Harmon Rabb
Gudomlig sporthojare
Kan inte direkt påstå att det är ett förvånande resultat. Själv hade jag gärna velat slå ett öga på vilka restauranger det är frågan om. För några av dem lär säkert ligga i det högre prissegmentet. Man har ju själv haft sina misstankar på att det inte är rätt råvaror man fått på tallriken när det gäller just de råvaror man kontrollerat. Många gånger tror jag nog personligen att det är snålhet hos restaurangägaren. De väljer ett billigare alternativ och hoppas att kunden inte ska känna skillnaden eller vara tillräckligt kräsen. Särskilt tydligt är det i de fall stället är relativt nyöppnat och man satsar på bra råvaror för att sedan dra ner på kvalitén när det blivit populärt.
Vidare
http://hd.se/helsingborg/2012/08/30/krogmenyer-ljuger-om-ravaror/
Miljöförvaltningen har valt ut 35 restauranger i Helsingborg som i menyn påstår sig servera parmesan, fetaost, parmaskinka, fläskfilé, oxfilé eller specifika fiskar. Menyerna har jämförts med råvarorna i restaurangkökens kylskåp.
Det visade sig att majoriteten av restaurangerna inte bjöd på vad menyn utlovade.
Vidare
Däremot tror hon inte att Helsingborgskrögarna är sämre än restaurangerna i andra kommuner.
– Det har gjorts granskningar på andra ställen också och jag vet att det har varit dåligt, även om resultaten inte kan jämföras rakt av eftersom vi har lagt upp granskningarna olika.
Olu Lindström tror inte heller att det nödvändigtvis handlar om medvetet fusk.
– Ekonomi kan givetvis vara en anledning till att man använder ett annat livsmedel, men det kan också vara okunskap, att man inte känner till skillnaden mellan olika livsmedel. Det kan också vara så att man litar på sin leverantör men att denna skickar fel vara, säger hon.
Förutom restaurangerna har tre livsmedelsgrossister har inspekterats. Alla tre hade avvikelser när det gällde fetaost.
http://hd.se/helsingborg/2012/08/30/krogmenyer-ljuger-om-ravaror/