Fondue-kväll!

  • Thread starter Thread starter Smagatusk
  • Start date Start date

Smagatusk

Guest
Hej alla gastronomer!

Ska ha lite gäster ikväll och tänkte bjuda på fondue. Jag är så jävla trött på att doppa i buljong så jag tänkte höra vad ni andra brukar använda? Är det någon som har erfarenhet av till exempel rödvinsfondue?

Gästerna kommer vid 19 så blir glad för alla snabba svar och tips. :)

EDIT: Oxfilé ska serveras.

/Mange
 
Du får ringa 80-talet och fråga... :7peta

Personligen tyckte jag att olja var bäst. Men som sagt, det var nog 20-25 år sen.
 
Ost för helvete! Kan doppa servetten och det blir gott ändå! Så så, iväg och handla fondueost nu! :)
 
Ost för helvete! Kan doppa servetten och det blir gott ändå! Så så, iväg och handla fondueost nu! :)

Japp, ost är det som gäller!! I alla fall här nere i alpland. Hur gott som helst!!

OK! :) Ost alltså.

Men jag behöver liiiite mer info... Vilken sort lämpar sig? I min värld borde osten bränna fast i botten eftersom kärlet värms upp av en öppen jävligt varm låga. Hur får man osten i rätt konsistens (läs: ej bränd).
 
OK! :) Ost alltså.

Men jag behöver liiiite mer info... Vilken sort lämpar sig? I min värld borde osten bränna fast i botten eftersom kärlet värms upp av en öppen jävligt varm låga. Hur får man osten i rätt konsistens (läs: ej bränd).

Vi har alltid kört med olja. Ner med två, tre hela vitlöksklyftor i oljan och sedan är det bara att köra på.
Ost skulle jag snarare använda som ett tillbehör. Det är inte lika lämpligt om du har för avsikt att låta köttet tillredas i fonduen vilket man normalt vill göra.

Vi brukar köra en fonduekväll om året i samband med att vi öppnar eller stänger uterummet för säsongen.

Fondue med olja med ett par vitlöksklyftor.
Vi brukar ha minst två sorters kött, ofta typ fläskfilé i tärningar samt något nötkött, typ rostbiff i tärningar.
Sedan brukar vi göra frityrsmet, den köpta som finns i asienhyllan är bra så köp den.
Utöver köttet brukar vi även ha räkor och lökringar samt ostkuber av någon riktigt hård ost, typ gruyere. Ost, räkor och lökringar doppas i frityrsmeten innan de landar i fonduegrytan.

Såser, givetvis behöver man flera olika såser. Aioli är självskriven men lite bea skadar aldrig och sedan någon kryddigare sås med lite chili efter tycke och smak.

brukar servera lite klyftpotatis till. klyftisar håller värmen länge och då fondueätandet tar sin lilla tid är klyftisar bättre än pommes.

Sen behövs en panna rödtjut och du är hemma.

Flera såser, gär
 
Vi har alltid kört med olja. Ner med två, tre hela vitlöksklyftor i oljan och sedan är det bara att köra på.
Ost skulle jag snarare använda som ett tillbehör. Det är inte lika lämpligt om du har för avsikt att låta köttet tillredas i fonduen vilket man normalt vill göra.

Vi brukar köra en fonduekväll om året i samband med att vi öppnar eller stänger uterummet för säsongen.

Fondue med olja med ett par vitlöksklyftor.
Vi brukar ha minst två sorters kött, ofta typ fläskfilé i tärningar samt något nötkött, typ rostbiff i tärningar.
Sedan brukar vi göra frityrsmet, den köpta som finns i asienhyllan är bra så köp den.
Utöver köttet brukar vi även ha räkor och lökringar samt ostkuber av någon riktigt hård ost, typ gruyere. Ost, räkor och lökringar doppas i frityrsmeten innan de landar i fonduegrytan.

Såser, givetvis behöver man flera olika såser. Aioli är självskriven men lite bea skadar aldrig och sedan någon kryddigare sås med lite chili efter tycke och smak.

brukar servera lite klyftpotatis till. klyftisar håller värmen länge och då fondueätandet tar sin lilla tid är klyftisar bättre än pommes.

Sen behövs en panna rödtjut och du är hemma.

Flera såser, gär
Precis sådär ska det gå till. Olja, kött och såser i många olika smaker..
 
