Texas chili

Blip

Dum spiro, spero
Gick med
14 Apr 2003
Ort
Norrköping
Hoj
Blårykande crossmoppe
Hej hopp!

Letar febrilt efter ett svinbra recept på äkta chili! Inte den där äckliga sörjan med tomat och bönor (chili con carne) utan äkta vara ska det vara. Gjord på kött och chili med andra ord.

Fram med era bästa recept nu så jag kan briljera nästa gång jag bjuckar på käk här hemma! :)
 
Ingredienser 4-5 portioner:
# 600 g högrev i små bitar
# 140 g bacon, finskuren
# 1 msk rapsolja
# 2 gula lökar, finhackade
# 3 vitlöksklyftor, finhackade
# 1 paprika, finhackad
# 1 burk konserverade tomater
# 2 flaskor mörkt öl
# 2-3 msk färsk chilipeppar
# 1 tsk spiskummin
# 1 msk oregano
# salt
# Tillbehör
# rödlök
# inlagd jalapeno
# gräddfil
# ost
# tortilla chips
 
Oj, jag är en såndär lirare som aldrig har några recept, men jag gör gärna en god Chili på känsla, (smakar av ett par ggr)! Ska faktiskt bjuda grabbarna på det i helgen över ett par bira! :)

Men det jag tycker den ska vara gjord på är:

# Bra nötkött, (fint marmorerat), gärna mörat
# Lök (silver eller gullök)
# Vitlöksklyftor. Fint hackade (pressa om du e lat)
# Bönor, Jag brukar mixa svarta, kidney och vanliga vitabönor
# En bit mörk chokladkaka, Jepp! Det ska det vara i!
# Torkad mald Chipotle, eller Chipotle i Adobo sås (ger rökig smak)
# Lite vanlig finhackad chili, gärna en bit finhackad piripiri (färsk)
# Finhackad paprika och morot kan vara gott i (bör koka med så det blir mjukt när det ska vara i en chili)
# Majs (vanlig burkmajs kör jag på för jag är lat, ha i i slutet så det blir varmt)
# Färska hackade tomater eller krossade tomater på burk (koka med länge)
# Flytande eller tärning med buljong
# En gnutta liquid smoke (om du gillar en äkta rökig chili och tycker chipotle ge för lite)
# En skvätt vitt vin, vatten efter behov
# Lite tomatpure för att få lite tydligare tomatsmak
# Gnutta olja, salt, peppar, ett stänk soja

Själv brukar jag låta köttet koka i buljong med paprika och morot en bra stund under lock. Det eftersom jag tycker köttet i en riktig chili ska tråda sej och vara riktigt mört. Servera med Öl, bröd, kanske ris, tortilla chips eller vad du nu vill!

Ja, det var mitt tips! Ja, det är fanimej kåppyrajt på den! :mad:
 
Last edited:
VÄRLDENS BÄSTA CHILI

Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten
Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.

Det hela började på det tidiga 60-talet då Tolbert skrev en artikel som
fick rubriken "Jakten på den äkta chilin".

Under de kommande åren fick han 48 000 brevsvar från världens alla
hörn. Han läste, lagade, reste, provåt och intervjuade levande legender
som Cap Warren, den siste ranchkocken som fortfarande kokade
mat åt sina cowboys på en vedeldad spis bakpå den täckta kokvagnen.

Ganska snart kunde Tolbert slå fast vad som a b s o l u t inte får
finnas med i en chili:

* tomater
* vita bönor
* gul lök
* köttfärs

Äkta chili lagar man nämligen på hela köttbitar och rätt lagad ska den
vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en
viss tillsats av kött.

Det stora problemet visade sig vara att hitta den rätta blandningen av
olika pepparsorter så att chilin får en bred fyllig hetta som varar länge
och inte enbart blir olidligt skarp.

Till sist tvingades Tolbert arrangera ett världens första chili-VM och det
recept som vi publicerar här är en variant av det som segrade
- NORTH TEXAS RED.

