Kobe biff va e de?

Peaceinn

Ny medlem
Gick med
22 Aug 2004
Ort
bakomflötet
Hoj
suzuki
Tycker att kött är guds gåva till mig och har nu blivit riktigt nyfiken på vad kobebiff är för något så finns det någon som vet vad det speciella med det är tala om det för mig är ni snäll.
 
Är väll japanska kor som får massage flera gånger om dagen just för att få ett mört kött.

\Masonit
 
Det är så långt ifrån radhusbiff man kan komma och det lär visst smaka fantastiskt. För den som har råd vill säga. Vi talar om världens kanske dyraste och mest exklusiva kött – japansk kobebiff.

Kobebiff är en vittomtalad delikatess från Japan. Experter och finsmakare håller det som det saftigaste och smakrikaste köttet i världen. Men smakar det så kostar det, det är nämligen inte helt gratis. På restaurangen Aragawa i Tokyo, som enligt Forbes utsågs till världens dyraste restaurang 2005, kan man visst beställa in kobebiff för ett par tusen spänn per person.
Kobebiff kommer uteslutande från kor av den japanska rasen Wagyu. “Wa” är ett gammalt ord för Japan eller japanskt, och “gyu” betyder nötkreatur. För att köttet överhuvudtaget ska få kallas kobebiff måste wagyukon komma från just Kobe i Japan och dessutom följa en närmast rigid uppfödning. Länge försökte den japanska regeringen genom sträng lagstiftning att förhindra export av waguyuboskap, men eftersom bete och mark är dyrt i Japan har mycket av köttproduktionen sedan mitten av 1970-talet flyttats utomlands, framförallt till Kalifornien och Australien. Där föds djuren upp efter konstens alla regler innan de sedan skickas tillbaka till Japan för slakt.
Specialdieten som bjuds består av gräs och humle. Till det öl att dricka för att stimulera aptiten och öka matsmältningen. Dessutom blir kossorna ryktade och får regelbunden massage för att motverka stress och stelhet, allt till tonerna av klassisk musik. Det hela låter som ett avundsvärt lyxliv, ända fram till det är dags att åka till slakteriet vill säga.
Avsikten med allt det här daltandet är naturligtvis att köttet ska bli mört och få en så perfekt marmorering som möjligt.
– Det har en fantastisk köttsmak, det är väldigt saftigt och mört och det har att göra med marmoreringen, säger Stefan Persson, inköpsansvarig på Gourmet Food som importerar köttet. Marmoreringen är den viktigaste egenskapen och det som avgör kvaliteten på kött. När du sedan äter kobeköttet märker du det på köttsaften och smaken också, för det här köttet har en väldigt distinkt smak. Om det är det perfekta köttet? Det beror på, det har ju en prislapp. Vi säljer mest till butiker och där ligger det runt 1.400-1.500 kronor kilot, så vem som helst kan inte gå och köpa det och bjuda sina vänner på hur som helst. Men någon gång i livet ska man testa det och efterfrågan är stor just nu.
Waguyurasen är tack vare sina gener benägen att ge ett välmarmorerat kött med mycket fett insprängt i muskulaturen, och det är alltså fettet som ger kobebiffen dess speciella smak, saftighet och mörhet. Fettet är dessutom av den nyttigare omättade varianten med hög koncentration av omega-3 och omega-6 fettsyror, vilka anses vara särskilt lämpliga för dem som måste ge akt på sitt kolesterol.

Eftersom fettet i kobebiff smälter vid en lägre temperatur än vanligt nötkött måste den tillagas med varsam hand. För lång stek- eller grilltid riskerar att smälta bort allt fett och kvar blir då bara en torr skosula utan någon smak. Glöm det där med ”well done” alltså.
Kobebiff kan med fördel även tillredas som sashimi, det vill säga i tunna, råa skivor och gärna marinerat i sojasås.
– Det är lite poppis att köra den som råbiff, men jag tycker det är bättre att köra den som tillagad, jag tycker smaken kommer fram bättre då, säger Stefan Persson. Vi brukar säga att man ska anrätta det som gåslever; hög värme, tunna skivor och bara vända det i pannan.
För hårt stekt trist. Rätt tillagat fantastiskt, och så mört och saftigt att det fullkomligt smälter i munnen. Hmm… vid närmare eftertanke är det kanske bäst att överlåta tillagningen till en riktig kock – för femtonhundra spänn kilot är det nog dumt att ta chansen. Och till dess att jag får råd får jag väl nöja mig med radhusbiff. Det är inte så dumt det heller.

Faktaruta: Här är restaurangerna som har kobebiff på menyn
Fredsgatan 12, Stockholm
Berns, Stockholm
Ljunggren, Stockholm (endast som beställningsvara, ring innan)
Orkidé Thai Restaurang, Stockholm
Jerrhag & Eriksson Gastronomi (cateringföretag), Stockholm
Lammet & Grisen, Öland
 
Käkade det i Hong Kong när jag var där, det var mörare än Oxfile. Det smälte i munnen och va grymt gott. Om du inte har provat så ska du verkligen göra det, det är en upplevelse som inte kan beskrivas ;)
 
Har också käkat det på personaltfesten då jag jobbar i butik som säljer det men det gick inte så bra så vi hadde det till P festen i stället så 2 sånna biffar va skoj :) fast eftersom ingen lagat det förut vart det nog inte optimalt tilllagat så jag tycker ju oxfile smakar bättre men som sagt va kanske inte rätt tilllagat :/
 
Käkade det när vi var på Öland för FLERA år sedan. Lammet och Grisen är så sjukt mysigt <3

Hehe, :D
 
Nyheter
KTM säkrar investerare och gasar vidare

KTM har meddelat en viktig ...

Motorcykelbranschen presenterar ”Safe Ride to the Future 3.0”

Genom att bygga vidare på f...

Bara en månad kvar till Gotland Ring Bike Week!

Nu är det bara en månad til...

En månad kvar till Gotland Ring Bike Week!

Nu börjar det dra ihop sig ...

Vinnn en CTEK CT5 Powersport!

Svara på några enkla frågor...

Försvarsmakten väljer Yamaha XT250 som ny ordonnansmc

Yamaha Motor har vunnit en ...

Vinnarhjälmen utlämnad

Robin Axelsson lämnar över ...

Yamaha XT250 ny ordonnansmotorcykel för Försvarsmakten

Yamaha Motor Europa NV fil ...

Distinguished Gentleman’s Ride -25

Under söndagen den 18 maj d...

Dags att boka in Gotland Ring!

Upplev magiska Gotland Ring...

Back
Top