Vi har alltid kört med olja. Ner med två, tre hela vitlöksklyftor i oljan och sedan är det bara att köra på.
Ost skulle jag snarare använda som ett tillbehör. Det är inte lika lämpligt om du har för avsikt att låta köttet tillredas i fonduen vilket man normalt vill göra.

Vi brukar köra en fonduekväll om året i samband med att vi öppnar eller stänger uterummet för säsongen.

Fondue med olja med ett par vitlöksklyftor.
Vi brukar ha minst två sorters kött, ofta typ fläskfilé i tärningar samt något nötkött, typ rostbiff i tärningar.
Sedan brukar vi göra frityrsmet, den köpta som finns i asienhyllan är bra så köp den.
Utöver köttet brukar vi även ha räkor och lökringar samt ostkuber av någon riktigt hård ost, typ gruyere. Ost, räkor och lökringar doppas i frityrsmeten innan de landar i fonduegrytan.

Såser, givetvis behöver man flera olika såser. Aioli är självskriven men lite bea skadar aldrig och sedan någon kryddigare sås med lite chili efter tycke och smak.

brukar servera lite klyftpotatis till. klyftisar håller värmen länge och då fondueätandet tar sin lilla tid är klyftisar bättre än pommes.

Sen behövs en panna rödtjut och du är hemma.

Flera såser, gär

Så ska det se ut. 4 tummar av 5. :tummenupp:tummenupp:tummenupp:tummenupp
 
Vi har alltid kört med olja. Ner med två, tre hela vitlöksklyftor i oljan och sedan är det bara att köra på.
Ost skulle jag snarare använda som ett tillbehör. Det är inte lika lämpligt om du har för avsikt att låta köttet tillredas i fonduen vilket man normalt vill göra.

Vi brukar köra en fonduekväll om året i samband med att vi öppnar eller stänger uterummet för säsongen.

Fondue med olja med ett par vitlöksklyftor.
Vi brukar ha minst två sorters kött, ofta typ fläskfilé i tärningar samt något nötkött, typ rostbiff i tärningar.
Sedan brukar vi göra frityrsmet, den köpta som finns i asienhyllan är bra så köp den.
Utöver köttet brukar vi även ha räkor och lökringar samt ostkuber av någon riktigt hård ost, typ gruyere. Ost, räkor och lökringar doppas i frityrsmeten innan de landar i fonduegrytan.

Såser, givetvis behöver man flera olika såser. Aioli är självskriven men lite bea skadar aldrig och sedan någon kryddigare sås med lite chili efter tycke och smak.

brukar servera lite klyftpotatis till. klyftisar håller värmen länge och då fondueätandet tar sin lilla tid är klyftisar bättre än pommes.

Sen behövs en panna rödtjut och du är hemma.

Flera såser, gär

Mycket bra! Jag kryddar med vitlök! :) Jag häver 4 dl rödvin också så får vi se vart det bär hän.
 
Aha OK, du ska göra med kött, ja då kanske inte ost är så lämpligt :P
Här nere käkar vi bara med ost dock, och vi doppar bröd.
Brukar köra med Gruyere eller 50/50 Gruyere/Fribourg. I med lite vitlök, maizena och vitt vin.
För lite extra sting kan man även doppa brödet i kirsch innan osten, riktigt gött :)
Och angående pannan, så använder man en speciell panna av keramik där osten inte brinner fast.

Prova det nästa gång! :fyllisar
 
Ok, en retroafton senare kan jag konstatera att hela huset luktar som ett J-A thaikök.:mad:
 
Nyheter
MV Agusta inför fem års garanti

MV Agusta tar ett nytt steg...

MV Agusta förlänger garantin till fem år

Italienska motorcykeltillve...

Bilprovningen: Motorcyklar överlag i gott skick

Foto: Bilprovningen Nu ä...

Färre döda i vägtrafiken

Foto: Jacob Sjöman, Transpo...

Idag inleds nationella potthålsveckan

I år äger Nationella Potthå...

Nationella Potthålsveckan 1-7 maj

Det är återigen dags för Na...

Motorcykelns Dag 3 maj

Den 3 maj är det Motorcykel...

Bilprovningen: Brister hos var fjärde motorcykel

Foto: Bilprovningen Våre...

Europeisk kampanj för säkrare motorcykelkörning

Den europeiska branschorgan...

Bara två månader kvar till Gotland Ring Bike Week !!

En liten påminnelse om året...

Back
Top