Det recept som följer är en lätt försvanekad version. Ingen som prövat det har
klagat på styrkan, men många har haft svårt att hitta de rätta ingredienserna.
För er som bor i Stockholm rekommenderar vi en butik som heter BBQ & Chili
som har det mesta i chili-väg och dessutom en stor sortering salsor och såser.

Det här är vad du behöver:

* En mycket stor svart järngryta
* En stekpanna
* En liten kastrull
* En helflaska tequila
* Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
* 5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en
blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade
röda paprikor.)
* 1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska
affärer.)
* 3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av
torkad, mald piri-piri).
* 4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta
välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
* Baconfett (eller olja) att steka i.
* 10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
* 5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
* En halv kopp mjöl.
* En kopp chilipulver.
* Två koppar mörk oxbuljong.
* 2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om
kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
* 2 matskedar oregano.
* 2 matskedar malda korianderfrön.
* 1/2 matsked socker.
* Salt, efter smak. Börja försiktigt!
* Lite grovt majsmjöl, masa harina.

Så här gör du:

1. Ta dig en rejäl tequila. En platta med gamla Hank Williams-låtar bidrar
också till så att det rätta chili-perspektivet på tillvaron infinner sig.
2. Börja sedan med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
3. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är
en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och
tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet.
Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
lödkolven.)
4. Ta ett glas tequila till, ett rejält glas. Det kommer att behövas. Nu
börjar det nämligen dra ihop sig.
5. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
6. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Detta är
ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra som kräver både tålamod och tequila.
7. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.
8. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet.
9. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
Koka upp.
10. Nu är chilin på väg. En nöjd kock kan ta ett steg tillbaka, beundra sin
skapelse och belönar sig själv med ytterligare en tequila, raskt åtföljd
av det resterande ölet.
11. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta
så att mästerverket inte bränns fast i botten.
12. Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,
tre timmar.
13. Tequila!!!
14. Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl.
15. Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det).
16. Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.

Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor, men högst
tio chiliälskare.

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med
majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost
ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora
mängder ljust öl till.

Musiken är nästan lika viktig. Satsa på någon genuint: Hank Williams,
Buddy Holly, Joe Ely, Jerry Jeff Walker, Flaco Jiminez, Butch Hancock,
Commander Cody and his Lost Planet Airmen eller Gram Parsons.
Fram mot natten passar det utmärkt att spela Freddy Fenders odödliga
"Before the next teardrops falls", Doug Sahms "Wasted days and wasted
nights" eller Creedende Clearwater Revivals "Lodi".
Det går också att spela Wilco, Weeping Willows och helst bör alla sjunga
allsång i någon gammal Carter Family sång typ "Will The Circle Be Unbroken"
Volymen bör vara öronbedövande. Sjung med. Skråla gärna. Och kom ihåg,
en äkta chiliafton S K A spåra ur fram mot natten.

FOTNOT 1: Sedan första publiceringen har vi mottagit en rad klagomål mot
tequilan i detta recept. De som har hört av sig har varit rörande ense om
att en helflaska är alldeles för lite. Naturligvis var den mängden enbart en
rekommendation, anpassad för en person.

Och kollegan Peter Svensson har förslagit en intressant variant. Den
följer här:

SNABB-CHILI:

I nödfall kan alla ingredienser utom tequilan utgå. I sådana fall
förkortas koktiden avsevärt.

FOTNOT 2: Nyårsafton 1990 lagade Jan Gradvall och Stefan
Lindström chili och följde detta recept slaviskt. Ingen av dem
minns någonting efter klockan 18.00 men överlevande har berättat
att kvällen var ovanligt lyckad.
 
SNABB-CHILI:

I nödfall kan alla ingredienser utom tequilan utgå. I sådana fall
förkortas koktiden avsevärt.

GRYMT! Det där receptet måste jag testa i helgen!
Man kanske rent av kan köra ett "chili"-race i baren runt hörnet!? :D
 
VÄRLDENS BÄSTA CHILI

Receptet hittade vi ursprungligen i en bok av Texas-journalisten
Francis X Tolbert, en man som vigde sitt liv åt denna eldiga köttgryta.

