras kaffesmaker som man dessutom måste beställa från dem. Inte ens återförsäljarna har alla gånger pods hemma.

Köp en "fattigmans" espressomaskin. Det vill säga en Mokabryggare för de tillfällen du har många du ska bjuda på espresso. En sådan har varje italienskt hem. Espressomaskiner har de sällan hemma. Vill de ha en bryggd espresso går de till en bar på väg till jobbet.

När jag får chansen vill jag dock ha en riktig maskin, helst med integrerad kvarn och allt.

Maskinen jag köpte för många år sedan har en integrerad kvarn. Man får själv ställa in den beroende på vilka kaffebönor man använder. Ibland måste man mala det väldigt fint, ibland lite grövre för att få den perfekta espresson. På min maskin får man dessutom packa det malda kaffet själv. Jag har inget emot alla dessa manuella moment. Är man bekväm av sig tror jag dock man ska satsa på en helautomatisk maskin. De lär vara betydligt mycket bättre än för bara ett par år sedan.

Sist men inte minst får man inte glömma att kalka av maskinen med jämna mellanrum. En espressomaskin är rätt känslig för det. Sedan är de mer service krävande. Har nog skickat iväg min en eller två gånger där avkalkning inte har hjälpt. Skulle inte köpa en begagnad maskin på blocket direkt om man säger så. Risken finns att den är i behov av service och inte sköts ordentligt.
 
Vill man ha ha bästa möjliga espresso så är det maskiner
med E61-brygghuvud som man ska leta efter.

De är halvmanuella och kostar från ca 8000:-

Isomac, ECM mfl.

Mvh,
Ingvar
 
Jag läste någonstans om det nya avfallsproblemet begagnade poddar står för.

Tydligen bryts dom inte alls ner (kombination av materialen i poddarna och någon olja i kaffet) när dom hamnar på soptippen, så allt eftersom andra sopor bryts ner så blir lagret med onedbrutna poddar tjockare och tjockare, tills det ligger som ett lock över andra sopor och förhindrar att dom bryts ner.

Eldar man soporna kan jag tänka mig att dom försvinner, men dom lär ju inte tillföra energi till brasan.

Men miljövänligast borde ju löskaffemaskinerna vara.
 
Jag läste någonstans om det nya avfallsproblemet begagnade poddar står för.

Tydligen bryts dom inte alls ner (kombination av materialen i poddarna och någon olja i kaffet) när dom hamnar på soptippen, så allt eftersom andra sopor bryts ner så blir lagret med onedbrutna poddar tjockare och tjockare, tills det ligger som ett lock över andra sopor och förhindrar att dom bryts ner.

Eldar man soporna kan jag tänka mig att dom försvinner, men dom lär ju inte tillföra energi till brasan.

Men miljövänligast borde ju löskaffemaskinerna vara.

Hur kan det vara ett problem, Nespressokapslarna lämnar man ju in för återvinning...
 
Hur kan det vara ett problem, Nespressokapslarna lämnar man ju in för återvinning...

Jaså? Vart lämnar man in dom? :va:va

Jag älskar enkelheten och smaken med Nespresson. Men jag kan väl inte klassa mig själv som en äkta kaffekonnässör.
 
Nyheter
Dags att boka in Gotland Ring!

Upplev magiska Gotland Ring...

Öppet hus på Rapido MCK Stockholm

Lördag den 17 maj bjuds det...

Yamaha TRACER 7 & TRACER 7 GT 2025

Yamahas TRACER 7 och TRACER...

Nya Yamaha Tracer 7 och Tracer 7 GT

Yamaha har presenterat 2025...

Full fart på Bike Trollhättan-dagarna

Just nu har portarna öppnat...

MV Agusta inför fem års garanti

MV Agusta tar ett nytt steg...

MV Agusta förlänger garantin till fem år

Italienska motorcykeltillve...

Bilprovningen: Motorcyklar överlag i gott skick

Foto: Bilprovningen Nu ä...

Färre döda i vägtrafiken

Foto: Jacob Sjöman, Transpo...

Idag inleds nationella potthålsveckan

I år äger Nationella Potthå...

Back
Top