"Långt recept"
Har lagat efter det recepetet så gott jag kunnat (ersatt chili-sorter med de sorter jag fått tag på) och det blir ungefär hur gott som helst. Rekomendetas hett! :tummenupp
 
Också testat receptet fast modifierat! Kött blev fransyska. Det enda affären hade som dög! Körde spansk peppar och sedan chilipulver (för mycket) oxbuljong, vitlök och lät det koka ca 9 timmar (franssyska är segt) Köttet föll sönder fint och de bitar som inte föll sönder fick lite hjälp på traven. Ris, nachos, gräddfil och gräslök samt en kall mariestad och succen var ett faktum!

Tack för tipsen :tummenupp
 
Fekk vad sugen jag blev på chiligryta nu!! Det måste lagas imorn (om tiden räcker till) :)
 
Jag vill också laga den chiligrytan men jag har ingen monsterkastrull :( och vaffan gör man med 20 portioner chili när man vill ha högst 3 på raken. Jo jag vet att man kan dela receptet...hur går det att frysa när det är tillagat?
 
Jag vill också laga den chiligrytan men jag har ingen monsterkastrull :( och vaffan gör man med 20 portioner chili när man vill ha högst 3 på raken. Jo jag vet att man kan dela receptet...hur går det att frysa när det är tillagat?


Det går finfint. Om du lagar det så kan jag pröjsa för råvarorna om jag får hälften.
 
Jag vill också laga den chiligrytan men jag har ingen monsterkastrull :( och vaffan gör man med 20 portioner chili när man vill ha högst 3 på raken. Jo jag vet att man kan dela receptet...hur går det att frysa när det är tillagat?
Man är flera som äter förstås. Blir dessutom roligare med Tequilan då, man ska inte supa ensam vet du. ;)
 
Jag brukar köra något i den här stilen:
1-2kg nötbog (eller annat lämpligt nötkött) skuren i kuber om ca 2-3cm
1-2st mörka öl (Murphys/Guinnes)
½ burk spiskummin
½ burk koriander
10-15 chilis utan kärnor (gärna lite olika sorter)
Ev 1-2 habaneros utan kärnor om man vill ha extra hetta och smak
1-1½ grovhackad vitlök dvs 15-20 klyftor
Oxfond efter tycke och smak
Vatten för att dryga ut till lagom konsistens

Ingen köttfärs, inga tomater, inga vita bönor och fan ingen chili con carne-mix...

Koka allt sammans, på låg värme, i 2-5 timmar beroende på vad du köpt för kött. Fyll på med mer vatten när det dunstat bort för mycket. Köttet ska nästan falla isär automagiskt :) Den långa koktiden gör att smakerna sätter sig bra och att styrkan mildras en hel del. Servera ihop med något gott bröd och öl. Smarr-smarr! Käkade detta både igår och idag *sluuuurp*
 
Last edited:
Är receptet Blue bjöd på fortfarande det bästa eller vad gäller nu , chiliälskare?
 
Nyheter
Dags att boka in Gotland Ring!

Upplev magiska Gotland Ring...

Öppet hus på Rapido MCK Stockholm

Lördag den 17 maj bjuds det...

Yamaha TRACER 7 & TRACER 7 GT 2025

Yamahas TRACER 7 och TRACER...

Nya Yamaha Tracer 7 och Tracer 7 GT

Yamaha har presenterat 2025...

Full fart på Bike Trollhättan-dagarna

Just nu har portarna öppnat...

MV Agusta inför fem års garanti

MV Agusta tar ett nytt steg...

MV Agusta förlänger garantin till fem år

Italienska motorcykeltillve...

Bilprovningen: Motorcyklar överlag i gott skick

Foto: Bilprovningen Nu ä...

Färre döda i vägtrafiken

Foto: Jacob Sjöman, Transpo...

Idag inleds nationella potthålsveckan

I år äger Nationella Potthå...

Back
Top